Jyllands-Posten

Skanderbor­g Kommune har succes med brug af hunde i jagten på rotter

Resultater­ne er så gode, at der nu er udvidet med endnu en hund.

- ERLAND RASMUSSEN erland.a.rasmussen@lokalavise­n.dk Uge-Bladet Skanderbor­g

Skanderbor­g Kommune har haft så gode resultater med at bruge hund i jagten på rotter, at man nu har udvidet med endnu en hund i tjenesten.

»Det er en rigtig god hjaelp. Hunde har en god lugtesans, og hvis de traenes op i at fange rotter fra hvalpe, så kan de blive rigtig gode,« forklarer miljøtekni­ker Bente Uhre, som sidder med administra­tionen af rottebekae­mpelsen. Bente Uhre forklarer, at hundene kan lugte, om der har vaeret en rotte et givet sted, og så kan de finde frem til, hvor de har gemt sig.

Det er tre medarbejde­re i Entreprenø­rafdelinge­n i Skanderbor­g Kommune, der står for rottebekae­mpelsen, og de to af dem har nu hund.

Den ene hund er Jack Russell-terrieren Karla, som er en voksen hund og allerede har erfaring med rottejagt, mens der nu er udvidet med endnu en hund, den dansk-svenske gårdhund Fiona, som endnu er en hvalp og er under oplaering.

Fandt rotte i kaelder

Bente Uhre naevner, at hunde er faenomenal­t gode til at finde rotter. Hun naevner et eksempel, da nogen i en virksomhed havde set en rotte løbe ned i kaelderen, der var gravet op, og hvor der var en åben kloak.

»Hunden løb ned i kaelderen og gravede sig ned i sandet og fandt rotten. Det ville vi aldrig have opdaget,« siger Bente Uhre.

Det er specielt i de tilfaelde, hvor folk har set en rotte, at hundene kommer til sin ret.

»Det kan vaere, at en terrassedø­r har stået åben og en borger har set, at der er kommet en rotte ind i huset. Her er hunde gode til at finde dem,« uddyber Bente Uhre.

Bruger mindre gift

Alex Stouby Nielsen, som er nybagt hundefører og en af de tre rottebekae­mpere, naevner også, at hunde er meget anvendelig­e, hvis man skal have fundet ud af, hvor rotterne er på en gård.

»Her skal hunden vise, hvilken retning faerten kommer fra, og så kan vi saette ind med bekaempels­en der, hvor rotterne er,« siger han.

I den forbindels­e naevner Alex Stouby Nielsen, at man i rottebekae­mpelsen i dag nedpriorit­erer brugen af gift.

»Hvis vi kan klare os med faelder, hunden og et luftgevaer, så er den den vej, vi forsøger at gå,« uddyber han.

Ved at reducere brugen af gift, så undgår man blandt andet såkaldt sekundaerf­orgiftning. Det vil sige, at rotten spiser gift og bliver spist af et andet dyr, hvorefter giften spredes den vej rundt.

Bytter med godbid

Alex Stouby Nielsen understreg­er i øvrigt, at rotten tages fra hunden, når den er død.

»Så bytter vi med en godbid, så hunden kan koncentrer­e sig om at finde flere rotter,« siger han.

Kommunens rottefaeng­ere bekaemper rotter over hele kommunen.

»Man går ind på kommunens hjemmeside for at anmelde rotter. Så kommer der en rød plet op på vores kort, og så kontakter vi borgeren og kommer ud for at vurdere, hvad der er nødvendigt at gøre. Og så saetter vi en bekaempels­e i gang,« forklarer Alex Stouby Nielsen om proceduren.

 ?? ?? Kommunens nyeste rottehund, Fiona, som endnu er en hvalp, leger her med sit tøjdyr. Hundenes naese regnes for god hjaelp i jagten på rotter.
Foto: Erland Rasmussen
Kommunens nyeste rottehund, Fiona, som endnu er en hvalp, leger her med sit tøjdyr. Hundenes naese regnes for god hjaelp i jagten på rotter. Foto: Erland Rasmussen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark