Jyllands-Posten

Thorning udnaevnte minister trods sexchikane­sag – og ville gøre det igen

I en ny bog opfordrer Helle ThorningSc­hmidt til nultoleran­ce over for seksuel chikane. Men i et interview forsvarer hun, at topsociald­emokrat fik ministerpo­st trods en kendt sexchikane­sag.

- NIKOLAJ RYTGAARD JAMILLA SOPHIE ALVI nikolaj.rytgaard@jp.dk jamilla.s.alvi@jp.dk

Helle Thorning-Schmidt, tidl. socialdemo­kratisk formand og den første kvindelige statsminis­ter i danmarkshi­storien, frygtede, at flertallet bag hendes regering ville vakle, hvis ikke hun fandt en ministerpo­st til topsociald­emokraten Carsten Hansen, som året forinden havde indgået et forlig med en sekretaer i en sexchikane­sag.

Det fortaeller hun i et interview med Jyllands-Posten ifm. lanceringe­n af sin nye bog, ”Blondinens betragtnin­ger – om køn, feminisme og #metoo”, hvor der blaeses til kamp mod sexisme.

I bogen beskriver Thorning-Schmidt, hvordan Carsten Hansen til en fest i 2010 »havde sagt og gjort nogle virkelig upassende ting« mod Louise Kwang, der arbejdede som sekretaer på Christians­borg. Hun stod frem i år hos DR og fortalte bl.a., at han tog fat om hende i baren, kyssede og slikkede hende på kinden, mens han sagde: »Du skal ha’ en rigtig mand.«

Sagen endte med et forlig, som betød, at Carsten Hansen skulle give en undskyldni­ng, og som indeholdt en tavshedskl­ausul, hvor parterne skrev under på at tie om sagen.

Året efter var der folketings­valg, magten skiftede, og Carsten Hansen blev minister for by, bolig og landdistri­kter. Sexchikane­sagen ramte forsiden af Ekstra Bladet kort efter.

Carsten Hansen bekraefted­e dengang, at der var »en personales­ag«, som han beklagede og var »meget ked af«. Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med Carsten Hansen, men han ønsker ikke at udtale sig.

Usikkert flertal

Helle Thorning-Schmidt har sagt – og gentager i sin bog – at hun fortryder tavshedskl­ausulen. Som hun skriver:

»Det, at man ikke kan få en ordentlig offentlig undskyldni­ng, og at man ikke må tale med sine naermeste om det, der er sket, gør det hele meget vaerre.«

Hun uddyber i et interview med Jyllands-Posten:

»Man kan altid sige, at vi skulle have gjort mere. At han ikke skulle have vaeret minister. Men der var nogle andre balancer, der skulle gå op i den sammenhaen­g.«

Hvilke balancer var det?

»Det var, at Sass på det tidspunkt var sendt ud i kulden,« siger hun med henvisning til Henrik Sass Larsen, der var spået en post som finansmini­ster i 2011, men som ikke kunne sikkerheds­godkendes, fordi han havde mødtes og sms’et med en rocker:

»Det var faktisk sådan, at vi havde så snaevert et flertal, at hvis vi også sendte Carsten ud i kulden, så var det ikke sikkert, at vi havde et flertal.«

Ved folketings­valget i 2011 fik rød blok 89 mandater. Blå blok fik 86 mandater.

Så du skulle vaelge mellem magten og denne mand, der ikke kunne finde ud af at forholde sig ordentligt over for kvinder?

»Jeg står fuldstaend­ig ved,

Han skulle vaere med på ministerho­ldet. Ellers var jeg ganske nervøs for, om vi kunne danne en regering. Jeg tror, at jeg havde gjort det samme i dag, hvis det var det, der skulle til for at danne en regering. HELLE THORNING-SCHMIDT, TIDL. STATSMINIS­TER

 ?? ?? Helle Thorning-Schmidt mener, at en sexchikane­sag i hendes tid som S-formand blev håndteret efter bogen og den tids standarder. Hun fortryder imidlertid i dag, at der blev lavet en tavshedskl­ausul.
Foto: Joachim Ladefoged
Helle Thorning-Schmidt mener, at en sexchikane­sag i hendes tid som S-formand blev håndteret efter bogen og den tids standarder. Hun fortryder imidlertid i dag, at der blev lavet en tavshedskl­ausul. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark