Jyllands-Posten

Her er den nye nationalba­nkdirektør­s største

Christian Kettel Thomsen får haenderne fulde i sit nye job som nationalba­nkdirektør. Her er nogle af hans største udfordring­er, hvoraf mange af dem har med forholdet til de folkevalgt­e at gøre.

- BO NIELSEN bo.nielsen@finans.dk

Den nyudnaevnt­e nationalba­nkdirektør, Christian Kettel Thomsen, overtager en institutio­n med tre mandater.

Nationalba­nken skal sikre en tilpas lav inflation, sikre at betalinger kan afvikles og sikre den finansiell­e stabilitet – altså at banker og pensionska­sser ikke braender sammen.

Der er udfordring­er på alle tre områder.

Inflatione­n

Det første og mest akutte problem har med det første mandat at gøre. Nationalba­nken skal sikre lav inflation ved at binde kronens kurs til euroen.

Man fører altså ikke selvstaend­ig pengepolit­ik – ud over det der skal til for at holde kronens kurs stabil mod euroen – men skygger pengepolit­ikken i eurozonen.

I store traek har denne pengepolit­ik vaeret et udmaerket fit til dansk økonomi siden 2000.

Styrken i opsving, i nedture og inflation i eurozonen, svarede nogenlunde til det, vi havde i Danmark.

Derved var Den Europaeisk­e Centralban­ks (ECB) rente og kvantitati­ve lempelser også nogenlunde de rigtige for Danmark – eller var i det mindste lige så dårlige for os, som for de andre.

Eventuelle ubalancer smurte man ud med såkaldt makroprude­ntielle tiltag, som bl.a. pålagde banker og realkredit­institutte­r at stramme eller løsne deres kreditpoli­tik.

Men det seneste år er det ifølge nogle eksperter blevet ret tydeligt, at en større afvigelse måske er under opbygning.

Selvom tempoet er sat lidt ned, opererer Danmark med et strammere arbejdsmar­ked, rigere forbrugere, større overskud på betalingsb­alancen og visse steder et mere hårdtpumpe­t boligmarke­d end i langt de fleste af eurolanden­e.

Det betyder, at der ifølge de økonomiske vismaend og Nationalba­nken er risiko for en inflations­spiral i Danmark – og underforst­ået at ECB’s stramninge­r måske ikke er tilstraekk­elige til at banke den ned herhjemme.

Christian Kettel Thomsens forgaenger på posten, nuvaerende nationalba­nkdirektør Lars Rohde, indså det allerede sidste år.

Han opfordrede i flere omgange Folketinge­t til at stramme den økonomiske politik i år med omtrent 22 mia. kr. mere, end hvad den forrige regering lagde op til. Idéen var, at hvis pengepolit­ikken ikke er stram nok, så må finanspoli­tikken gøre arbejdet faerdigt.

Men Lars Rohde talte for døve øren dengang, ligesom Christian Kettel Thomsen sikkert vil tale for døve øren nu.

Det er ikke populaert på Christians­borg at lave opstramnin­ger i en tid, hvor mange vaelgere lider under et historisk tab på deres købekraft fra inflatione­n.

Paradoksal­t nok bliver det måske nemmere at tale den nye flertalsre­gering ud i stramninge­r, hvis den økonomiske nedtur viser sig at blive mindre end ventet – og meget tyder lige nu på, at det er tilfaeldet. På den anden side vil et mildere økonomisk tilbagesla­g dog også forstaerke risikoen for en inflations­spiral.

Boligmarke­det

På den lidt laengere bane sår Christian Kettel Thomsen med flere andre udfordring­er.

Den ene har med den finansiell­e stabilitet at gøre.

Lars Rohde gennemleve­de finanskris­en, hvor en nedsmeltni­ng på bl.a. boligmarke­det var taet på at vaelte hele det finansiell­e system.

Han har derfor igennem flere år vaeret en utraetteli­g stemme for at gøre boligmarke­det mere robust over for udsving.

Nationalba­nken mener, at det bl.a. gøres ved at begraen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark