Jyllands-Posten

Danmarks vigtigste vejkryds får snart en prop

-

KNUD ERIK LANGHOFF

Borgmester, Kolding Kommune (K)

JAKOB VILLE

Formand, Plan og Teknik, Kolding Kommune

MORTEN BJØRN HANSEN

Adm. direktør, Business Kolding

Der er brug for en udvidelse af motorvejen rundt om Kolding. Flere end 10.000 lastbiler kører rundt om Kolding hver eneste dag. På bare 10 år er lastbiltra­fikken her steget med 58 pct. Det er Danmarks største stigning og mere end en dobbelt så stor stigning som landsgenne­msnittet. Samtidig forventes der i 2035, at kø og traengsel i Trekantomr­ådet vil koste samfundet 1,5 mia. kr., eller hvad der svarer til 7 mio. timer i kø.

hvor E20 og E45 mødes, er med andre ord taet

Trafikken i krydset,

på kollaps. Vejkrydset passeres af 70 pct. af al person- og godstransp­ort til det sydlige udland og har derfor vital samfundsøk­onomisk betydning for Danmarks eksport og for transporte­n af varer rundt i landet. Heldigvis er der hjaelp på vej. Der er afsat midler i Statens Infrastruk­turplan, som skal bane vejen for et tredje spor nord for motorvejsk­rydset. Men der mangler noget helt afgørende i arbejdet med at fremtidssi­kre landets vigtigste vejkryds. For hvis man ikke bare vil flytte kollisione­r og kødannelse nogle få kilometer, bør udvidelsen med et tredje spor udvides til at gå yderligere et stykke sydpå til afkørsel 65a Kolding S.

og mere i Trekantomr­ådet, i takt med at ehandel

Logistik fylder mere

boomer, nye virksomhed­er flytter til, og eksisteren­de firmaer udvider. Vi ved allerede nu, at E45 ved Kolding vil blive belastet med mindst 10.000 daglige køretøjer yderligere som en direkte konsekvens af et nyt, meget stort transporto­g logistikce­nter ved afkørsel 65a Kolding S. Laeg dertil den forventede trafikvaek­st på samme straekning, og så har man opskriften til en kronisk trafikprop.

til stor gene for pendlere og virksomhed­er hver eneste dag, og der er brug for politisk handlekraf­t for Sydjylland nu. Vi opfordrer derfor til, at motorvejen udvides med et ekstra spor ned til afkørsel 65A Kolding S, så vi løser et samfundsøk­onomisk problem, inden det rammer os hårdt.

Traengslen er

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark