Jyllands-Posten

Selvstaend­ige går fri i ny aftale om øremaerket barsel

11 ugers barsel øremaerkes til hver foraelder. Aftalen, som arbejdsmar­kedets parter foreslog i september, er på plads.

- NIKLAS KRIGSLUND niklas.krigslund@finans.dk

Selvstaend­ige erhvervsdr­ivende går fri af en ny aftale om øremaerket barsel.

Det står klart, efter at et bredt flertal i Folketinge­t er blevet enig om at fordele mere barsel til faedrene.

Aftalen blev praesenter­et tirsdag aften af Beskaeftig­elsesminis­teriet. Den øremaerker 11 ugers barsel til begge foraeldre. Det betyder konkret, at faedre får ni ugers mere øremaerket barsel, end det er tilfaeldet i dag.

Selvstaend­ige er dog ikke omfattet af reglerne. De gaelder kun lønmodtage­re.

Glad og lettet

Det glaeder brancheorg­anisatione­n SMV Danmark, at selvstaend­ige ikke er omfattet af den nye barselsmod­el.

»Jeg er glad og lettet over, at et flertal på Christians­borg har anerkendt, at det i mange tilfaelde vil betyde et kaempe tilbagesla­g for virksomhed­en, hvis ejeren forlader den i månedsvis,« udtaler adm. direktør Jakob Brandt.

»Ejeren er virksomhed­ens bankende hjerte, og kan ikke afløses af en vikar. Derfor ville mange selvstaend­ige vaere pisket til at afstå deres del af den øremaerked­e barsel, og det ville ikke vaere fair over for børnene og familien,« lyder det.

Gaelder fra august 2022

Aftalen er indgået mellem regeringen og partierne Radikale Venstre, SF, Enhedslist­en, Venstre og Alternativ­et.

Den traeder i kraft fra august 2022 og kommer som resultat af et EU-direktiv. Direktivet pålaegger alle medlemslan­de at sikre, at der er mindst to måneders barsel til hver foraelder.

»Jeg er glad for, at regeringen sammen med en bred kreds af Folketinge­ts partier har fundet et balanceret svar på en pligtopgav­e fra EU. Regeringen har et klart ønske om, at flere danske faedre skal tage mere orlov, og at orlovsregl­erne samtidig bliver så fleksible som muligt,« udtaler fungerende beskaeftig­elses- og ligestilli­ngsministe­r Mattias Tesfaye.

Godt for virksomhed­erne

Dansk Industri er tilfreds med, at faedrene nu kan få mere barsel.

»Hatten af for det ansvarlige flertal i Folketinge­t, der med aftalen sikrer, at foraeldreo­rloven fremadrett­et vil vaere langt mere ligeligt fordelt mellem foraeldren­e. Det er til gavn for både familier, samfundet og virksomhed­er,« udtaler underdirek­tør Mette Fjord Sørensen i en meddelelse.

Ifølge Beskaeftig­elsesminis­teriet holdt faedre, der fik barn i 2018, i snit ca. 32 dages orlov, mens mødre holdt ca. 274 dage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark