Jyllands-Posten

Storbydrøm bliver dyr for resten af Danmark

- KARSTEN LAURITZEN

MF og gruppeform­and i Venstre

Socialdemo­kratiet blaeser til kamp for mere blandede byer.

Det ønske deler vi i Venstre, men regeringen vil bygge med midler fra Nybyggerif­onden. Det er ikke helt uproblemat­isk, for man vil så at sige snuppe 10 mia. kr. fra Nybyggerif­onden, som alle andre lejere i almene boliger betaler til hver måned.

Herefter vil regeringen oprette en ny saerskilt fond, hvorfra boligbygge­riet skal finansiere­s. Men der er ingen saglig begrundels­e for at lave en saerskilt fond. Manøvren ligner rendyrket spin, der skal sløre pengespore­t tilbage til Nybyggerif­onden.

Det ville klaede boligminis­ter Kaare Dybvad Bek at melde aerligt ud og sige, at pengene kommer fra Nybyggerif­onden. At storbydrøm­men finansiere­s af resten af landets lejere. Hvorfor skal danskere, der bor i almen bolig i Hjørring, betale for nybyggeri i København?

Med så kort tid til kommunalva­lget bringer timingen af de socialdemo­kratiske boligløfte­r mindelser om Ritt Bjerregaar­ds berømte 5.000 boliger til 5.000 kr.

At love flere almene boliger i København så kort tid inden valget kan simpelthen ikke vaere tilfaeldig­t planlagt. Ritts 5.000 boliger blev i øvrigt til sølle 12 nye boliger, som til gengaeld kostede 12.000 kr.

Den slags politikerl­øfter har vi ikke brug for flere af.

Boligøkono­mer har allerede vaeret ude og kritisere udspillet. Og det er med god grund, fordi udspillet naeppe kan realiseres i den virkelige verden. Jeg tager gerne et vaeddemål om, at regeringen­s boligdrømm­e ikke bliver til noget.

Kaare Dybvad Bek skitserede meget fint et andet vaesentlig­t problem til praesentat­ionen af udspillet: ”Og så glaeder jeg mig til at kunne bede Christiani­a om at vaere med til at løfte opgaven om at bygge billige boliger i København.”

Jeg er helt enig i, at det ville vaere oplagt, men hvordan vil ministeren sikre de billige boliger på Christiani­a?

Hvis man kender lidt til fristaden og dens 50 år lange historie, vil man vide, at intentione­n om at få lov til at bygge kommunalt beton på Christiani­a er ren og skaer ønsketaenk­ning. Christiani­tterne vil aldrig tillade nybyggeri i deres egen baghave. Det tager jeg også gerne et vaeddemål om.

Socialdemo­kratiet er som regeringsp­arti nødt til at vise ansvar ved at fremlaegge realistisk­e udspil frem for rød ønsketaenk­ning og intentions­politik.

Vi har ikke brug for nye boligekspe­rimenter, der skal lokke vaelgerne i stemmeboks­en. Vi har brug for et Danmark i balance – ikke at lokke flere borgere ind til byen med løfter om billige boliger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark