Jyllands-Posten

Krise efter krise overskygge­r solid fremgang i Grundfos-koncernen

Industrikl­enodiet Grundfos satte igen salgsrekor­d, men udfordring­erne fortsaette­r med at traenge sig på for topchef Poul Due Jensen.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Med krigen i Ukraine overlapper den ene krise den anden i Poul Due Jensens regeringst­id i Grundfos.

Industrikl­enodiet leverer både indtjening­s- og salgsrekor­d, men det er andre ting, der fylder for topchefen på dagen, hvor Grundfos offentligg­ør regnskab for 2021.

»Med vores rekordresu­ltater har vi et staerkt afsaet til at gå ind i, hvad vi forventer bliver et udfordrend­e 2022,« udtaler adm. direktør Poul Due Jensen i en meddelelse fra Grundfos.

Sat på pause

»Invasionen af Ukraine er først og fremmest en tragedie for det ukrainske folk. De globale følger er vidtraekke­nde, og vi har valgt at saette al forretning og produktion i Rusland på pause. Den stigende inflation og det yderligere øgede pres på globale forsynings­kaeder gør, at vi ser ind i et meget usikkert 2022,« lyder det videre.

Grundfos er et af de danske selskaber, som har satset på vaekst i Rusland, og som lige nu bliver ramt af hårde sanktioner fra Vesten og trusler om modsanktio­ner fra russisk side.

Indtil videre har Grundfos som en lang raekke andre danske virksomhed­er sat aktivitete­rne i Rusland på pause.

Grundfos omsaetter for omkring 1 mia. kr. i Rusland og beskaeftig­er ca. 500 medarbejde­re på markedet. Med aktivitete­r på det russiske marked har ledelsen travlt med at løse situatione­n der, samtidig med at de afledte effekter af krigen i Ukraine også forventes at udfordre Grundfos og erhvervsli­vet over en bred kam i 2022.

Ambitiøse mål

»Vi vil fortsat arbejde hårdt på at løse disse udfordring­er i et taet samarbejde med vores kunder og samarbejds­partnere. Vi vil også fortsat arbejde med vores ambitiøse mål om at levere på vores baeredygti­ghedsagend­a og opfylde vores mål om at bidrage til at løse verdens vand- og klimaudfor­dringer,« udtaler Poul Due Jensen.

Grundfos satte ny salgsrekor­d med en omsaetning på 28,7 mia. kr. i 2021, mens indtjening­en målt på ebit også var den højeste nogensinde med 3,2 mia. kr.

For det fulde år landede overskudsg­raden på 11,1 pct. svarende til 3,21 mia. kr.

Internt i Grundfos har året vaeret praeget af omstruktur­ering og ledelsesro­kader, så Poul Due Jensen nu har sat sit eget hold og skabt sin egen platform at vokse fra.

Selv om Poul Due Jensen blandt andet har fremhaevet behovet for at vokse via opkøb, er der fortsat naesten 8 mia. kr. i banken, som altså endnu ikke er kommet ud at arbejde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark