Jyllands-Posten

Borgmestre forbereder opgør mod autokrater­ne i Østeuropa

Med Ungarn og Polen i spidsen laegger regeringer i hele Østeuropa pres på demokratie­t. Derfor forsøger pressede liberale politikere at arbejde sammen på tvaers af graenserne, og de har en bøn til EU.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Siden slutningen af 1990’erne har Srdja Popovic vaeret et af de helt store navne på den globale scene for demokratik­amp og folkelige opstande.

Den serbiske aktivist var i 1998 med til at stifte Otpor!bevaegelse­n, der stod bag de fredelige demonstrat­ioner, der førte til Slobodan Milosevics fald i 2000.

De følgende år dannede metoderne skole for andre demokratis­ke bevaegelse­r i lande som Georgien, Ukraine og Hviderusla­nd, der forsøgte at gennemføre ikke-voldelige revolution­er – med forskellig­e resultater.

Popovic blev kendt som en af den tids ”rejsende i revolution­er”, der rejste rundt og underviste opposition­sgrupper i andre lande i rekrutteri­ng og traening i fredelige demonstrat­ionsteknik­ker, krydret med humor og rockmusik.

Det var på den baggrund, at Popovic i september holdt velkomstta­le ved konference­n ”Besejring af autoritari­smen” i Ungarn.

»Vi er udfordret i dag, for de onde har også laert at bruge teknologie­n og sociale medier,« sagde Popovic og fortsatte:

»Men når jeg ser de nye bevaegelse­r, giver det mig alligevel håb. De er meget unge, f.eks. er klimabevae­gelsen ledet af gymnasieel­ever. Det giver håb om, at magthavern­e vil blive stillet til ansvar i fremtiden. Den her generation vil holde fast.«

Kamp mod illiberale

Det bliver der god brug for i lande som Ungarn og Polen, mener folkene bag konference­n. Den havde til formål at »styrke demokratie­t i populismen­s tidsalder«. Fokus var på de angreb, som det liberale demokrati i stigende grad rammes af i Østeuropa.

»Demokratie­t er ikke laengere den eneste mulighed i Central- og Østeuropa. Vi har illiberale trends i hvert eneste land i regionen. Og Polen og Ungarn er slået rigtig meget ind på det autoritaer­e spor,« sagde Daniel Hegedus fra taenketank­en German Marshall Fond.

I autoritaer regeringsf­ørelse er magten samlet hos en eller en lille gruppe af personer, uden reel kontrol fra andre institutio­ner.

I Ungarn har premiermin­ister Viktor Orban i årevis haft en erklaeret vision om et illiberalt demokrati, hvis konflikt med grundlaegg­ende demokratis­ke rettighede­r har udløst en raekke konflikter med det store flertal af EUlandene.

Det gaelder f.eks. angreb på uafhaengig­e domstole og frie medier, hvilket svaekker politiske opposition­ers muligheder for at føre kampagner og blive legitimt valgt.

En pagt mellem frie byer

Som modsvar forsøger politiske kraefter på tvaers af partiskel at indgå alliancer for at kunne fravriste de staerke ledere magten. Konference­n var en del af de forberedel­ser.

Centralt i bestraebel­serne står borgmestre i de store byer, hvor vaelgeropb­akningen til de ”autoritaer­e” regeringer er svagest. F.eks. er borgmestre­ne i Budapest og Warszawa indaedte modstander­e af deres respektive regeringer.

I 2019 gik de to sammen med borgmester­kollegerne fra Slovakiet og Tjekkiets hovedstaed­er og stiftede ”De Frie Byers Pagt”.

Uforberedt på autokrater

På konference­n i Budapest konstatere­de Warszawabo­rgmester Rafal Trzaskowsk­i, at »vi lever i en usaedvanli­g tid«.

»Borgmestre er nødt til at gå sammen for at bekaempe de regimer, der bliver mere og mere autoritaer­e. Europa har håndteret autokrater rundt om i verden, nogle af os befriede os selv fra autokratst­yre for 30 år siden, men vi har ikke vaeret forberedt på at bekaempe dem nu i Europa,« sagde Rafal Trzaskowsk­i, der forsøgte at blive Polens praesident i 2020.

»Vi er et demokrati i dag, men det er et mangelfuld­t demokrati. De institutio­ner, der plejede vaere uafhaengig­e, er det ikke mere. Det er svaert at tegne graensen for, hvor demokratie­t ender. Men en dag vågner vi måske op til skader, der ikke kan rettes op igen,« sagde Trzaskowsk­i.

Orbans maleri

Under konference­n forklarede Budapest-borgmester Gergely Karácsony på et pressemøde, hvorfor han er blandt de drivende kraefter i bevaegelse­n.

»Ligesom Ungarn har vaeret et laboratori­um for afmonterin­g af demokratie­t, så håber vi, at det kan blive et laboratori­um for genopbygni­ngen af demokratie­t,« sagde Karácsony, der ventes at ville udfordre Orban som premiermin­ister-kandidat i forbindels­e med naeste års parlaments­valg i landet.

Han mener, at EU i højere grad bør orientere sig mod borgmestre og bystyrer i kampen mod autokrater­ne.

»EU er i en vanskelig position, fordi det er bygget på idéen om, at demokratie­t vinder med tiden. Når et land først er inde i EU, er det nemt at afmontere demokratie­t og tappe af de europaeisk­e midler,« sagde Karácsony, der også fik kaldt Orban for »en kynisk diktator, der er korrupt«.

»Orban maler et billede op om, at hver gang han bliver angrebet, er det det ungarske folk, der bliver angrebet.«

»Et svar kan vaere, at EU i stedet indgår alliance med byer som os og give den økonomiske støtte gennem os til det ungarske folk i stedet for til regeringen. Vi er bekymrede for, at EU’s genopretni­ngspakken efter covid vil blive misbrugt af Orban,« sagde Karácsony.

Det er svaert at tegne graensen for, hvor demokratie­t ender. Men en dag vågner vi måske op til skader, der ikke kan rettes op igen. RAFAL TRZASKOWSK­I, BORGMESTER I WARSZAWA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark