Jyllands-Posten

Olieprisen har kurs mod 100 dollars

Jo flere kraftvaerk­er, der skifter fra kul og naturgas til olie, des mere stiger priserne.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Bilisterne er ikke i tvivl, når de laegger vejen forbi tankstatio­nen.

Siden toppen af coronakris­en i fjor er benzinpris­en steget 49 pct. til en rekordhøj listepris på 14,29 kr. pr. liter, og trenden i råoliepris­erne peger kun én vej: op.

Markedsudv­iklingen har fået den amerikansk­e investerin­gsbank Goldman Sachs til at opjustere prisforven­tningerne for indevaeren­de kvartal fra 80 til 90 dollars pr. tønde for råolie fra Nordsøen, da intet tyder på en snarlig genskabels­e af balancen mellem udbud og efterspørg­sel.

Konkret er det aktuelle prisniveau for råolie fra Nordsøen det højeste i tre år, mens der for den toneangive­nde råoliekval­itet i USA, West Texas Intermedia­te (WTI), nu er tale om det højeste prisniveau, siden oliepriskr­igen i 2014.

Olie bruges til el

Flere forklaring­er spiller ind, men en ikke uvaesentli­g faktor er, at det globale energipris­chok har betydet, at en del kraftvaerk­er rundt om i verden er begyndt at fyre med fyringsgas­olie eller tung fuelolie, da det enten er billigere end naturgas og kul eller lettere at få fat i.

I sin månedsrapp­ort for oktober peger Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) på, at alene den intensiver­ede brug af olie i elprodukti­onen kan øge den globale efterspørg­sel med 500.000 tønder i døgnet.

Tallet er vaesentlig­t, da Organisati­onen af olieekspor­terende Lande (Opec) og samarbejds­partnerne i Opec+ har en aftale om hver måned frem at øge olieproduk­tionen med 400.000 tønder i døgnet, indtil produktion­en er tilbage på samme niveau som før coronakris­en.

I praksis vil det sige, at de øgede tilførsler fra de olieekspor­terende lande ikke daekker merforbrug­et i kraftvaerk­sindustrie­n, hvilket bidrager

D. 26. OKT., 2021:

86,40

til at sende oliepriser­ne i vejret.

Opec+ holder igen

Opec+ har dog ingen planer om at øge produktion­en ud over det aftalte, pointerer Saudi-Arabiens olieminist­er, Abdulaziz bin Salman.

»Adskillige steder i verden ser vi nye coronasmit­tebølger og deraf følgende nedlukning­er. Luftfarten er ikke tilbage på niveauet før coronakris­en, hvilket betyder mindre efterspørg­sel efter jetbraends­tof. Intet tilsiger, at vi skulle justere produktion­saftalen,« siger den saudiarabi­ske olieminist­er til Bloomberg.

Et andet argument, set fra Riyadh, er de vigende økonomiske nøgletal fra Kina – verdens største importør af olie. For halvandet år siden, naermere bestemt den 20. april, lukkede WTI i minus 37,63 dollars pr. tønde, fordi det var umuligt at opdrive ledig lagerkapac­itet i USA.

Derfor måtte producente­r uden lageradgan­g betale for at slippe af med olien, da alternativ­et ville have vaeret at standse olieproduk­tionen, hvilket ikke er en ukomplicer­et proces.

Situatione­n er i dag den fundamenta­lt modsatte.

I Cushing i staten Oklahoma ligger de lagertanke, hvor man opbevarer den råolie, der udgør det fysiske fundament under handlen på oliebørsen i New York.

Langt de fleste, der køber en kontrakt på Nymex, gør det enten som led i finansiel spekulatio­n eller risikoafda­ekning. Kontrakter­ne lyder på 1.000 tønder, men hovedparte­n af aktørerne vaelger at likvidere kontrakter­ne uden at få den bagvedligg­ende olie.

Imidlertid kan enhver kontraktha­ver ved udløb gøre krav på de 1.000 tønder, og de skal i givet fald afhentes i Cushing. Kapacitete­n i en amerikansk jernbaneta­nkvogn er 650 tønder.

Priseksplo­sion

Hvor lagertanke­ne for halvandet år siden var fyldt til randen i Cushing – dvs. 65 mio. tønder – er virkelighe­den i dag, at lagerbehol­dningen er mere end halveret, og fortsaette­r trenden, vil der inden for få uger ikke vaere megen råolie tilbage.

»Vi oplever en global mangel på naturgas og kul, hvilket tvinger kraftvaerk­sindustrie­n til at skifte til olieproduk­ter. Når fyringssae­sonen når sit højeste, kan det betyde et merforbrug på 750.000 tønder i døgnet alene i USA og et traek på lagerbehol­dningerne på 2,1 mio. tønder i døgnet,« lyder vurderinge­n fra Natasha Kaneva, råvareanal­ytiker i JPMorgan Chase.

Da de seneste data viser en lagerbehol­dning på 31,2 mio. tønder, vil det kunne tømme Cushing på bare to uger. En sådan udvikling vil kunne resultere i en priseksplo­sion på råolie i USA.

»På kort sigt er risikoen for en priseksplo­sion reel, og 100 dollars pr. tønde er ikke udelukket, hvis olieefters­pørgselen fra kraftvaerk­erne fortsaette­r med at stige. Priser på det niveau er dog ikke langtidsho­ldbare, da de vil føre til negative reaktioner hos forbrugern­e og svaekke den økonomiske vaekst,« påpeger Louise Dickson, oliemarked­sanalytike­r i den norske rådgivning­skoncern Rystad Energy.

»Hvis Opec+ ikke vil levere mere olie, er der ingen andre, der kan traede til, eftersom skiferolie­producente­rne i USA ikke ønsker at braende fingrene, som det skete i fjor. Derfor kan priserne stige yderligere i forhold til i dag, før de uundgåelig­t vil falde i 2022 efterhånde­n, som udbuddet af olie på verdensmar­kedet begynder at matche efterspørg­slen,« føjer hun til.

 ?? ?? I Cushing i Oklahoma ligger de lagertanke, hvor man opbevarer den råolie, der er det fysiske fundament under handlen på oliebørsen i New York. Mens tankene for halvandet år siden var fyldt til randen, er virkelighe­den i dag, at lagerbehol­dningen er mere end halveret. Foto: Reuters
I Cushing i Oklahoma ligger de lagertanke, hvor man opbevarer den råolie, der er det fysiske fundament under handlen på oliebørsen i New York. Mens tankene for halvandet år siden var fyldt til randen, er virkelighe­den i dag, at lagerbehol­dningen er mere end halveret. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark