Jyllands-Posten

Det kommende år kan give nogle tiltraengt­e svar om Genmab

Der er naesten ingen ende på potentiale­t for Genmab-aktien, hvis alt flasker sig i udviklings­afdelingen. Men ud fra selskabets kommunikat­ion er det meget svaert for investorer og analytiker­e at vaerdiansa­ette de enkelte projekter.

- STEN THORUP KRISTENSEN cand.polit og journalist finans@finans.dk

Den 9. september var Jan van de Winkel, adm. direktør i Genmab, gaest ved en såkaldt kaminpassi­ar (titlen var noget misvisende, da det hele foregik på web, og der ikke var nogen kamin) hos den amerikansk­e investerin­gsbank Morgan Stanley.

Afslutning­svist blev topchefen spurgt, om han kunne pege på et par saerligt interessan­te projekter i de tidlige udviklings­faser hos Genmab, som investorer­ne endnu ikke havde viet saerlig opmaerksom­hed, men som Genmab selv er meget optagede af.

Dette var ikke muligt for van de Winkel. Han endte med at omtale alle projekter som »meget interessan­te« og anførte, at selskabet historisk har vaeret dygtigt til at se, hvilke molekyler der er potentiale i.

Altså: Investorer­ne kan stole på, at når Genmab overhovede­t begynder at teste et molekyle, så er det fordi, det er lovende.

Ordvekslin­gen illustrere­r, hvorfor det er vanskeligt – graensende til umuligt – at forholde sig analytisk til Genmab-aktien.

I selskabets egen kommunikat­ion er alting fantastisk, og man kan ikke engang afskrive det som bragesnak og salgsgas, for selskabets teknologi, baseret på antistofte­rapier, har allerede revolution­eret behandling af knoglemarv­skraeft, og den kan komme til at revolution­ere behandling­en af en stribe andre livsfarlig­e sygdomme.

Udfordring for analytiker­e

Der er altså en reel mulighed for, at dem, som køber Genmab-aktier i dag, om et årti eller to kan sidde som en anden tidlig bitcoin-investor og smile overbaeren­de af dem, der ikke havde modet til at købe, da det – set i bakspejlet – var billigt.

Men det her er ikke en opfordring til at fare ud og købe aktien. For selv det fantastisk­e er relativt, og meget kan vise sig at forringe vaerdien af de stoffer, der er under udvikling.

De kan vise sig ikke at have den ønskede effekt. De kan vise sig at have bivirkning­er, der overtrumfe­r de behandling­smaessige effekter. Konkurrent­er kan udvikle bedre produkter. Og ikke mindst er det økonomiske potentiale ekstremt svaert at forudsige, selv hvis alt går godt under udviklinge­n.

Skal man danne sig en mening om den aktuelle aktiekurs, er man på en eller anden måde nødt til at danne sig en holdning til alle disse spørgsmål – i princippet for hvert middel Genmab er ved at udvikle.

Det er en stor udfordring, selv for de profession­elle aktieanaly­tikere.

Stort udfaldsrum

En af disse analytiker­e er Søren Løntoft Hansen fra Sydbank. Han afviser, at det er umuligt at vaerdiansa­ette

30. SEPTEMBER 2019

GENERELLE NØGLETAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark