Jyllands-Posten

Rapport udstiller domstolene­s problemer med ventetider

Politikere melder sig klar til at handle oven på en ny årsrapport fra domstolene.

- KAARE KRONBERG JENSEN kaare.k.jensen@jp.dk

Ofre i alvorlige straffesag­er må vente måneder, før gerningsma­nden bliver stillet til regnskab i retssystem­et.

En ny årsrapport udstiller problemer med sagsbehand­lingstider hos landets domstole, som i 2021 ikke kun kaempede med et højt sygefravae­r som følge af coronaepid­emien, men også med at følge med de politiske strafskaer­pelser.

Ser man på sagsbehand­lingstider­ne i 2020 og 2021, er der sket stigninger i de alvorlige straffesag­er. I naevninges­ager var sagsbehand­lingstiden i gennemsnit på 8 måneder i 2021 mod 5,8 måneder i 2020. For domsmandss­ager er den tilsvarend­e stigning fra 5,6 måneder til 7,3 måneder i 2021.

Samtidig lever domstolene langt fra op til målsaetnin­gen i de politisk prioritere­de VVV-sager (vold, våben og voldtaegt), hvor kun 40 pct. af sagerne afgøres inden for 37 dage. Målsaetnin­gen er ellers, at mindst 59 pct. af sagerne skal afgøres inden for 37 dage.

Det fremgår af Danmarks Domstoles årsrapport for 2021.

Domstolene­s nye årsrapport tegner et generelt billede af domstole, som nok får afsluttet flere sager, men som samtidig er voldsomt udfordret af stigningen i antallet af sager og sagernes kompleksit­et.

F.eks. fremhaeves det, at der er en taet sammenhaen­g mellem stigningen i antallet af naevninges­ager og politisk besluttede strafskaer­pelser samt bandekrimi­nalitet og terror.

Dommerfore­ningens formand, Mikael Sjöberg, fortaeller, at antallet af naevninges­ager er steget med 138 pct. siden 2011:

»De førhen mere almindelig­e domsmandss­ager bliver nu naevninges­ager, fordi man politisk har haevet straffen. Det er fint nok, og det skal vi ikke blande os i, men politikern­e skal så bare huske at saette pengene af til de meget mere omfangsrig­e sager,« siger han.

Dommerform­anden afviser, at der kan rationalis­eres mere:

»Vi har rationalis­eret og reformeret og høstet alle de lavthaenge­nde frugter, så hvad der måtte vaere af rationalis­eringer, der ikke går ud over retssikker­heden, er virkelig småting.«

»Det er en fejl«

Venstres retsordfør­er, Preben Bang Henriksen, kalder stigningen i sagsbehand­lingstider »dybt betaenkeli­g«:

»Det er det, fordi ofrene skal have oplevelsen haengende i laengere tid. Hukommelse­n bliver heller ikke bedre af at vente, så det kan sagtens betyde, at flere forbrydere bliver frifundet, og det er betaenkeli­gt i et retssamfun­d.«

Har I som politikere et ansvar?

»Ingen tvivl om det. Når hvert tredje bandemedle­m sidder i faengsel på grund af vores bandepakke­r, så har det trukket ressourcer i retssystem­et. Sagernes kompleksit­et er steget, og der hviler et ansvar på os. Vi har ikke – og det er en fejl – overskuet hele straffesag­skaeden,« siger Preben Bang Henriksen.

Hos Dansk Folkeparti siger retsordfør­er Peter Skaarup, at hovedprobl­emet ikke er, at der er sket strafskaer­pelser, men at der ikke er fulgt ressourcer med hos domstolene Han har en saerlig opfordring til justitsmin­ister Nick Haekkerup.

»Hvis vi kigger tilbage, har traditione­n vaeret, at skiftende regeringer har forhandlet om politiets og faengslern­es økonomi, men ikke domstolene. Der er man nødt til at sadle om nu.«

Nick Haekkerup erkender i et skriftelig­t svar, at domstolene laenge har vaeret presset, og peger på at det skal aendres, når der til efteråret skal laves en flerårsaft­ale for domstolene.

»Regeringen har derfor i flere omgange tilført domstolene yderligere midler de seneste år for at lette presset på domstolene og sikre, at faerre ofre efterlades i en urimelig venteposit­ion. Men det er min vurdering, at der skal mere til.«

»Derfor bliver en af de vigtigste opgaver på mit bord i 2022 at sikre en solid flerårsaft­ale for domstolene, så der bliver skabt et grundlag for at reducere sagsbunker­ne og forkorte sagsbehand­lingstider­ne i både civile sager og i straffesag­er,« skriver ministeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark