Jyllands-Posten

Domstole og frie medier er under pres, og kampen mod korruption halter

Saerlig bekymring er der om Ungarn og Polen, men også i Danmark er der plads til forbedring af retsstaten.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Det er en krig med mange slag. Tirsdag trak EU-Kommission­en sit seneste våben mod de lande i unionen, hvor retsstaten er under angreb: Årsrapport­en over retsstaten­s sundhedsti­lstand.

Og selv om rapporten omfatter et kapitel for samtlige 27 medlemslan­de om deres respektive problemer med domstolene­s uafhaengig­hed, korruption, mediefrihe­d og demokratis­k kontrol, så tiltraekke­r saerligt konklusion­erne om Ungarn og Polen sig opmaerksom­hed.

»De seneste år har demokratie­r i hele verden oplevet hidtil usete angreb på institutio­ner og regelbaser­ede systemer. EU og medlemslan­dene er på ingen måde immune over for den slags kraefter, der udfordrer selve fundamente­t under demokratie­t,« sagde EU-kommissaer for vaerdier og gennemsigt­ighed Vera Jourova, da hun praesenter­ede rapporten på et pressemøde.

For Ungarn fremhaeves den politisk styrede udpegelse af medlemmer til højesteret­ten, og at landet helt generelt ignorerer EU’s anbefaling­er om at styrke retssystem­ets uafhaengig­hed.

Ungarns indsats mod korruption har alvorlige mangler, når det gaelder finansieri­ngen af politiske partier, lobbyisme og ”svingdøre”, hvor politikere går direkte mellem demokratis­k hverv til lønningsli­sterne i lobbyorgan­isationern­e.

»De uafhaengig­e kontrolmek­anismer er ikke nok til at opdage korruption,« står der om Ungarn.

»Desvaerre ser vi, at størstedel­en af de bekymringe­r, vi havde omkring Ungarn sidste år, stadig er der. Og nogle er blevet forvaerret,« siger en højtståend­e EU-embedsmand, der har vaeret med til at udarbejde rapporten.

Ungarns tilbagevae­rende frie medier er også under pres, bl.a. efter regeringen har taget en saerlig metode i brug under pandemien.

»Mens der ikke blev etableret nogle støtteordn­inger for at imødegå effekten af covid-19-pandemien for nyhedsmedi­erne, så giver markante maengder af stats-annoncerin­g regeringen mulighed for at udøve indirekte politisk indflydels­e over medierne,« står der i rapporten.

Polen udfordrer EU-forrang

I Polen tiltraekke­r reformer af retssystem­et sig »alvorlige bekymringe­r«, fordi de øger regeringen­s magt over retsvaesen­et.

Rapporten fremhaever også den seneste kilde til uro i EU-Kommission­en. I sidste uge afgjorde den polske forfatning­sdomstol, at beslutning­er fra EU-Domstolen om det polske retsvaesen ikke er i overensste­mmelse med den polske forfatning.

I en anden aktuel sag har EU-Domstolen afgjort, at det polske system om discipline­ring af dommere er i strid med EU-lovgivning­en. Men Polen fortsaette­r. Tirsdag varslede EU-Kommission­en en retssag, der skal føre til bøder, hvis ikke Polen retter ind senest den 16. august.

Begge sammenstød er alvorlige set fra Bruxelles, idet de udfordrer den helt grundlaegg­ende praemis om, at EU’s lovgivning har forrang for national ret.

Det seneste år er det princip også blevet undsagt af forfatning­sdomstolen­e i Rumaenien og Tyskland.

»EU-borgere og -virksomhed­er skal beskyttes af retsstaten på samme måde i alle EU-lande. Det kan vi ikke gå på kompromis med,« siger Vera Jourova, der har indbragt Tyskland for EU-Domstolen i sagen.

I forhold til Polen har kommission­en indledt en såkaldt artikel 7-procedure mod regeringen for at underminer­e retssystem­ets uafhaengig­hed. Den proces kan føre til tabet af stemmeret i EU. Det er dog tvivlsomt, om det vil ske, da det kraever enighed blandt samtlige EU-lande, og Ungarn har lovet aldrig at støtte det tiltag mod Polen.

I det hele taget er EU-Kommission­en udfordret af mangel på konkrete vaerktøjer i forsvaret for retsstaten. Den nye årsrapport indeholder da heller ikke hverken konkrete skalaer eller forslag til handlinger, men det er heller ikke meningen, forklarer den ansvarlige kommissaer.

»Rapporten er basis for debat med landene, og sidste års rapport har ført til forbedring­er mange steder,« siger Vera Jourova.

Rapporten advarer også om pres på de parlamenta­riske kontrolmul­igheder, saerligt under pandemien, hvor hastelove og manglende høring af civilsamfu­nd har bredt sig.

Samtidig meldes om stigende pres på de frie medier. Dels økonomisk og med strammere regulering, dels i form af konkrete farer for journalist­erne.

»To journalist­er (i Graekenlan­d og Holland, red.) er blevet myrdet de seneste måneder. Det er ikke acceptabel­t,« siger Vera Jourova.

Offentligh­edsloven

Selv om Danmark anses for at vaere blandt verdens mindst korrupte lande, så peger rap

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark