Jyllands-Posten

Danmark overvejer at skaere i bistanden til et afrikansk land, der satser på Putin

Rusland er i faerd med at udvide sin interesses­faere i Afrika. Det skaber dansk bekymring. Flere partier kraever at høre om regeringen­s planer for bistanden til bl.a. Burkina Faso.

- JØRGEN ULLERUP JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk jesper.kongstad@jp.dk

Jyllands-Postens korrespond­ent

Franske specialsty­rker, hvis opgave er at bekaempe islamiske terrorgrup­per i Sahara og Sahel-baeltet, har fået en måned til at pakke sammen og forsvinde ud af Burkina Faso.

Militaerju­ntaen i det fattige afrikanske land følger dermed eksemplet fra nabolandet Mali, der i 2021 gav de franske styrker marchordre efter også at have sendt en inviteret dansk styrke retur.

Begge lande søger i stedet hjaelp hos praesident Vladimir Putin, der på trods af krigen i Ukraine er i faerd med at udvide sin interesses­faere i Afrika.

Til stor bekymring for ikke mindst Danmark.

Selv om lejesoldat­er fra den russiske Wagner-gruppe har haenderne mere end fulde ved fronten i Ukraine, har den private milits stadig overskud til også at sende soldater med et brutalt omdømme til Afrika.

Danmark tilpasser støtte

»Det er meget bekymrende, at det burkinske militaerre­gime nu har bedt de franske specialsty­rker forlade Burkina Faso. Vi er i taet dialog med vores partnere i EU samt andre ligesinded­e lande om vores fortsatte engagement i landet,« siger udviklings­minister Dan Jørgensen (S).

Ifølge udenrigsmi­nisteriet er situatione­n i Burkina Faso forvaerret både politisk, sikkerheds­maessigt og humanitaer­t. Danmark suspendere­de efter kuppet i januar 2022 dele af det bilaterale udviklings­engagement i Burkina Faso, herunder bistandspe­nge direkte til regimet. Danmark overvejer løbende, om der er behov for yderligere tilpasning af engagement­et i Burkina Faso.

Danmark har i årtier brugt millioner af danske skattekron­er på at fremme demokrati og god regeringsf­ølelse og bekaempe fattigdom og korruption i både Burkina Faso og Mali. I sidstnaevn­te valgte Danmark efter militaerku­ppet i 2020 at stoppe

 ?? ?? Tilhaenger­e af Burkina Fasos militaere kupmager, Ibrahim Traoré, demonstrer­ede med russiske flag i hovedstade­n, Ouagadougo­u, i oktober 2022. Foto: Vincent Bado/Reuters
Tilhaenger­e af Burkina Fasos militaere kupmager, Ibrahim Traoré, demonstrer­ede med russiske flag i hovedstade­n, Ouagadougo­u, i oktober 2022. Foto: Vincent Bado/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark