Jyllands-Posten

Hvornår gav vi kommunen lov til at vaere politi, anklager, dommer og faengselsb­etjent?

- CAMILLA-DORTHEA BUNDGAARD cand.ling.merc. og stud.theol.

Frederikss­und Kommune har i december henvendt sig til Hillerød Hospital for at spørge, om man ville saette en af kommunens gravide borgere, Sofie, i gang med at føde før tid, da kommunens ansatte forventede at tage den nyfødte fra moderen ved fødslen. Det ville nemlig passe bedst ift. de ansattes juleferie. Hospitalet sagde heldigvis nej.

Herefter anmodede kommunen hospitalet om ikke at lade Sofie forlade barselsgan­gen eller få besøg af børn eller maend. Så bedstefar og onkel måtte ikke komme. Bedstemor og moster måtte gerne. Og efter barselsoph­oldet mente kommunen igen at have beføjelser til at bestemme over mor og barn, som kom i ”omvendt familieple­je”. Sofie måtte ikke forlade matriklen alene med barnet og måtte kun få besøg af en kommunalt ansat.

Er det lovligt, har ”Reporterne” på 24syv, som har afdaekket historien, spurgt lektor i børneret Hanne Hartoft om. Nej. Det er ulovligt, hvilket også lektor i socialret Caroline Adolphsen har bekraeftet, ligesom formanden for de danske fødselslae­ger og gynaekolog­er har pointeret, at det er ulovligt at saette en kvindes fødsel i gang uden laegefagli­g begrundels­e.

Er det hele en joke? Nej. Ej heller en enlig svale, for har man fulgt bare lidt med, ved man, at også Frederiksb­erg, Ribe, København, Langeland, Taarnby og Fanø Kommune har behandlet foraeldre og børn på lignende måder.

Det er, skraemmend­e nok, ikke altid, sagerne ryster byrådet, men i Frederikss­und er der faktisk et medlem af rådet, der vil søge at få

Sofies sag gjort om og undersøge, hvad det er ved forvaltnin­gen, der gør, at man opfører sig, som man gør.

Det vil jeg også gerne have svar på, for der har ikke ligget en afgjort sag om Sofie til grund for kommunens handlinger. Kommunen agerer på en formodning om, at hun ikke kan tage vare på et barn, og en formodning om, at man selvfølgel­ig ikke tager fejl.

Normalt forbinder vi ellers domme, der ikke baserer sig på jura, men på den autoritet, som den, der efterforsk­er, dømmer og eksekverer en dom, har i et givent samfund, med lande i Mellemøste­n. Men det skal vi måske genovervej­e, hvis vi ser den anden vej, mens kommunen agerer både politi, anklager, dommer og faengselsb­etjent.

Når jeg i selskab med andre vredes over denne type sager, møder jeg imidlertid tre reaktioner. Den første fra folk, der selv er ansat i det offentlige. De sympatiser­er med kommunens sagsbehand­lere og synes i modsaetnin­g til mig åbenbart ikke, det fører til åbenlys forråelse, når myndigheds­personer ikke ejer tvivlens nådegave. Den anden fra folk, der er overbevist om, at der må vaere tale om en enkeltståe­nde fejl, uagtet hvor mange eksempler jeg giver, for “det er jo Danmark”. Den tredje fra folk, der indikerer, at der jo nok ikke går røg af en brand uden ild.

Men ingen af de reaktioner rammer bare i naerheden af skiven, for nej, hverken jeg eller andre kan på baggrund af en historie i medierne afgøre, om et barn skal tvangsfjer­nes eller ej. Det er slet ikke det, det handler om. Det handler om, at selv hvis et barn skal tvangsfjer­nes, så skal det gå lovligt for sig, så vi er sikre på, at det er det rigtige at gøre, og at ingen udsaettes for vilkårlig magtmisbru­g.

Gider man ikke kere sig om magtmisbru­g, når det rammer et medlem af socialklas­se fem, skal man naeppe regne med støtte den dag, formodning­sdomme er blevet så udbredt, at de rammer en selv. Men herfra skal der da lyde et stort held og lykke i mellemtide­n!

Kommunen agerer på en formodning om, at hun ikke kan tage vare på et barn, og en formodning om, at man selvfølgel­ig ikke tager fejl.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark