Jyllands-Posten

Stor forvirring blandt rejsende: Rejseforsi­kringen kimes ned

Knap hver anden dansker på vej på udlandsfer­ie frygter at strande på grund af coronarest­riktioner eller at blive smittet.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

skiftende rejserestr­iktioner og forskelle i rejseforsi­kringernes daekning skaber usikkerhed hos rejsesultn­e danskere. Forsikring­sselskaber­ne og interesseo­rganisatio­ner har mange flere henvendels­er end normalt.

»Vi hjaelper langt flere kunder med rådgivning om deres rejseforsi­kring og afbestilli­ngsforsikr­ing end på en normal sommer. Mange danskere vil meget gerne ud at rejse nu, men corona har skabt en helt ny situation, som de skal laere at navigere i,« siger Carsten Elmose, koncerndir­ektør for privatkund­er i Topdanmark.

En undersøgel­se foretaget af Topdanmark viser, at knap hver anden frygter at blive ramt af rejserestr­iktioner, og lige så mange er bekymret for smitte. Kun hver tredje er ikke mere bekymret for at rejse end normalt.

Alm. Brand, Gjensidige og Gouda og Europaeisk­e ERV får også flere henvendels­er end normalt.

»Vi oplever stor interesse for at rejse til udlandet. I den forbindels­e modtager vi rigtig mange henvendels­er med spørgsmål. Først og fremmest ”hvordan daekker min afbestilli­ngsforsikr­ing?”, og ”daekker min rejseforsi­kring coronaviru­s?”,« fortaeller skadechef Henrik Iding, ansvarlig for rejseskade hos Gjensidige og Gouda Forsikring.

I Forbrugerr­ådet Taenk konstatere­r politisk rådgiver Vibeke Myrtue Jensen, at myndighede­rnes restriktio­ner og krav aendres meget hurtigt lige nu.

»Vores råd er derfor at vaelge en ferieform, som er nem at komme ud af, uden at det bliver for dyrt. Du kan ikke afbestille pakkerejse­n fem dage før afgang, fordi du ikke er blevet vaccineret. Vi anbefaler, at man tager en grundig snak med sit forsikring­sselskab for at vaere sikker på, hvordan man er daekket,« siger Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver i Forbrugerr­ådet Taenk.

Du er selv ansvarlig

Som rejsende er man selv ansvarlig for at have de rigtige papirer og tests med og for at vide, hvad kravene er i lande, man rejser igennem, eller hvor man skifter fly. Og kravene er – trods EU-coronapass­et

– fortsat varierende.

Udenrigsmi­nisteriet oplyser, at skønt det europaeisk­e coronapas gør det nemmere at rejse for faerdigvac­cinerede, tidligere smittede og for dem med en negativ coronatest, så er der fortsat forskel på indrejsere­glerne i EU. Lige nu – foreløbig gaeldende til d. 18. juli – skal indbyggere i Region Hovedstade­n eksempelvi­s have coronapas med til Spanien, mens resten af landet kan rejse uden. Norge gav fredag d. 9. juli slet ikke indrejseti­lladelse til folk fra Region Hovedstade­n.

Husk danskerlis­ten

Tryg Forsikring anbefaler kunderne hele tiden at tjekke de lokale myndighede­rs krav om coronavacc­ine, negativtes­t, isolation og registreri­ng under rejsen.

»Kravene kan vaere forskellig­e både fra region til region og fra land til land. Derudover bør man løbende følge både de danske og de lokale myndighede­rs anbefaling­er og orientere sig om smitteudvi­klingen i landet. Desuden bør man registrere sig på Udenrigsmi­nisteriets danskerlis­te,« siger kommunikat­ionschef Tanja Frederikse­n, Tryg Forsikring.

Salgs- og indkøbsche­f i FDM Travel Jesper Ewald fortaeller, at mange er usikre, selv om det efterhånde­n bliver lettere at rejse.

»Der er dog stadig forskelle på eksempelvi­s testkrav, på aldersgrae­nser for test af børn og på, om man skal forhåndsan­melde, inden man rejser ind i et land. Trods usikkerhed­en oplever vi, at rigtig mange vil af sted på ferie,« siger Jesper Ewald.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark