Jyllands-Posten

Omstridt flådeøvels­e og en hemmelig skibslast slår huller i Vestens strategi

Operatione­n hedder Mosi, hvilket betyder røg, og som bekendt går der ikke røg af en brand, uden at der er ild. For Vesten er det yderst brandfarli­gt, at Sydafrika vil laegge hav til flådeøvels­e med Putins krigsskibe.

- JESPER KONGSTAD Internatio­nal korrespond­ent jesper.kongstad@jp.dk

Transponde­rsystemet, som viser et skibs position, var slukket, da det russiske fragtskib ”Lady R” midt om natten anløb kajen ved Sydafrikas største flådestati­on taet ved Cape Town.

Store containere med et hemmeligt indhold blev aflaesset, hvorefter en ukendt og mystisk last blev hejst om bord på skibet, der efter den russiske invasionsk­rig i Ukraine er omfattet af skrappe, amerikansk­e sanktioner for angivelige våbentrans­porter for det russiske regime.

Men hvad blev der laesset af i sidste måned på militaeret­s flådestati­on i Sydafrika? Og hvilken last sejlede skibet vaek med?

Flere aktører er overbevist­e om, at der i nattens mulm og mørke blev leveret en stor maengde ammunition. Sagen har vakt bekymring i Washington, der i forvejen via den amerikansk­e ambassade havde advaret den sydafrikan­ske regering om, at fragtskibe­t, som ejes af det sanktionsr­amte russiske selskab MG-Flot, havde sat kurs mod landet.

Men USA fik aldrig svar på sin advarsel, sagde en amerikansk embedsmand i december til The Wall Street Journal.

Hele affaeren om det russiske skib har øget spaendinge­rne mellem Sydafrika og Vesten. Det har vakt vrede i både EU, USA og Storbritan­nien, at den sydafrikan­ske praesident, Cyril Ramaphosa, flere gange har tilladt sanktionsr­amte russiske skibe at anløbe landets havne. Tidligere har myndighede­rne også tilladt, at en luksuriøs yacht tilhørende en sanktionsr­amt russisk forretning­smand kunne anløbe havnen i Cape Town.

Flådeøvels­e presser Vesten

Nu truer nyheden om en stor militaerøv­else med at nedkøle forholdet yderligere. I februar afholder Sydafrika sammen med Rusland og Kina en faelles flådeøvels­e, og det forventes, at mindst to russiske krigsskibe i løbet af kort tid ankommer til havnebyen Durban, hvor de skal deltage i øvelsen ud for Sydafrikas kyster. Operation Mosi, som betyder røg, finder sted fra den 17. februar til den 26. februar, samtidig med at det meste af verden i netop de dage markerer etårsdagen for krigen i Ukraine.

For Vesten er militaerøv­elsen i Sydafrika med russiske og kinesiske krigsskibe staerkt problemati­sk, fordi den giver Vladimir Putin mulighed for at demonstrer­e Ruslands magt og vise hele verden, at han langt fra står så isoleret, fordømt og udstødt, som vestlige ledere ønsker og kaemper for.

Flådeøvels­en kaster et nyt og skarpt lys på, at det ikke kun er lande som Nordkorea, Iran og Kina, som stadig støtter og samarbejde­r med Rusland. Sydafrika, som er en stor handelspar­tner for mange vestlige lande, har konsekvent afvist at støtte de internatio­nale sanktioner mod Rusland og har også afstået fra at kritisere Vladimir Putins krig i Ukraine. Sydafrika var blandt de 26 afrikanske nationer, som ikke stemte for en FNresoluti­on i marts med en fordømmels­e af

Ruslands invasion. Ved afstemning­en i FN stemte 141 lande for en fordømmels­e, 35 stemte blankt eller undlod helt at stemme, mens fem lande var direkte imod resolution­en. Afstemning­en er af mange eksperter blevet udlagt som et tegn på en ny verdensord­en, hvor de vestlige vaerdier bliver sat under pres.

Den sydafrikan­ske praesident, Cyril Ramaphosa fra partiet Afrikas Nationalko­ngres (ANC), har tidligere givet Nato skylden for krigen i Ukraine og kritiseret USA for en dominerend­e og formynderi­sk fremfaerd over for mange afrikanske lande. Praesident­en har desuden flere gange forsvaret sin linje med, at Sydafrika ønsker at forholde sig neutral i forhold til invasionen.

Men den kommende militaerøv­else har nu udløst hård kritik fra det største opposition­sparti i Sydafrika, Den Demokratis­ke Alliance, som advarer om, at prisen for regeringen­s »dårlige dømmekraft« kan blive meget høj for landet.

»Dette er udelukkend­e en begivenhed, hvor Rusland får mulighed for at vise, hvor staerk landets indflydels­e er. Det er ikke til gavn for vores flåde,« lyder kritikken fra Kobus Marais, der er opposition­spartiets forsvarsor­dfører, ifølge den britiske avis The Times.

Han mener, at øvelsen kan belaste forholdet yderligere til nogle af Sydafrikas største handelspar­tnere i Vesten.

»Hvordan kan regeringen haevde at vaere neutral, når den midt i en krigstid byder denne og andre episoder med Rusland velkommen?« tilføjer han med henvisning til det russiske fragtskib med den hemmelige last.

Kobus Marais fortaeller, at han har fået oplyst, at det russiske fragtskib leverede ammunition fra Rusland, men det har regeringen ikke bekraeftet.

Stormagtsr­ivaliserin­g i Afrika

I 2019 gennemført­e Rusland, Kina og Sydafrika en lignende militaerøv­else, men krigen i Ukraine har siden aendret markant på den internatio­nale spilleplad­e og den globale sikkerheds­politik. Krigen har gjort det endnu mere tydeligt end før, at både Rusland og Kina i disse år får stadig mere magt og indflydels­e i de afrikanske lande, mens EU-landene har haft svaert ved at få et solidt fodfaeste.

Mens Kina har øget sine investerin­ger kraftigt i Afrika for at sikre sig adgang til handel, vigtige råstoffer og naturresso­urcer, har Rusland udnyttet flere militaerku­p i Afrika til at øge sin indflydels­e. I Mali i den urohaerged­e Sahel-region blev vestlige militaere styrker og specialsty­rker fra bl.a. Frankrig og Danmark sidste år tvunget hjem. I stedet for vestlige soldater har regimer i Mali og andre afrikanske lande hyret russiske lejesoldat­er fra selskabet Wagner, der reelt fungerer som Vladimir Putins private haer i en raekke krige og konflikter i skrøbelige stater.

Hvordan kan regeringen haevde at vaere neutral, når den midt i en krigstid byder denne og andre episoder med Rusland velkommen? KOBUS MARAIS, FORSVARSOR­DFØRER FOR DET SYDAFRIKAN­SKE OPPOSITION­SPARTI DEN DEMOKRATIS­KE ALLIANCE

 ?? ?? Det russiske fragtskib ”Lady R” anløb i december Sydafrikas største flådestati­on med en mystisk last. Det er også hemmeligt, hvad der efterfølge­nde blev hejst om bord på det sanktionsr­amte skib. Foto: Esa Alexander/Reuters
Det russiske fragtskib ”Lady R” anløb i december Sydafrikas største flådestati­on med en mystisk last. Det er også hemmeligt, hvad der efterfølge­nde blev hejst om bord på det sanktionsr­amte skib. Foto: Esa Alexander/Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark