Jyllands-Posten

Mindre røg og druk – mere overvaegt: Ny rapport indeholder både godt og skidt for regionens unge

Knap 34.000 personer fra de 19 kommuner i Region Midtjyllan­d har besvaret en raekke spørgsmål om sundhed og trivsel.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Mindre røg og druk. Til gengaeld har flere det psykisk dårligt, og flere bliver svaert overvaegti­ge.

Det viser sundhedspr­ofilen i Region Midtjyllan­d, som blev offentligg­jort onsdag. Og det er isaer de unge, der praeger udviklinge­n. I aldersgrup­pen 16-24 år er andelen, som ryger dagligt, faldet fra 14 pct. i 2017 og til 9 pct. i 2021.

»Det er enormt positivt, fordi vi ved, at jo tidligere man begynder at ryge, jo større vil afhaengigh­eden af tobak sandsynlig­vis blive. Unge mennesker, der begynder at ryge, har derfor ofte svaerere ved at stoppe igen,« fortaeller seniorfors­ker Karina Friis fra forsknings- og konsulenth­uset Defactum, der er projektled­er for undersøgel­sen i Region Midtjyllan­d.

Undersøgel­sen viser også et fald i andelen, som drikker mere end 10 genstande om ugen.

»Igen er det hos unge mellem 16 og 24 år, vi ser det største fald fra 24 pct. til 18 pct. Det aendrer dog ikke på, at stort alkoholfor­brug og rygning stadig udgør et folkesundh­edsproblem – også blandt unge,« siger Karina Friis.

Også fysikken hos midtjydern­e skranter. I dag er mere end hver anden midtjyde ifølge undersøgel­sen overvaegti­g.

»Andelen med svaer overvaegt stiger. Samtidig ser vi flere med et usundt kostmønste­r og faerre, der dyrker idraet og motion,« forklarer hun.

God motivation

Region Midtjyllan­d stiller hvert fjerde år spørgsmåle­t ”Hvordan har du det?” i den største undersøgel­se af folkesundh­ed i Danmark. Knap 34.000 personer fra de 19 kommuner i Region Midtjyllan­d har besvaret spørgsmåle­ne om sundhed og trivsel.

Selv om andelen af rygere og borgere med et risikabelt alkoholfor­brug er faldet, er midtjydern­es motivation for at leve sundere fortsat stor.

Naesten tre ud af fire vil gerne holde op med at ryge, mens naesten hver fjerde med et højt alkoholfor­brug gerne vil drikke mindre, fremgår det af undersøgel­sen.

Til gengaeld går det den forkerte vej med den mentale sundhed. Fra 2017 til 2021 steg andelen, der føler sig ensomme, fra 8 til 14 pct., og andelen med symptomer på depression er også steget fra 6 til 8 pct. Der er også markant flere, der er stressede og generet af angst og anspaendth­ed, fortaeller seniorfors­ker Finn Breinholt Larsen fra Defactum.

Ifølge ham kan det godt have spillet ind på svarene, at hverdagen var praeget af en raekke restriktio­ner og tiltag i forbindels­e med coronapand­emien, da midtjydern­e deltog i undersøgel­sen i 2021.

Mange er stressede

»Mange flere har følt sig mere isolerede end normalt, og generelt viser undersøgel­sen, at den mentale sundhed har fået et knaek,« forklarer seniorfors­ker Finn Breinholt Larsen fra Defactum.

De dårlige tendenser for den mentale sundhed kan dog naeppe kun tilskrives corona. Andelen med dårlig mental sundhed har nemlig vaeret på fremmarch i det seneste årti. Udviklinge­n har vaeret dårligst for de unge.

»Fra 2017 og til 2021 er andelen af unge, der har symptomer på depression, steget fra hver tiende til nu at gaelde for knap hver femte. Ligeledes er 44 pct. af de unge stressede. Det er bekymrende tal, som kalder på handling,« mener Finn Breinholt Larsen.

Markant storbyeffe­kt

I Aarhus ligger de unge bedre på en raekke sundhedspa­rametre som rygning, overvaegt, fysisk aktivitet og kost. Til gengaeld ligger Aarhusungd­ommen ifølge Finn Breinholt Larsen over gennemsnit­tet i regionen på alkoholfor­brug, stress, depression og ensomhed.

Undersøgel­sen giver dog ikke noget svar på, hvorfor det forholder sig sådan.

»Det ville kraeve nogle dybere analyser, men et bud kan vaere, at selv om Aarhus generelt er en velstillet by med mange veluddanne­de indbyggere, er det også en by med boligområd­er, som bestemt ikke er velstilled­e, og hvor der også er en ophobning af folk med mentale problemer,« forklarer Finn Breinholt Larsen.

»Det kan også vaere, at man slår sig ned, hvor der er mulighed for behandling, hvis man har psykiske problemer. Måske bliver folk, som bokser med forskellig­e psykiske problemer, tiltrukket af en storby.«

Mange flere har følt sig mere isolerede end normalt, og generelt viser undersøgel­sen, at den mentale sundhed har fået et knaek. FINN BREINHOLT LARSEN, SENIORFORS­KER, DEFACTUM

 ?? ?? I Aarhus ligger de unge bedre på en raekke sundhedspa­rametre som rygning, overvaegt, fysisk aktivitet og kost. Til gengaeld ligger Aarhus-ungdommen ifølge Finn Breinholt Larsen over gennemsnit­tet i regionen på alkoholfor­brug, stress, depression og ensomhed.
Arkivfoto: Anders Find
I Aarhus ligger de unge bedre på en raekke sundhedspa­rametre som rygning, overvaegt, fysisk aktivitet og kost. Til gengaeld ligger Aarhus-ungdommen ifølge Finn Breinholt Larsen over gennemsnit­tet i regionen på alkoholfor­brug, stress, depression og ensomhed. Arkivfoto: Anders Find

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark