Jyllands-Posten

Blackrock ønsker en hård klimakurs – men oliekaempe­r får stadig lang snor

Blackrock har tiltro til ledelserne i olieselska­berne Shell og Exxon trods massiv kritik, fortaeller topchefen for Blackrock i Europa, Christian Hyldahl.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Klima og miljø er nu den hyppigste årsag til, at verdens største investor, Blackrock, svinger pisken over alverdens aktieselsk­aber. Det fortaeller den danske topchef for Blackrock i Europa, Christian Hyldahl, i et eksklusivt interview på baggrund af en ny rapport om kapitalfor­valterens aktive ejeskab.

Således har Blackrock haft dialog med 2.330 selskaber vedrørende klima og miljø i perioden fra 1. juli 2020 til 30. juni 2021. Dermed overgår klima og miljø lige praecis de mere traditione­lle temaer som bestyrelse­ssammensae­tning og selskabern­es strategi. I 319 tilfaelde stemte Blackrock imod virksomhed­ers klimahåndt­ering, fordi den ifølge kapitalfor­valteren skal vaere strammere.

»Det er jo, fordi vi ser klimarisik­o som en investerin­gsrisiko, og vi er meget overbevist­e om, at der er en lang raekke virksomhed­er, der kan bidrage positivt til transition­en mod nul-udledning ved at vaere proaktive. Det er en forudsaetn­ing for at nå Paris-målene, at en raekke af de store virksomhed­er går ind i det med krum hals,« siger Christian Hyldahl, der så sent som i sidste uge blev forfremmet til øverste chef for Blackrock i Europa.

Øget klimafokus

Han understreg­er, at det aktive ejerskab har tårnhøj prioritet for Blackrock. Det haenger sammen med, at to tredjedele af de ca. 9 billioner dollars, som Blackrock forvalter, dvs. 55.000 mia. kr., er placeret i indeksfond­e eller mandater, hvor kunderne har valgt en indeksinve­stering, og hvor kapitalfor­valteren ikke kan gå ind og ekskludere selskaber.

»Derfor er det ekstra vigtigt, at vi bidrager til baeredygti­ghed ved at have dialog med selskabern­e og stemme på deres generalfor­samlinger,« siger Christian Hyldahl.

Blackrock har øget sit klimafokus på flere områder. F.eks. har man udviddet antallet af selskaber, som får naerstuder­et sin klimaindsa­ts fra 244 til over 1.000 af verdens mest CO2-udledende selskaber. Desuden bakker Blackrock i større grad op om nogle af de grønne aktionaerf­orslag, der er blevet stillet af klimaaktiv­ister i selskaber som Danone, Toshiba og Exxon Mobil.

Det aendrer dog ikke ved, at Blackrock stadig giver lang snor til nogle af de store olieselska­ber, der har vaeret igennem nogle turbulente måneder med massiv kritik for deres manglende klimaindsa­ts.

I maj udsendte Det Internatio­nale Energiagen­tur (IEA) en skelsaette­nde rapport, der argumenter­ede for, at man er nødt til at stoppe enhver jagt på nye forekomste­r af olie og gas, hvis verden skal have en chance for at bringe udledninge­n af drivhusgas­ser ned på nul i 2050.

Bestyrelse­n skal løfte

Det har fået ngo’er til at lange hårdt ud efter olieselska­ber som f.eks. Shell, der fortsat vil investere milliarder af kroner i at finde nye forekomste­r af olie og gas. Alligevel valgte Blackrock i maj at stemme for Shell-ledelsens forslag og imod et langt mere vidtgående aktionaerf­orslag.

Christian Hyldahl vil ikke gå ind i diskussion­en om enkelte selskaber, men henviser til Blackrocks officielle udmelding om afstemning­en. Her fremgår det, at Blackrock dømmer aktionaerf­orslaget ude på grund af metodikken og ordlyden.

»Vi er meget transparen­te om, hvordan vi stemmer. Det har ofte noget at gøre med, at forslagene binder virksomhed­erne for hårdt. Vi vil gerne have, at det er bestyrelse­n, der løfter det ansvar,« siger Christian Hyldahl.

IEA siger meget klart, at der ikke skal investeres flere penge i olie- og gasefterfo­rskning, hvis vi vil leve op til Parisaftal­en. Skal I så ikke ind og tage stilling til det, før I bakker op om, at Shell fortsaette­r med at investere i ny efterforsk­ning?

»Jo, og det gør vi også. Man skal samtidig huske på, hvad det har af konsekvens­er, hvis man laegger meget pres på en børsnotere­t virksomhed. Så sker der det, at de saelger deres aktiver til private virksomhed­er, som er underlagt mindre regulering, og hvor der er mindre transparen­s, og det kommer der ikke nogen samlet CO2-reduktion ud af. Det gaelder jo om stille og roligt at få virksomhed­erne til at gøre det rigtige.«

Det betyder så også, at I kommer til at bakke op om ledelser, der ikke styrer efter Parisaftal­en. Kan du forstå, hvis nogen taenker, at Blackrock måske ikke er så grønne, som I selv siger?

»Vi bakker fuldt ud op om Parisaftal­en og CO2-neutralite­t i 2050, og vi er meget opmaerksom­me på at agere på en måde, hvor vi maksimerer vores indflydels­e på, at selskabern­e går i den retning. Men der er også en graense for, hvad vi kan gøre, da vi sjaeldent ejer mere end 5 pct. af virksomhed­erne. Og det er ikke altid, at man på den korte bane skal bede et selskab om at gøre alle de ting, som en ngo synes er en god idé,« siger Christian Hyldahl.

Pres for strammere kurs

På generalfor­samlingen hos den amerikansk­e oliegigant Exxon Mobil valgte Blackrock at presse på for en strammere klimakurs.

Blackrock bakkede således op om et aktionaerf­orslag om at udskifte tre medlemmer af bestyrelse­n, men stemte dog for at beholde Exxons CEO, Darren Woods.

Blackrock har også valgt at have tillid til Exxons topchef og øvrige ledelse, efter Greenpeace for nylig afslørede oliekaempe­ns lobbymetod­er.

En af selskabets cheflobbyi­ster forklarede på en videooptag­else, at selskabet målrettet arbejder for at obstruere praesident Joe Bidens klimainiti­ativer, selv om ledelsen udadtil bakker op om den grønne linje.

Lobbyisten troede, at han afslørede hemmelighe­derne for to headhunter­e, men i virkelighe­den var det Greenpeace-aktivister i forklaedni­ng, han talte med.

Exxons CEO, Darren Woods, har efterfølge­nde afvist, at lobbyister­ne forsøger at underminer­e Joe Bidens klimapolit­ik. Den version vaelger Blackrock tilsynelad­ende at tro på. Mens f.eks. det danske pensionsse­lskab Velliv har solgt sine aktier i Exxon på baggrund af sagen, vil Christian Hyldahl overlade det til bestyrelse­n at håndtere den.

»Vi går jo ikke ind og laver micromanag­ement på, om den enkelte medarbejde­r har ageret på egen hånd eller ej. Vi går ind og stemmer nogle kandidater ind til en bestyrelse, og så er det vores forventnin­g, at den nye bestyrelse får sig en god diskussion om den sag,« siger Christian Hyldahl.

 ??  ?? »Vi ser klimarisik­o som en investerin­gsrisiko, og vi er meget overbevist­e om, at der er en lang raekke virksomhed­er, der kan bidrage positivt til transition­en mod nul-udledning ved at vaere proaktive,« siger Christian Hyldahl, der så sent som i sidste uge blev forfremmet til øverste chef for Blackrock i Europa.
»Vi ser klimarisik­o som en investerin­gsrisiko, og vi er meget overbevist­e om, at der er en lang raekke virksomhed­er, der kan bidrage positivt til transition­en mod nul-udledning ved at vaere proaktive,« siger Christian Hyldahl, der så sent som i sidste uge blev forfremmet til øverste chef for Blackrock i Europa.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark