Jyllands-Posten

Blodige sammenstød i Sudan fører til hastemøde i FN

Sudans militaer har åbnet ild mod demonstran­ter. Verdens ledere fordømmer blodigt magtskifte.

- MIKKEL HOLMGAARD WINDING mikkel.h.winding@jp.dk

Mindst syv er døde, og 140 er sårede i Sudan, hvor tusinder gik på gaden i modstand mod det militaerku­p, som fandt sted mandag.

General Abdel Fattah al-Burhan oplyste mandag i en tv-transmissi­on, at landets øverste råd og regering var opløst, og at Sudan nu er i undtagelse­stilstand.

Forinden var flere af regeringen­s ministre, herunder premiermin­ister Abdalla Hamdok, taget til fange af militaeret.

Situatione­n har fået seks medlemmer af FN’s sikkerheds­råd – Storbritan­nien, Frankrig, USA, Irland, Norge og Estland – til at anmode om et krisemøde.

Nationer og sammenslut­ninger verden over har reageret på mandagens haendelser med fordømmels­e. USA’s regering er »dybt bekymret«, lød det fra en talsperson for den amerikansk­e regering, som fordømmer militaeret­s handlinger og opfordrer til, at Abdalla Hamdok omgående løslades. USA har indefrosse­t sin bistand til Sudan, som er på små 4,5 mia. kr. årligt.

Lignende beskeder er udgået fra FN’s generalsek­retaer, Den Arabiske Liga, Den Afrikanske Union, EU og lande som Egypten, Etiopien og Saudi-Arabien.

Danmarks udenrigsmi­nister, Jeppe Kofod, skrev på Twitter, at han er »ekstremt bekymret« over udviklinge­n i Sudan og opfordrede til, at premiermin­ister Hamdok løslades. Jyllands-Posten har bedt Udenrigsmi­nisteriet svare på, om kuppet får konsekvens­er for den støtte, Danmark yder Sudan gennem FN, IMF og hjaelpeorg­anisatione­r. Det har ministerie­t ikke svaret på endnu.

Demokratis­ke planer

Sudan skilte sig i 2019 – også ved et militaerku­p – af med sin tidligere praesident Omar al-Bashir, der selv havde kuppet sig til magten i 1989 og siddet tungt på den derefter.

Under Omar al-Bashir var Sudan gennem 16 år i krig mod det, der i dag er Sydsudan, og han regnes desuden for at vaere arkitekten bag folkedrabe­t i Darfurprov­insen, som gik i gang, fordi beboere i Darfur, den sydvestlig­e del af Sudan, mente, at deres region var negligeret af al-Bashirs regering.

Kampene i Darfur brød ud i 2003. I de følgende år fik alBashir et saerligt blakket omdømme for at betale brutale militser for at slå oprøret ned. Det anslås, at op mod 300.000 mennesker døde, og at 2,7 mio. blev fordrevet fra deres hjem.

Den Internatio­nale Straffedom­stol i Haag sigtede i 2009 al-Bashir for forbrydels­er mod menneskehe­den og krigsforbr­ydelser.

Da sudanesern­es protester mod al-Bashir i 2018 og 2019 for alvor tog fart, endte det med, at militaeret greb ind og anholdt al-Bashir. Men militaeret­s ledere var ikke umiddelbar­t klar til at overgive al magten til folket.

Måneders forhandlin­ger mellem militaeret og paraplyorg­anisatione­n Alliancen for Frihed og Forandring førte til den magtdeling, som militaeret mandag valgte at opløse. Den bestod af et øverste råd med deltagelse af både civile og militaer og en overgangsr­egering, hvis formål var at føre Sudan frem til et demokratis­k valg i 2023.

General al-Burhan har siden 2019 haft formandska­bet i det øverste råd, men skulle ifølge planen overgive det saede til et af rådets civile medlemmer om få uger.

Landsdaekk­ende protest

Det er stadig uvist, hvor den afsatte premiermin­ister Abdalla Hamdok og hans hustru, der begge mandag blev bortført af militaeret, befinder sig.

På trods af general al-Burhans forsikring om, at planen om at afholde valg i 2023 stadig står ved magt efter kuppet, førte frygten for, at den demokratis­ke fremtid, som civilbefol­kningen i 2019 kaempede sig til, nu smuldrer mellem dens haender, til demonstrat­ioner landet over.

Landets internet har vaeret delvist afbrudt, siden kuppet begyndte, men historier om modstand mod militaeret spreder sig alligevel til resten af verden.

»De vil skraemme os, og om natten er elektricit­eten slået fra, og man kan i lang tid høre skud,« siger demonstran­ten Iman Ahmed fra bydelen Burri nord for hovedstade­n Khartoum til Bloomberg.

 ?? ?? Sudanesere opfører barrikader på gaden i det sydlige Khartoum, hvor der ligesom i resten af landet er protester mod militaeret­s magtoverta­gelse. Foto: AFP
Sudanesere opfører barrikader på gaden i det sydlige Khartoum, hvor der ligesom i resten af landet er protester mod militaeret­s magtoverta­gelse. Foto: AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark