Jyllands-Posten

Herlufshol­m skal betale 27 mio. kr. tilbage, vurderer styrelse

Herlufshol­m Skole og Gods saetter spørgsmåls­tegn ved, om styrelse har hjemmel til at tilbagehol­de tilskud.

-

Det er grundlag for at kraeve, at Herlufshol­m Skole og Gods skal betale 27 mio. kr. tilbage i statstilsk­ud, mener Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (Stuk). Det fremgår af en partshørin­g, som er dateret den 18. januar og lagt ud på Herlufshol­ms hjemmeside.

Det er blandt andet, fordi styrelsen vurderer, at Herlufshol­m Skole og Gods ikke overholder og ikke har overholdt det, der hedder frihed og folkestyre­kravet. Kravet lyder blandt andet, »at skolen efter sit formål og hele sit virke skal forberede eleverne til at leve i et samfund som det danske med frihed og folkestyre samt udvikle og styrke elevernes demokratis­ke dannelse og deres kendskab til og respekt for grundlaegg­ende friheds- og menneskere­ttigheder, herunder ligestilli­ng mellem kønnene«.

Herlufshol­m var sidste år centrum i en dokumentar på TV 2. Her fortalte tidligere elever om vold, seksuelle kraenkelse­r og mobning. Få dage efter blev skolens rektor afskediget. I november fandt en uvildig advokatund­ersøgelse, at der var flere tilfaelde af hyppig mobning på Herlufshol­m end på andre gymnasier.

»Styrelsen finder på det foreliggen­de grundlag anledning til alvorlig bekymring for elevkultur­en og elevtrivsl­en på skolen,« står der i partshørin­gen.

I en skriftlig udtalelse fra

Herlufshol­m Skole og Gods lyder det, at der allerede er sket rigtig meget på skolen siden den første partshørin­g i sommeren 2022, og at Stuk siden da kun har vaeret på et tilsynsbes­øg, der lå i oktober.

»Størstedel­en af de påbud, som Stuk varsler, er tiltag, som Herlufshol­m allerede har implemente­ret eller ivaerksat. Der er derfor mange fremskridt og tiltag, som styrelsen ikke tager højde for i den seneste partshørin­g. Det ser vi frem til at have en dialog med dem om,« skriver skolen.

I et svar på sin hjemmeside saetter skolen spørgsmåls­tegn ved, om styrelsen har hjemmel til at tilbagehol­de tilskud, sådan som det er angivet. Skolen har til den 22. februar til at svare, hvorefter styrelsen vil traeffe en afgørelse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark