Jyllands-Posten

Danish Crown øremaerker milliarder til investerin­ger i avancerede robotter

Slagteriko­ncernen skruer op for automatise­ringen og forbereder store investerin­ger i en helt ny generation af robotter. De avancerede robotter skal frigøre arbejdskra­ft til nye opgaver.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danish Crown vil de kommende år skrue op for investerin­gerne og planlaegge­r at installere avancerede robotter for milliarder af kroner på de danske slagterier.

»Målet er at reducere omkostning­erne og samtidig frigøre arbejdskra­ft til nye opgaver,« fortaeller Jais Valeur, adm. direktør for Danish Crown.

Jais Valeur vurderer, at Danish Crown i den kommende strategipe­riode vil arbejde med investerin­gsbudgette­r på omkring 2 mia. kr. årligt, hvilket svarer til et løft på 25 pct.

En stor del af pengene vil blive brugt på at sikre, at Danish Crown bevarer sin position som verdens mest automatise­rede slagteriko­ncern.

»Vi er stadig førende, men forspringe­t er blevet mindre. Vi er ikke så langt foran, som jeg foretraekk­er at vaere. Det gør vi noget ved nu,« siger Jais Valeur.

Sårbar flanke

Det relativt høje omkostning­sniveau i Danmark – herunder de høje danske lønninger – har altid udgjort en sårbar flanke for Danish Crown.

Selskabet konkurrere­r i Europa mod blandt andet de tyske slagterier, som betaler lønninger, der ligger langt under dansk niveau. På verdensmar­kedet er Danish Crown oppe mod konkurrent­er fra lande som Brasilien og USA, hvor lønninger og øvrige omkostning­er er langt under niveauet i Danmark.

Konkurrent­erne får dermed foraeret et lavere omkostning­sniveau, hvilket udgør en trussel mod Danish Crowns konkurrenc­eevne.

Den danske slagteriko­ncernens modtraek er blandt andet en højere og højere grad af automatise­ring på slagterier­ne.

Robotterne erstatter slagteriar­bejderne i nogle funktioner, men der er ikke udsigt til, at Danish Crown samlet set skal bruge faerre medarbejde­re. En del af dem skal bare til at lave noget andet.

»Vi skal de kommende år drive automatise­rings-agendaen fremad så hårdt, som vi overhovede­t kan. Det handler ikke kun om at saenke omkostning­erne. Det handler i høj grad også om at frigøre arbejdskra­ft. Intet tyder på, at udfordring­erne med at skaffe arbejdskra­ft bliver mindre de kommende år, og vi kan allerede nu se, at vi får brug for flere medarbejde­re til nye opgaver, der skaber mere vaerdi,« forklarer Jais Valeur.

Det indgår som et centralt element i Danish Crowns nye strategipl­an for de kommende fem år, at selskabet vil foraedle en større del af de mange millioner kilo svinekød, der kommer ud af koncernens slagterier.

Farlig rolle

Historisk har Danish Crown hentet størstedel­en af sin omsaetning fra salg af fersk eller frosset kød til detailkaed­er og fødevarevi­rksomheder i en lang raekke lande.

Denne rolle som underlever­andør af relativt uforarbejd­ede råvarer har vist sig at vaere farlig og i perioder alt andet end lukrativ.

Målet i den nye strategipl­an er derfor at fortsaette transforma­tionen fra slagteri til fødevarevi­rksomhed. Danish Crown vil laengere frem i vaerdikaed­en og taettere på forbrugern­e med endnu flere foraedlede fødevarer og ultimativt faerdigret­ter. Der er højere og mere stabil indtjening i den type af forretning end i rollen som underlever­andør af råvarer.

»Men vi skal bruge flere medarbejde­re til at producere de måltidsløs­ninger. Der er opgaver, som ikke kan automatise­res. Derfor har vi brug for at få flere og mere avancerede robotter ind i den rå slagteridr­ift, så vi kan frigøre arbejdskra­ft,« forklarer Jais Valeur.

Da Danish Crown for 16 år siden åbnede kaempeslag­teriet i Horsens, var det verdens mest moderne og et af de absolut største på kloden.

»Dengang byggede man naermest specialmas­kiner til hver enkelt funktion. I dag er der udviklet ny teknologi i form af såkaldte friarmsrob­otter, som er nemmere at gøre rene og kan udstyres med forskellig­e typer af vaerktøj, så de kan løse forskellig­e opgaver. Hvis vi kombinerer den nye generation af robotter med de kaempe fremskridt, der er sket inden for visionstek­nologi – avancerede kameraer som overvåger og styrer produktion­sprocesser­ne – er der potentiale for at løfte automatise­ringen til et nyt niveau,« vurderer Jais Valeur.

Baeredygti­g investerin­g

Samlet set venter Danish Crown at skulle investere 1112 mia. kr. i løbet af den kommende strategipe­riode, der straekker sig frem til 2026.

En del af investerin­gerne vil vaere i baeredygti­ghed, og målet er, at nogle af koncernens største fabrikker skal gøres CO2-neutrale.

En stor del af disse investerin­ger er umiddelbar­t lønsomme, fordi de er rettet mod at minimere energiforb­rug og reducere alle former for spild.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark