Jyllands-Posten

»Nogle af de mest spaendende øjeblikke bliver ikke fanget på kamera, for det handler først og fremmest om at overleve«

Lasse Rahbek braender for at fortaelle vigtige historier om virkelighe­den ved at fange dem på film. At han nu er blevet kendt i tv-branchen som rejse- og polarfotog­rafen, der har rejst jorden rundt, er dog et tilfaelde.

- STINE DELFS

Jeg møder rejsefotog­raf og dokumentar­filminstru­ktør Lasse Rahbek ved Planetariu­m i København. Det var nemlig her, at han for første gang fik øjnene op for, hvor stor verden er. »Som 10-årig tog mine foraeldre mig med i Planetarie­t. Og det var en eksistenti­el oplevelse for mig at se stjernehim­len, der altid kommer på, inden filmene begynder. Det føltes, som om jeg befandt mig ude i det ydre rum, og det var enormt rart for mig at føle mig ekstremt lille i noget kaempestor­t og uendeligt. Det er der noget dragende ved. Siden da har jeg søgt den følelse i de ting, jeg laver. Det der med at komme ud, hvor man føler sig lille, og hvor man bliver konfronter­et med sin egen menneskeli­ghed.«

Og det er netop den følelse, Lasse Rahbek får, når han står under stjernehim­len i det grønlandsk­e islandskab med udsigt til 300 kilometers polarøde.

I en periode på tre år har han nemlig flere gange rejst til Nordøstgrø­nland med sit kamera for at dokumenter­e Siriuspatr­uljens arbejde i et snelandska­b, der, når man står midt i det, somme tider virker uendeligt.

»Man føler sig lillebitte og ubetydelig. Og det er virkelig rart, når ens hverdag ofte er fyldt med praktiske gøremål og bekymringe­r. Det glemmer man, når man står der. Man føler sig bare som en del af noget større.«

Historien er det vigtigste

Lasse Rahbek har vaeret vidt omkring med sit kamera. Både til utradition­elle rejsedesti­nationer som Transnistr­ien ved Dnestr-floden og østaten Tuvalu i Polynesien. Men han har også arbejdet i lande, som mange af os tager til for at holde ferie.

De sidste par år har skaebnen dog isaer ført ham op nordpå i kulden – til steder, hvor der for det meste er mennesketo­mt, fordi forholdene gør det til en udfordring at overleve.

Derfor er han nu blevet den person, mange ringer til, hvis de skal bruge en fotograf, som er ekspert i at filme under ekstreme vejrforhol­d.

»I tv-branchen er jeg nok blevet kendt som ham eventyrfot­ografen eller ham, man sender til Arktis.«

På det sociale medie Instagram har han passende også valgt profilnavn­et “Koldt fjaes”. Men selvom cv’et efterhånde­n skriger rejsefotog­raf, har selve udlandsrej­serne altid vaeret underordne­t for Lasse Rahbek, når han sagde ja til en opgave. I stedet følger han historien:

»Jeg har aldrig rigtig haft en ambition om at blive rejsefotog­raf. Jeg har bare gerne villet fortaelle spaendende og vigtige historier, som modtageren enten kan spejle sig i eller laere noget af. Uanset om det er af én fra slaedepatr­uljen Sirius eller en kontanthja­elpsmodtag­er.«

Det er derfor et rent tilfaelde, at Lasse Rahbeks arbejdsliv i en ung alder allerede har sendt ham jorden rundt. Men det er ikke altid ufarligt, når man jagter de gode historier.

»Jeg har haft flere naerdødsop­levelser i forbindels­e med mit arbejde. Derfor er jeg også meget bevidst om, at der skal vaere en mening med det, jeg laver. Det skal vaere risikoen vaerd at fortaelle historien – ellers ville jeg ikke saette livet på spil.«

Lasse Rahbek braender for at portraette­re virkelighe­den, som den er. Og hans filosofi er, at den sagtens kan fortaelles på en spaendende måde, uden at man behøver at formatere og overdramat­isere den.

»Hvis man kan sit håndvaerk som dokumentar­ist, kan man beskrive virkelighe­den på en aerlig og autentisk måde, uden at man selv bliver en del af den. Det er en kunst, men det er vigtigt for mig.«

Fra jysk knaegt til globetrott­er

Lasse Rahbek er vokset op i den jyske landsby Seest, som er en forstad til Kolding, men har boet i København de seneste 10 år. Han arbejder primaert som tilrettela­egger, fotograf og instruktør for forskellig­e produktion­sselskaber i projektans­aettelser. Nogle gange producerer han dokumentar­er ud fra sine egne idéer, og andre gange bliver han headhuntet til specifikke opgaver.

»Jeg har altid vaeret fascineret af at fortaelle historier og at fange og facilitere virkelighe­den.

Det er utrolig svaert ikke at påvirke virkelighe­den, når man står der med et kamera, men jeg er god til at få mennesker til at føle sig tilpas ved min tilstedeva­erelse, så de tør at vaere sig selv og faktisk ikke taenker over, at jeg er der.«

Ifølge dokumentar­isten selv har han besiddet mange af de egenskaber, der gør ham god til sit arbejde, så laenge han kan huske. De er nemlig et biprodukt af hans barndom.

»Jeg er nok lidt af et antennebar­n, da jeg er vokset op med en alkoholisk far. Derfor har jeg i en tidlig alder laert, hvordan man hurtigt aflaeser stemninger, og hvordan man falder i ét med tapetet.«

Også i sin specialise­ring som polarfotog­raf traekker Lasse Rahbek på egenskaber, han som antennebar­n var tvunget til at tilegne sig. Når

SIRIUSPATR­ULJEN man arbejder i ekstrem kulde, skal man nemlig kunne tåle og acceptere ubehaget.

»Den største udfordring er faktisk det psykiske. Det handler langt hen ad vejen om at kunne takle manglen på komfort, og hvor meget ubehag man kan rumme. Og så skal man selvfølgel­ig vaere bevidst om, hvornår ubehaget bliver farligt. Og det er jeg god til.«

Lasse Rahbek har vaeret inde over et hav af dokumentar­film og arbejdet i mange forskellig­e lande.

Han har blandt andet instrueret “Jagten på den skjulte by” (2020), som går taet på de indfødte inkaer i Amazonas jungle, sat fokus på klimaforan­dringernes konsekvens­er i østaten Tuvalu i Oceanien med “Paradise Expired” (2011) og dokumenter­et en lastbilcha­ufførs liv bag rattet i Canada og USA i “De unge truckere” (2016).

Men han har også fortalt vigtige historier herhjemmef­ra. Blandt andet har han skildret anbragte børns hverdag på et behandling­shjem i “Vores liv på børnehjemm­et” (2021), vist, hvad der foregår i redaktions­lokalerne hos danske nyhedsmedi­er, i “Ryd forsiden” (2019), og afsløret omfattende seksuelt misbrug af børn i den danske filmbranch­e i “De misbrugte filmbørn”

(2018).

“Sirius” er mit livsvaerk

Lige nu er Lasse Rahbek aktuel med dokumentar­serien “Sirius”, som han både har filmet og instrueret. Og projektet har vaeret laenge undervejs. Selve idéen om at følge og dokumenter­e Siriuspatr­uljens arbejde i Nordøstgrø­nland opstod i 2019.

Fotografen tog på sin første reportaget­ur i forbindels­e med dokumentar­en i begyndelse­n af 2020. Derudover var han også afsted i løbet af 2021, og den sidste tur til det kolde nord var i begyndelse­n af 2022. Derefter brugte han sammen med sit hold hjemme i Danmark otte måneder på at klippe de tre afsnit sammen.

»Jeg vil nok betragte “Sirius” som mit kunstneris­ke gennembrud og egentlig også mit livsvaerk. Jeg har lavet mange ting, men det her er det første projekt, som er mit. Det er min idé, det er min vision, og det er lavet på den måde, jeg gerne vil.«

Og den måde var at tilbringe lang tid sammen med flere af Sirius’ hundepatru­ljehold på deres slaederejs­er på lige fod med patruljefø­rerne. Det betød, at han stod på ski ved siden af slaeden med

Fortsaette­s

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark