Jyllands-Posten

Blå partier vil presse ministeren til at fjerne flere coronarest­riktioner

Venstre, De Konservati­ve og Dansk Folkeparti vil have regeringen tilbage til forhandlin­gsbordet hurtigst muligt for at få lempet flere coronarest­riktioner.

- DIDDE VENZEL didde.v.lindholdt@jp.dk

Forsamling­sloftet skal haeves, og en raekke coronarest­riktioner skal lempes.

Sådan lyder det fra de tre største partier i blå blok, som kalder de nuvaerende restriktio­ner ulogiske.

»Det er en alvorlig sag, og der er behov for, at ministeren tager ansvar og kommer tilbage fra sin ferie for at drøfte coronarest­riktionern­e,« siger den fungerende politiske ordfører i Venstre, Eva Kjer Hansen.

Flere kulturinst­itutioner og dele af erhvervsli­vet er stadig underlagt en raekke restriktio­ner. Det betyder, at kirker og trossamfun­d, biografer, teatre og festivaler er underlagt strenge areal- og afstandskr­av.

Det betyder bl.a., at man skal holde to meters afstand ved salmesang i kirken, mens man kan stå og gnubbe skuldre i parken, når der synges landsholds­sang.

Giver ikke mening

Ifølge Eva Kjer Hansen peger eksemplern­e på, at der er områder, hvor coronarest­riktionern­e »på ingen måde giver mening«.

»Helt generelt er jeg ganske bekymret for, at restriktio­nerne er så ulogiske, at det kan svaekke danskernes tillid til lovgivning­en, hvilket vil vaere et stort problem for bekaempels­en af coronaviru­s. For det er stadigvaek vigtigt, at vi er forsigtige i en del situatione­r,« siger hun og peger på, at smittetryk­ket nu er så lavt, at muligheder­ne for at åbne mere op skal til debat igen.

Derfor vil Venstres formand, Jakob EllemannJe­nsen, rette en venlig henvendels­e til sundhedsmi­nister Magnus Heunicke og justitsmin­ister Nick Haekkerup, fortaeller Eva Kjer Hansen.

Også hos De Konservati­ve mener man, at det er tid til sløjfe en raekke restriktio­ner, fortaeller fungerende ordfører Marcus Knuth.

»Det giver jo absolut ingen mening, at man kan holde vilde fodboldfes­ter uden maerkbart flere smittede, men samtidig kan man ikke holde byfest. Det kalder på, at ministeren kommer til fornuft og tager en pause fra sin ferie, så vi kan få styr på dette,« siger han.

»Tid til et Teams-møde«

Marcus Knuth peger på, at statens indkøb af 1,17 mio. rumaenske vacciner og den nye vaccinatio­nskalender bør fremrykke udslusning­en af coronarest­riktioner.

De Konservati­ve vil helt konkret gerne diskutere, hvordan man kan lempe på restriktio­nerne i kirker og trossamfun­d, byfester, festivaler og biografer.

Hos Dansk Folkeparti vurderer sundhedsor­dfører Liselott Blixt også, at det er »tid til et Teams-møde«:

»Jeg håber meget snart at høre fra Magnus Heunicke, for vi mener, det er tid til at lempe for restriktio­nerne, og det mente vi, allerede før han gik på ferie, hvor de borgerlige partier uden held forsøgte at få ham til at drøfte det. Reglerne er så ulogiske, at ingen forstår dem.«

Det seneste tal viser, at 37 danskere er indlagt på hospi

talet med covid-19. Samtidig er mere end 2,3 millioner danskere faerdigvac­cineret – svarende til 40,2 pct.

Og de to tal giver sammenhold­t anledning til, at regeringen bør komme tilbage til forhandlin­gsbordet, mener de tre partier.

De nuvaerende restriktio­ner er under udfasning, hvilket betyder, at flere af afstandskr­avene lempes den 1. august og skal efter planen helt udfases den 1. september.

Sundhedsmi­nisteriet skriver i et svar:

»Sundhedsmy­ndighedern­e følger løbende med i epidemiens udvikling. Smittetall­ene har vaeret stigende de sidste par uger, hvor den mere smitsomme deltavaria­nt er blevet dominerend­e i Danmark. Partierne vil blive orienteret, hvis der sker vaesentlig­e aendringer i sundhedsmy­ndighedern­es risikovurd­ering, herunder i forhold til genåbninge­n.«

Note: Opgørelsen omfatter kun pcr-test

Kilde: Statens Serum Institut

 ??  ?? Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, vil tage kontakt til sundhedsmi­nister Magnus Heunicke (billedet) under hans ferie og bede ham komme tilbage til forhandlin­gsbordet og drøfte coronalemp­elser. Foto: Jens Dresling
Formanden for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, vil tage kontakt til sundhedsmi­nister Magnus Heunicke (billedet) under hans ferie og bede ham komme tilbage til forhandlin­gsbordet og drøfte coronalemp­elser. Foto: Jens Dresling

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark