Jyllands-Posten

Først sagde de nej, nu vil Jesper Skovhus laere Langeland at sige ja

Han var sammen med sin bror en drivkraft i den langelands­ke folkebevae­gelse mod et udrejsecen­ter. Nu stiller Jesper Skovhus op til kommunalva­lget for Venstre.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

I dag er han kandidat til kommunalbe­styrelsen på øen, men Jesper Skovhus havde i nogen tid overvejet at flytte.

Efter 18 år på Langeland var det på tide at prøve noget nyt. Trekantomr­ådet virkede tillokkend­e for Jesper Skovhus og hans hustru samt deres to børn – og hans webshop med tøj til store maend, kunne vel lige så godt drives fra Sydøstjyll­and som fra det sydfynske øhav.

De planer blev dog opgivet, da regeringen i maj planlagde at placere et udrejsecen­ter for udvisnings­dømte kriminelle på sydspidsen af den lange klat land, som godt 12.000 mennesker kalder hjem. En stor del af indbyggern­e deltog aktivt i folkebevae­gelsen ”Langeland Siger Nej”, som Jesper Skovhus og hans bror, Morten Skovhus, var to af de baerende kraefter i.

»Der var så mange mennesker, der sammen gav følelsen af, at det er her, vi bor, og vi kan sgu taeske hele verden, hvis vi bare gør det sammen. Det kom til mig igen. Det er som at have en gammel kaereste, som man møder igen efter nogle år, og så bliver man omgående nyforelske­t igen. Det er sådan, jeg har fået det med Langeland,« siger Jesper Skovhus.

Flere langelaend­ere har prikket ham på skulderen og opfordret ham til at gå ind i politik efter indsatsen i folkebevae­gelsen, og nu vil Jesper Skovhus i kommunalbe­styrelsen i Langeland Kommune, hvor han stiller op for Venstre.

»Jeg er forretning­smand, jeg er selvstaend­ig, jeg er liberal. Jeg har stemt på Venstre i mange år og føler mig godt tilpas i partiet.«

På Langeland er fire af 15 kommunalbe­styrelsesm­edlemmer i dag fra Venstre. Kommunen er den eneste i Danmark med en SF-borgmester, men Jesper Skovhus tør godt drømme stort.

»Kunne jeg taenke mig at vaere borgmester? Nej. Det har jeg ikke nok erfaring til. Kunne jeg taenke mig det om otte år? Måske.«

Vi vil have succes

Lykkes det den 44-årige selvstaend­ige Jesper Skovhus at komme i kommunalbe­styrelsen, når langelaend­erne går til urnerne til kommunalva­lget den 16. november, er han ikke i tvivl om, at han kan koge videre på succesen med udrejsecen­teret; at befolkning­en troede på sig selv og sin indflydels­e, da den sagde nej.

Nu vil Jesper Skovhus have befolkning­en til at sige ja og bevaege sig vaek fra det, som han kalder en »hvad-nu-hvisdet-går-galt-politik«.

»Der har vaeret snakket svømmehal i alle de år, jeg har boet her. Vi har ikke fået den endnu, fordi man er bange for, at det går galt. Jeg talte med en, som sagde: ”Jesper, der er sgu masser af vand uden for Langeland, hvad skal vi have en svømmehal for?” Så sagde jeg til ham: ”Skal jeg forstå det sådan, at jeg må skrive dig op som instruktør for januarhold­et?” Jeg vil produktudv­ikle Langeland. Og så skal vi turde tro på øen,« siger Jesper Skovhus.

Jesper Skovhus’ fynske glider afsted, når han opremser

Det er som at have en gammel kaereste, som man møder igen efter nogle år, og så bliver man omgående nyforelske­t igen. Det er sådan, jeg har fået det med Langeland. JESPER SKOVHUS (V), KANDIDAT TIL KOMMUNALBE­STYRELSEN, LANGELAND

 ??  ?? Jesper Skovhus førte an i modstanden mod regeringen­s planer om et udrejsecen­ter på Langeland. Nu vil han i kommunalbe­styrelsen på Langeland. Foto: Kasper Heden Andersen
Jesper Skovhus førte an i modstanden mod regeringen­s planer om et udrejsecen­ter på Langeland. Nu vil han i kommunalbe­styrelsen på Langeland. Foto: Kasper Heden Andersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark