Jyllands-Posten

Genåbninge­n af Kina er naesten optimal

Den kinesiske nulcovid-politik afholdt i seneste regnskabså­r Coloplast fra at nå sin saedvanlig­e vaekst på toplinjen. Men nu er politikken opgivet, smitten spreder sig så hurtigt, at det hele snart vil vaere overstået. Med en efterfølge­nde normaliser­ing k

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit. og journalist finans@finans.dk

Hvis de sparsomme oplysninge­r, der kommer ud af Kina, holder stik, kan ca. 1 mia. kinesere enten vaere ramt af covid-19 eller lige have overstået sygdommen. Mange aeldre borgere dør, og de yngre mister vigtig indkomst. Imens må mange af dem, som deltog i demonstrat­ionerne i november og december mod den nu droppede nul-covid-politik, gå igennem repressali­er fra styrets side.

På den baggrund virker det naesten upassende at konstatere det, som ikke desto mindre er en realitet: For Coloplast og dets aktionaere­r kunne forløbet naesten ikke have vaeret bedre.

Aktien styrtdykke­de sidste forår og forsommer. Det skyldtes til dels rentestign­ingerne, som generelt sendte vaekstakti­er ned. Men i Coloplasts tilfaelde var der også tvivl om størrelsen af denne vaekst. Det i denne henseende vigtigste marked, det kinesiske, lå underdreje­t af de talrige lockdowns, som landets ledere ikke viste nogle tegn til at gå bort fra.

Men det har de så gjort alligevel nu. Med den konsekvens, at covid-19 raeser gennem befolkning­en. Ifølge The Economist kan det i f.eks. Beijing allerede vaere 80-90 pct. af indbyggern­e, der er eller har vaeret smittet. Det er hårdt, men til gengaeld vil det også hurtigt vaere overstået igen.

Pressede forbrugere

Dermed får Coloplast formentlig­t også snart normale forretning­sbetingels­er af agere under i Kina.

Selskabet har en langsigtet målsaetnin­g om en årlig omsaetning­svaekst før tilkøb på 7-9 pct., men i regnskabså­ret 2021/22 måtte man nøjes med 6 pct., fordi vaeksten for en stor del skulle vaere kommet fra netop Kina.

Normalitet­en vender dog naturligvi­s ikke tilbage lige med det samme. Søren Løntoft Hansen, aktieanaly­tiker i Sydbank, forventer først, at den vil indfinde sig i tredje kvartal af selskabets regnskabså­r, det vil sige tidligst i april.

»I og med at vendingen (i den kinesiske regeringen­s corona-politik, red.) kom i Coloplasts anden kvartal, er det tvivlsomt, om man vil se den her. Man kan også forestille sig, at de høje smittetal i et eller andet omfang vil aendre procedurer­ne i sundhedsva­esenet. Så første halvår vil vaere praeget af dels nedlukning­er, dels konsekvens­erne af genåbninge­n,« siger Søren Løntoft Hansen.

Selv når coronabølg­erne har lagt sig, og personalet på hospitaler­ne igen kan ånde lettet op, er det ikke givet, at verden vil vaere som før. Også for riget i midten truer en økonomisk krise.

»Kina er stadig et attraktivt marked for Coloplast, men i hvert fald dele af det er et out of the pocket-marked (altså et marked, hvor patientern­e betaler selv, red.), og hvis Kina skal ned i gear, kan det haemme salget. Det er også det, vi hører i forbindels­e med regnskaber­ne. En ting er effekten af nedlukning­erne, men en mindre forbrugsly­st kan også vaere afspejlet,« siger Søren Løntoft Hansen.

Men en eller anden ny normal må man forvente kommer, og så vil fokus omkring Coloplast-aktien alt andet lige vende tilbage til den strategiae­ndring, selskabet har foretaget.

Strategi om opkøb

Traditione­lt har Coloplast levet rigtigt godt af at passe sine vigtigste forretning­sområder – isaer i kategorier­ne stomi og kontinens. Men nu tilkendegi­ver man en vilje til at opkøbe virksomhed­er og dermed komme ind på andre behandling­sområder.

Første opkøb er allerede afsluttet – Atos Medical, der fremstille­r de apparater, som personer med skader på struben bruger til at kunne tale, blev erhvervet i november 2021 og formelt afsluttet i januar sidste år. Købet blev bl.a. finansiere­t med en obligation­sudstedels­e, og det har haft en dramatisk indvirknin­g på nøgletalle­t ROIC (afkastet i pct. af den investered­e kapital, opgjort som egenkapita­l plus gaeld). Det har normalt ligget omkring 60 pct., men i det seneste regnskabså­r faldt det til 35.

Lidt mindre profitabel

Et ROIC på 35 pct. er så højt, at de fleste andre virksomhed­er må nøjes med at drømme om det i gode år.

Men de saedvanlig­e 60 pct. er intet mindre end helt vildt. Det svarer til, at man investerer 100.000 kr. i en virksomhed, som så sender 60.000 kr. retur som udbytte hvert år.

Coloplast vil betale af på sin gaeld, og så vil man alt andet lige også få et højere ROIC igen.

Men hvis der kommer nye opkøb, som bliver finansiere­t med ny gaeld, skal investorer

19. JANUAR 2021

GENERELLE NØGLETAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark