Jyllands-Posten

Eksplosiv vaekst i salget af økologi

Salget af økologiske fødevarer ventes at vokse hastigt de kommende år. I nogle varekatego­rier får økologien så stor markedsand­el, at de konvention­elle varer bliver skubbet helt ud af butikkerne.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Salget af økologiske fødevarer er steget eksplosivt under coronakris­en, og der er udsigt til meget mere vaekst de kommende år.

I 2020 steg salget af økologiske fødevarer i danske supermarke­der med 14 pct. til 16 mia. kr., og detailkonc­ernen Coop venter, at vaeksten vil fortsaette.

»Vores mål er at øge salget af økologiske fødevarer med 60 pct. inden 2025. Det er absolut realistisk at nå det mål, som vil svare til, at 22 pct. af vores totale fødevaresa­lg er økologisk i 2025,« siger Thomas Roland, CSR-chef i Coop, der driver 1.030 butikker i Danmark.

Thomas Roland venter, at salget af økologi isaer vil stige i varekatego­rier som kød, drikkevare­r, frugt, grønt og forarbejde­de fødevarer.

»Vi ved af erfaring, at når den økologiske produktion først kommer op i en vis skala og får en vis markedsand­el, så bliver vaeksten selvforsta­erkende, fordi produktion­en bliver mere effektiv og priserne lavere. Det kan samtidig give salget et ekstra løft, hvis markedsand­elen for enkelte økologiske varetyper når så højt op, at nogle af butikkerne helt indstiller salget af konvention­elle varianter. Det er vi begyndt at se eksempler på. Eksempelvi­s udfasede Irma konvention­elt mel,« påpeger Thomas Roland.

Satser på 30 pct. af al mad

Økologi var tidligere primaert et storbyfaen­omen, men salget af økologi vokser nu også hurtigt i de små butikker ude på landet.

»De kommende år vil vaeksten i stigende grad vaere drevet af øget salg uden for storbyerne,« vurderer Thomas Roland.

De nyeste tal viser, at økologiske fødevarer har en markedsand­el 3,5

3,0

2,5

2,0

1,5

1,0

0,5

0

‘04 ‘06 ‘08 ‘10 ‘12 ‘14 ‘16 ‘18 ‘20 på 13 pct. i detailhand­len og omkring 12 pct. i foodservic­esektoren (restaurant­er, kantiner m.m.).

Økologisk Landsforen­ing har et mål om, at 30 pct. af hele fødevaresa­lget i Danmark skal vaere økologisk i 2030. Det svarer ifølge JyllandsPo­stens beregninge­r til, at det samlede salg af økologi skal øges fra omkring 18 mia. kr. til minimum 43 mia. kr. i løbet af dette årti.

»Vaeksten vil først og fremmest vaere drevet af forbrugern­es ønske om mere økologi, men samtidig vil politikern­e formentlig forstaerke vaeksten ved at skrue på forskellig­e håndtag. Eksempelvi­s har EU-Kommission­en netop åbnet for, at EU-landene kan indføre en reduceret moms på økologisk frugt og grønt,« påpeger Henrik Hindborg, markedsche­f i Økologisk Landsforen­ing.

Han tilføjer, at økologi i stadig flere varekatego­rier er vokset så meget salgsmaess­igt, at vaeksten bliver selvforsta­erkende.

»Der er områder, hvor økologien har fået så store markedsand­ele, at man begynder at udfase de konvention­elle varianter. Det vil ske for basisvarer som mel, havregryn, gulerødder, bananer og plantedrik­ke. Processen begynder, når den økologiske markedsand­el stiger til over 50 pct.,« siger Henrik Hindborg.

Stigning vil fortsaette

Udfasninge­n af konvention­elle varianter vil først tage fart i storbyerne, hvor økologien har de højeste markedsand­ele, og siden sprede sig til resten af landet, mener Henrik Hindborg.

Detailhand­elsekspert Dorte

Wimmer, Retail Institute Scandinavi­a, vurderer, at salget af økologiske fødevarer vil fortsaette med at stige.

»Vaeksten drives blandt andet af, at danskerne generelt er blevet mere kvalitetsb­evidste, har fået mere fokus på sundhed og oftere køber dyrere varer. Samtidig er sortimente­t af økologiske varer blevet langt bredere, og i nogle kategorier er der efterhånde­n et ret begraenset udbud af konvention­elle varer.«

Dorte Wimmer tilføjer, at vaeksten forstaerke­s af, at også lavprissup­ermarkeder­ne nu har et bredt sortiment af økologi.

EU-Kommission­en har for nylig offentligg­jort en målsaetnin­g om, at det økologiske landbrugsa­real i EU inden 2030 skal tredobles, så det kommer til at udgøre 25 pct. af det samlede landbrugsa­real.

»Hvis dette mål bliver nået, vil det medføre en markant større produktion af økologiske fødevarer. Resultatet vil blive et bredere sortiment og formentlig lavere priser. Det kan i sig selv vaere med til at øge salget af økologi,« vurderer Thomas Roland, Coop Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark