Jyllands-Posten

Nationalmu­seet må nedlaegge op imod 20 stillinger

-

Nedskaerin­ger: En hidtil ambitiøs vaekststra­tegi bliver nu afløst af besparelse­r for Nationalmu­seet.

Efter år med høje besøgstal i perioden op til, at coronapand­emien ramte Danmark i foråret 2020, må museet nu skifte kurs og tilpasse sin økonomi. En øvelse, som risikerer at koste op imod 20 fuldtidsst­illinger.

Mens pandemien lige nu ebber ud, og landet atter er genåbnet, er besøgstall­et på Nationalmu­seet dalet. Isaer mangler museet gaester fra udlandet.

»Over halvdelen af vores gaester er normalt turister, og dem forventer vi desvaerre at se vaesentlig­t faerre af i de kommende år. Det er vi nødt til at tage bestik af nu og tilpasse vores økonomi for 2023 til den nye virkelighe­d. Det betyder desvaerre, at vi må afskedige medarbejde­re,» siger Nationalmu­seets direktør Rane Willerslev.

»Vi vil tilbyde muligheden for frivillig fratraedel­se, så faerre skal afskediges. Mit fokus vil vaere på, at vi får en god og ordentligt proces i en svaer tid,« siger han.

Lang udsigt mod turister

Ifølge prognoser fra FN’s turismeorg­anisation (UNWTO) begynder turisterne først for alvor at vende tilbage til Danmark mod slutningen af naeste år eller ind i 2024.

Ifølge Rane Willerslev har museet, som i alt beskaeftig­er ca. 730 medarbejde­re, både i år og til naeste år trimmet organisati­onen.

»Vi har arbejdet hårdt på at få økonomien til at haenge bedst muligt sammen i den nye situation, og økonomien er løbende blevet tilrettet,« siger Rane Willerslev.

Nationalmu­seet har en samlet økonomi på 400 mio. kr., hvoraf 100 mio. kr. kommer fra billetindt­aegter. De resterende beløb er statslige bevillinge­r og tilskudsmi­dler fra private fonde.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark