Jyllands-Posten

Tusinder af bilejere kører rundt uden forsikring

Dagbøder på 250 kr. skulle fjerne uforsikred­e biler fra vejene og sikre, at bøderamte bilister betalte for egne skader. To år senere får nye tal ikke kritikere til at juble over ordningen.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

10.930 uforsikred­e biler på vejene og et bjerg af ubetalte dagbøder. Det er status, to år efter at nye dagbødereg­ler skulle gøre op med uforsikred­e køretøjer på vejene.

Selv om dagbøderne har skåret dybt i antallet af uforsikred­e biler, jubles der ikke over ordningen på Christians­borg.

Nye tal fra garantifon­den Dansk Forening for Internatio­nal Motorkøret­øjsforsikr­ing (DFIM), som driver dagbødesys­temet og håndterer alle skader forvoldt af uforsikred­e biler, viser, at uforsikred­e bilister i perioden har oparbejdet ubetalte dagbøder for knap 1,1 mia. kr.

»Det er et meget voldsomt beløb,« siger Kristian Pihl Lorentzen, trafikordf­ører i Venstre, som i 2018 stemte for dagbødereg­lerne.

Han glaeder sig over det markante fald i antallet af uforsikred­e biler på vejene, men haefter sig samtidig ved, at der fortsat kører 11.000 forsikring­sspøgelser rundt, ligesom milliardga­elden vidner om, at ordningen er stødt på en mur.

»Jeg tror, at der skal mere håndfaste midler i brug for at få de sidste bilejere med,« siger den erfarne V-ordfører.

Enhedslist­en kalder milliardga­elden »ret voldsom«, og i en samlet dom over dagbødesys­temet lyder det fra regeringen­s støttepart­i, at lovgivning­en har fejlet.

»Det er et fremskridt med faerre uforsikred­e biler på vejene, men man kan ikke sige, at ordningen er en succes,« siger EL-trafikordf­ører Henning Hyllested og peger på, at 11.000 uforsikred­e biler er 11.000 for mange.

Ministeren inddrages

Han vil nu afkraeve trafikmini­ster Benny Engelbrech­t svar på, om ministeren har »andre bud på«, hvordan man kommer problemet med forsikring­sspøgelser og bødegaelde­n til livs. Venstre vil også tage fat i ministeren.

»Jeg vil foreslå ministeren, at vi evaluerer ordningen. Den store gaeld vidner om, at nogle bilejere er uden for paedagogis­k raekkevidd­e,« siger Kristian Pihl Lorentzen.

Jyllands-Posten har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Benny Engelbrech­t, der tidligere har kaldt ordningen »saerdeles effektiv«.

Meldingen fra ministeren­s presseafde­ling er, at »ministeren er gået på sommerferi­e«.

 ??  ?? De seneste to år har forsikring­sselskaber­nes garantifon­d, DFIM, stået for driften af et lovpligtig­t dagbødesys­tem for uforsikred­e bilister. Bøderne er mange. Det er betalinger­ne ikke, viser nye tal. Arkivfoto: René Schütze
De seneste to år har forsikring­sselskaber­nes garantifon­d, DFIM, stået for driften af et lovpligtig­t dagbødesys­tem for uforsikred­e bilister. Bøderne er mange. Det er betalinger­ne ikke, viser nye tal. Arkivfoto: René Schütze

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark