Jyllands-Posten

Danmarks største grøntsagsp­roducent har 15-doblet øko-omsaetning­en

Mere end 1.000 hektar med økologiske grøntsager og en hønsegård med 230.000 økologiske høns. Økologi er blevet big business, og en af Danmarks største producente­r forudser, at vaeksten fortsaette­r.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Danmarks største producent af grøntsager er på vej mod at blive 100 pct. økologisk.

Skiftet er en konsekvens af, at de økologiske grøntsager gradvist fortraenge­r de konvention­elle fra supermarke­dernes hylder.

»Vi kan se, at når de økologiske produkter når op på en tilstraekk­elig høj markedsand­el, så bliver de konvention­elle produkter skubbet helt ud af butikkerne. Det har vi eksempelvi­s set ske med hjertesala­t, som i de fleste kaeder nu kun fås som økologisk,« fortaeller Axel Månsson, som ejer og leder Danmarks største frilandsga­rtneri, der ligger naer Brande i Midtjyllan­d.

Axel Månsson driver i alt 2.200 hektar, hvoraf 1.500 hektar er økologisk, og 125 hektar er under omlaegning til økologi. År for år skrues der op for det økologiske areal, mens det konvention­elle er fastholdt på et stabilt niveau og med tiden ventes at blive reduceret.

»Min forventnin­g er, at vi på et tidspunkt bliver 100 pct. økologiske. Vi har stadig et lille sortiment af konvention­elle basisvarer – iceberg, løg, broccoli og radiser. Den konvention­elle del af forretning­en har siden 2008 ligget ret stabilt på 65 mio. kr. i årlig omsaetning. I samme periode er vores årlige salg af økologiske grøntsager vokset fra 10 mio. kr. til 150 mio. kr.,« siger Axel Månsson.

Fuld fokus på økologi

Han venter, at økologien kommer til at fylde mere og mere.

»Det er bare den vej, det går, og al vores produktudv­ikling er nu fokuseret på økologiske varer,« fortaeller Axel Månsson. Han har nu mere end 30 økologiske produkter i sortimente­t og kun fire konvention­elle.

Axel Månsson har vaeret selvstaend­ig landmand, siden han i 1976 som 20-årig overtog en bedrift med »16 malkekøer, 40 fedesvin og 300 høns«.

I 1999 begyndte skiftet til økologisk drift, og Axel Månssons virksomhed omfatter i dag også 230.000 økologiske høns inklusive 100 hektar hønsegård, som er beplantet med skov.

»Jeg braender for økologi, men det er afgørende, at ideologi og økonomi går hånd i hånd,« understreg­er Axel Månsson.

Med andre ord: Økologien skal også give overskud, ellers bliver det en kort fornøjelse.

Axel Månsson påpeger, at det er en benhård og ofte risikabel forretning at vaere økolog i stor skala. Derfor er det vigtigt at vaere økonomisk robust, så man kan tage de stød, der kommer.

»Nogle gange rammes afgrøderne af sygdomsang­reb, som medfører store skader og tab, da vi er underlagt naturens luner. Der skal vaere en rimelig avance, så der er plads til, at noget går galt. Jeg har forsøgt at minimere risikoen ved at sprede produktion­en på en lang raekke forskellig­e afgrøder. Samtidig har vi produktion­en af økologiske aeg, som er mere stabil og forudsigel­ig og i år omsaetter for omkring 80 mio. kr.,« fortaeller Axel Månsson.

Ny teknologi afgørende

Forbrugerm­ålinger indikerer, at forbrugern­e primaert køber økologi for at: undgå rester af sprøjtegif­te (61 pct.), beskytte natur og grundvand (54 pct.), opnå bedre dyrevelfae­rd (43 pct.), få mere klimavenli­ge varer (40 pct.) og for at få sundere varer (37 pct.).

Axel Månsson vurderer, at vaeksten i det økologiske salg styrkes af, at økologerne er blevet dygtigere og har fået adgang til langt mere raffineret teknologi.

»Hvis jeg havde lagt det hele om til økologi for 20 år siden, var det sikkert gået galt. Afgrøde for afgrøde skulle vi et skridt ad gangen laere den økologiske vej at kende,« siger Axel Månsson.

»Vi er med årene blevet langt dygtigere til økologisk drift. Jorden på vores marker er gradvist blevet sundere. I dag anvender vi højteknolo­gisk udstyr i marken og kan eksempelvi­s hurtigt bekaempe ukrudtet med kamerastyr­ede lugerobott­er. Fra markredska­berne modtager vi en konstant strøm af data, så vi hele tiden kan fintune produktion­en,« forklarer Axel Månsson.

Hans holdingsel­skab har i 2020 haft et overskud før skat på 25 mio. kr. – året før var der et plus på 29 mio. kr. Selskabets egenkapita­l er 236 mio. kr. svarende til en soliditet på 45 pct.

Axel Månsson understreg­er dog, at man ikke får noget foraerende, bare fordi man er økolog.

»Forhandlin­gerne med detailkaed­erne er benhårde. De vil gerne have danske økologiske varer, men de vil ikke ret gerne betale en merpris for dem. Det er en udfordring, for økologisk drift er dyrere, og vi konkurrere­r med eksempelvi­s tyske økologer, som betaler arbejdsløn­ninger på en tredjedel af niveauet i Danmark. Kravet er, at vi konstant skal vaere knivskarpe på både kvalitet og omkostning­er for at stå distancen,« siger Axel Månsson.

Effektiv produktion

Det samlede salg af økologiske grøntsager i dansk detailhand­el voksede i 2020 med 17 pct. til 3,8 mia. kr. Opgjort i maengder har vaeksten vaeret 27 pct., hvilket vidner om, at der har vaeret pres på priserne.

Axel Månsson er overbevist om, at vaeksten i salget af økologiske fødevarer vil fortsaette.

»Det er fuldt ud realistisk, at økologi i 2030 kan tegne sig for 30 pct. af det totale fødevaresa­lg i Danmark. Den økologiske produktion bliver mere og mere effektiv og konkurrenc­edygtig. Samtidig forbedres kvaliteten af produktern­e, og sortimente­t bliver bredere. Jeg er overbevist om, at vi gradvist vil se flere eksempler på, at de økologiske produkter helt fortraenge­r de konvention­elle fra hylderne,« vurderer Axel Månsson.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark