Jyllands-Posten

Polens nødvendige opgør med et smuldrende EU

Polens opgør med EU kan få andre lande til at følge trop og vaere begyndelse­n til en pragmatisk proces, som får EU til at aendre sig til et fornuftigt samarbejde på en raekke felter som handel og miljø.

- SØREN ESPERSEN MF, udenrigsor­dfører (DF)

Ved sankthans 2016 sagde et flertal af Storbritan­niens vaelgere, at det nu efter 48 år var tiden at tage afsked med EU. Den egentlige udmeldelse skete så knapt fire år senere. Jeg skal ikke gøre mig klog på den enkelte vaelgers bevaeggrun­d for at stemme, som han gjorde. Men jeg tøver ikke med generelt at vurdere det som vaerende et folkeligt forsvar for den nationale selvbestem­melsesret.

Også i andre lande havde i det små opgøret med EU stille og roligt vaeret undervejs. Her til lands markeredes således dansk selvbestem­segrad-landene ved et par folkeafste­mninger, hvor man lagde afstand til EUprojekte­t.

Langt mere betydnings­fuldt er, at Polen – et af EU’s største lande – nu for fuldt projektørl­ys har lagt an til et fundamenta­lt opgør med selve EU-systemet. Og endnu mere bemaerkels­esvaerdigt er, at Polens kammerater i de såkaldte Visegrad-lande, Tjekkiet, Slovakiet og Ungarn, fra sidelinjen synes at heppe på Polen.

Kort beskrevet drejer opgøret sig om to artikler i EU-traktaten, artikel 1, hvor det fastslås, at der skal arbejdes frem mod en stadig snaevrere union, samt artikel 19, som beskriver, at EU-Domstolen og dermed EU-retten står over de nationale retssystem­er. I virkelighe­den er netop disse to artikler kernen i EU-samarbejde­t, og hvis bare et medlemslan­d får lov til at sige fra på netop disse punkter – ja, så smuldrer systemet.

Vaesentlig­t er det dog, at der under disse overordned­e artikler er en raekke sager, som har bragt Vires, på kollisions­kurs med EU. Først og fremmest er det landenes faste beslutning om at opføre sikre og effektive graensevae­rn i overensste­mmelse med de fire landes generelle afvisning af illegale. Her er det først og fremmest Ungarn, som har gjort sin pligt. Af andre vaesentlig­e sager er, at specielt det staerkt katolske Polen har nogle saeregne holdninger til homoseksua­litet, hvilket har medført urimelige overgreb på netop denne befolkning­sgruppe. Den måde, hvorpå man naermest fra officielt hold har behandlet homoseksue­lle, falder jo på ingen måde i vor smag, hvilket vi jo også fra dansk side ofte har givet udtryk for. Der er også anden lovgivning, som jeg på min side finder forkert.

Det afgørende for mig og for os i Dansk Folkeparti er imidlertid, at ethvert europaeisk land som princip bør have retten til at gennemføre egen lovgivning. Det betyder for Danmark, at Højesteret herhjemme igen bør blive højeste retsinstan­s, og at en afgørelse fra Højesteret ikke bør kunne appellemel­se

hvad enten det nu er EU-Domstolen eller anden internatio­nal ret. Det siger sig selv, at traktatens artikel 1 for mig er og bliver en snaerende lov, som vi ikke bør følge.

Polen fører derfor p.t. Danmarks sag og bør for den indsats hyldes.

Topmødet for nylig bragte intet nyt om det polske dilemma. EUKommissi­onen tøver. Man kunne overbringe sagen til EU-Domstolen, hvor et udkomme givet ville blive en endeløs raekke af dagbøder i millionkla­ssen, man kunne i samme ombaering tilbagehol­de milliarder tiltaenkt Polen oven på pandemien, og man kunne fratage Polen stemmerett­en.

Dilemmaet er dog, at såfremt Polen fortsaette­r, fremturer og naegter at følge trop, hvad gør man så? Vil man smide et medlemslan­d ud, hvis landet udtrykkeli­gt har gjort klart, at man gerne vil blive i EU? Og endnu vaerre: Hvor står lige nu en raekke andre EU-lande, som på mange felter mener, at EU har spillet fallit; det gjaldt ved pandemien, det gaelder graensekon­trollen, og det gaelder menneskest­rømmen over Middelhave­t til Spanien, til Italien, til Graekenlan­d.

Men hvad nu, hvis Polens opgør med EU kan vise sig at vaere begyndelse­n til et pragmatisk opgør, som ville kunne give anledning til, at EU – vel vidende at man ikke kan tvinge frihedsels­kende europaeisk­e lande til aegteskab – i stedet aendrer sig til et fornuftigt samarbejde på en raekke felter som handel og miljø? Ja, så ville der måske kunne vaere en fremtid for et smuldrende EU. Ellers vil flere og flere lande følge Storbritan­nien.

Ethvert europaeisk land som princip bør have retten til at gennemføre egen lovgivning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark