Jyllands-Posten

Ny chef i Telia: Da hun som 19-årig rejste fra Bulgarien, aendrede alt sig

Zornitsa RadkovaLun­d havnede ved et tilfaelde i telebranch­en, og hun har med fokus på finanser arbejdet sig til tops. Nu er hun blevet finansdire­ktør i Telia.

- SILLE WULFF MORTENSEN sille.w.mortensen@finans.dk

Zornitsa Radkova-Lund landede på sin 19-års fødselsdag i Oslos lufthavn. Inden hun satte sig ind i flyet, havde hun knap nok vaeret uden for Bulgarien. Nu flyttede hun ikke blot hjemmefra, men også til et nyt land for at studere.

»Mine foraeldre havde ofret meget, for at jeg kunne komme med det fly til Norge. Og jeg tror, at bare tanken om at skuffe dem fik mig til at fortsaette, selvom det indimellem skulle vise sig at vaere hårdt,« siger hun.

Det var i 1998, og turen til Oslo blev skelsaette­nde. For hun har boet i Norge lige siden og taget sin uddannelse, arbejdet og stiftet familie i landet nordpå.

»Det kraevede dedikation og hårdt arbejde at flytte til et nyt land og endda et af verdens rigeste og dyreste. Mens jeg studerede, havde jeg på et tidspunkt fire forskellig­e job. Det har vaeret definerend­e for mig både som person og profession­elt,« fortaeller Zornitsa Radkova-Lund.

Hun er som 42-årig blevet finansdire­ktør i Telia Danmark. Hun kom fra en stilling som chef for business performanc­e i Telia Norges privatforr­etning og har en 13 år lang karriere i telesektor­en bag sig.

Men faktisk var det en teknisk fejl, der førte til, at hun som økonomiudd­annet fra Norwegian Business School fik sit første job som finansiel controller i Telenor. Hun havde nemlig søgt en stilling i den norske mediekonce­rn Schibsted. Det troede hun i hvert fald.

Fik en masse ansvar

»På grund af en fejl på den webside, hvor jeg søgte jobbet hos Schibsted, endte min ansøgning i bunken med ansøgninge­r til Telenor. Jeg ville jo egentlig søge mod en helt anden industri,« konstatere­r Zornitsa RadkovaLun­d, der dog valgte at takke ja til teleselska­bet.

»Jeg fik en masse ansvar og rapportere­de til både den øverste ledelse og bestyrelse. Det var en stejl, men god laeringsku­rve, som jeg trivedes rigtig godt med.«

Som 31-årig var hun avanceret til en stilling som finansdire­ktør for privatmark­edet i Telenor, Norge, men tog herefter en afstikker og blev finansdire­ktør i Stokke, der producerer børnemøble­r.

»Telebranch­en er ekstremt dynamisk og spaendende, men jeg vidste, at hvis jeg blev i Telenor, ville jeg formentlig også gå på pension fra Telenor. Så for at få en lidt bredere horisont, skiftede jeg branche.«

Det blev til tre år uden tele, da en tidligere chef fra Telenor ringede med et job i Telia Norge, som altså nu har ført til stillingen i Telias danske forretning. Her er opgaven først og fremmest at eksekvere på den strategi, som teleselska­bet har søsat. Men samtidig skal Zornitsa Radkova-Lund

bringe finansfunk­tionen taettere på selve forretning­en, og hun ser frem til at arbejde taettere sammen med danske kolleger.

»Danskere er mere direkte end nordmaend, og jeg er også selv mere direkte end de fleste nordmaend, jeg kender, så på den måde vil den danske kultur måske passe bedre til mig,« siger Zornitsa Radkova-Lund.

Hun kommer ikke til at flytte til Danmark med familien, som bliver boende i Fornebu lidt uden for Oslo.

Har åbnet muligheder

Zornitsa Radkova-Lund er gift med Magnus Lund, der organisere­r festivaler og koncerter i den familieeje­de virksomhed Lund Gruppen, der ejer en raekke forlystels­esparker. Parret har to døtre på henholdsvi­s tre og otte år.

I stedet pendler Zornitsa Radkova-Lund mellem Norge og København, hvor hun har en lejlighed. Her bor hun tre-fire dage om ugen, og så er planen, at hun lige som de fleste af sine medarbejde­re skal arbejde hjemmefra.

»På den måde har covid-19 åbnet nogle muligheder, og jeg ved ikke, om jeg overhovede­t havde overvejet eller var blevet rekruttere­t til en stilling som denne før corona,« siger hun.

 ?? ?? Ny finansdire­ktør i Telia, Zornitsa Radkova-Lund, har mand og børn, som bliver boende i Norge. Foto: Telia
Ny finansdire­ktør i Telia, Zornitsa Radkova-Lund, har mand og børn, som bliver boende i Norge. Foto: Telia

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark