Jyllands-Posten

Her er historien om den syriske laege, der vandt over en dansk stramning

Man blev advaret, men et politisk flertal vedtog alligevel at gå til kanten af konvention­erne, efter flygtninge havde vandret ad de danske motorveje. Nu er en sag om en markant stramning blevet afgjort i Strasbourg – og det kan få konsekvens­er på flere må

- NIKOLAJ RYTGAARD MADS BONDE BROBERG STEEN A. JØRGENSSEN ANDREA LUTH christians­borg@jp.dk MIKAEL RASK MADSEN, PROFESSOR

En af de mest markante skaerpelse­r af udlaending­epolitikke­n i nyere tid kan ifølge eksperter skulle blødes op, og det åbner et politisk minefelt for den socialdemo­kratiske regering, der kom til magten på et løfte om ikke at slaekke strammerku­rsen.

Det står klart, efter Den Europaeisk­e Menneskere­ttighedsdo­mstol har underkendt en regel, der har betydet, at visse flygtninge – isaer syrere – skal vente tre år, før de kan få deres familie hertil.

Men det er for lang tid og i strid med retten til familieliv, fastslår domstolen i Strasbourg, der fandt sagen så principiel og vidtraekke­nde, at den blev behandlet af intet mindre end 17 dommere i det såkaldte storkammer, hvor Danmark blev underkendt med stemmerne 16-1.

Jyllands-Posten har laest dommen, som er den første af sin art, der afvejer statens legitime hensyn til at kontroller­e indvandrin­gen via en ventetid over for individets ret til at vaere sammen med sin familie.

»Efter domstolens vurdering er en venteperio­de på tre år imidlertid efter enhver målestok lang tid at vaere adskilt fra sin familie, når familiemed­lemmet er efterladt i et land praeget af vilkårlige, voldelige angreb og mishandlin­g,« konkludere­s det.

Den omstridte regel kan spores tilbage til 2014, hvor den syriske borgerkrig sendte mange tusinder på flugt. Også til Danmark. SR-regeringen reagerede ved at indføre en ny midlertidi­g beskyttels­esstatus til folk, som ikke var personligt forfulgte, men som flygtede fra så vilkårlig vold, som det var tilfaeldet i Syrien. Til gengaeld fik de kun kortvarige og midlertidi­ge opholdstil­ladelser til en start, de skulle rejse tilbage, hvis situatione­n blev forbedret i deres hjemland, og de skulle vente et år, før de kunne få familiesam­menføring. Det var så langt, man kunne stramme den inden for konvention­erne, sagde justitsmin­ister Mette Frederikse­n (S).

Alligevel blev reglerne skaerpet efter valget i 2015, hvor der gik så meget »hul på Europa«, som statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen (V) udtrykte det, at flygtninge og migranter gik på motorvejen­e i Danmark.

Inger Støjberg (V) tog som udlaending­eminister sagen i folketings­salen og fik øget ventetiden på familiesam­menføring fra et år til tre år. Det skete med den såkaldte smykkelov, der blev vedtaget af den borgerlige blok – og Socialdemo­kratiet, som var slået ind på en ny strammerli­nje med Mette Frederikse­n som formand, men som stod splittet i denne sag. Tre socialdemo­krater stemte imod treårsregl­en og resten af deres parti.

Inger Støjberg erkendte åbent, at regeringen nu gik til »kanten af konvention­erne« og medgav, at Danmark kunne blive underkendt ved domstolen i Strasbourg. En procesrisi­ko blev det kaldt. Institut for Menneskere­ttigheder skrev uden omsvøb, at det var »meget sikkert«, at stramninge­n var i strid med menneskere­ttighedern­e.

Man blev altså advaret. Alligevel blev det gennemført.

Smuglet via båd og lastbil

Det fik konsekvens­er for en dengang 56-årig laege, der flygtede ud af Syrien i 2015. Han lod sin kone blive tilbage for at spare hende for den strabadser­ende tur. Manden fløj først til Istanbul, her betalte han menneske

smuglere ca. 50.000 kr. for at komme i en båd over Middelhave­t, siden skjulte han sig i en lastbil, der ankom til Danmark i april 2015. Her fik han midlertidi­gt asyl.

Få måneder senere søgte han om at få sin hustru til landet, men Udlaending­estyrelsen gav afslag pga. treårsregl­en. Han klagede til Udlaending­enaevnet. Afslag. Til Østre Landsret. Afslag. Til Højesteret. Afslag. Til sidst røg sagen altså helt til Strasbourg.

I april 2018 kunne manden endelig søge om familiesam­menføring, og efter en laengere sagsbehand­ling kom hustruen hertil i september 2019, mere end fire år efter mandens ankomst til Danmark.

Den syriske laege har under retssagen sagt, at han synes, at et års ventetid var rimeligt, men at tre år var for meget.

Hovedperso­nen selv, der vandt sagen og fik tilkendt ca. 75.000 kr., har ikke ønsket at udtale sig. Hans advokat, Christian Dahlager, kalder afgørelsen »et gok i nødden« til det rettigheds­system, der er indført over for flygtninge. Han fortaeller, at hans klient har vaeret bange for, at sagerne kunne misforstås som utaknemmel­ighed over for alt det, han har fået i Danmark:

»Men han synes, at det var over graensen, hvordan han og hans familie blev behandlet. Han er glad for, at han måske kan vaere med til at hjaelpe andre flygtninge.«

Kanten har flyttet sig

Den nye dom indeholder interessan­te perspektiv­er og kan få konsekvens­er på flere måder, konstatere­r eksperter.

For det første kan afgørelsen skubbe til reglerne i Danmark og de andre lande, der har fulgt det danske eksempel og indført en ventetid på familiesam­menføring.

»Dommen sender et signal og kan give anledning til, at lignende tiltag ift. flygtninge kan blive afprøvet retligt i andre lande,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen, professor mso (med saerlige opgaver) i flygtninge­ret ved Københavns Universite­t.

For det andet er afgørelsen et tilbagesla­g mod at laegge politikken helt op ad kanten af konvention­erne, vurderer Mikael Rask Madsen, professor og forsker i internatio­nale domstole ved Københavns Universite­t.

»Den politik står for fald, for nu har graensen flyttet sig. Det er et nederlag for linjen om at gå helt til kanten. Men det er også et forventeli­gt nederlag. Man har bevidst bevaeget sig ud på gyngende grund, og nu har man fået en over nallerne,« siger han.

For det tredje er dommen endnu et kapitel i debatten om, hvor meget Menneskere­ttighedsdo­mstolen bør og skal blande sig i nationale forhold.

»I den seneste bølge af sager har domstolen lagt en mere restriktiv linje i udlaending­esager og overladt mere til nationalst­aternes egen fortolknin­g. Denne dom bryder alt andet lige med den udvikling. Domstolen siger hertil og ikke laengere. Det bliver interessan­t at se, hvad det betyder fremadrett­et,« siger Thomas Gammeltoft-Hansen.

Sidst, men ikke mindst kan regeringen ifølge ekspertern­e blive nødt til at aendre den praksis, der betyder, at flygtninge med midlertidi­g beskyttels­e skal vente tre år, før de kan få deres familie til Danmark. Ca. 5.200 flygtninge har vaeret eller er stadig omfattet af den regel.

Et politisk minefelt

Det kan muligvis ske ved at lempe administra­tionen af lovgivning­en. F.eks. ved at udvide de undtagelse­r, der gør det muligt at få familie hertil, selv om der ikke er gået tre år endnu. Eller ved at flygtninge kan søge tidligere om familiesam­menføring, så den månedlange sagsbehand­ling sker undervejs i venteperio­den og ikke bagefter. Det kan også vaere, at selve lovgivning­en skal aendres, hvilket i sagens natur skal igennem Folketinge­t, hvor udlaending­epolitikke­n fortsat er en kampplads.

I den 74 sider lange dom lanceres en potentiel løsning. Her fastslår domstolen, at mens tre år er for lang tid, så ser den ikke nogen grund til at stille spørgsmåls­tegn ved en venteperio­de på to år.

»Som jeg laeser dommen, skal den danske regering nu grundigt overveje, om graensen skal saettes ned til to år, og om man ikke burde lave en større åbning for at få familiesam­menføring efter menneskere­tten, før man er igennem hele venteperio­den,« siger Louise Halleskov, lektor i udlaending­eret ved Aarhus Universite­t.

Det er her, at et politisk minefelt åbner sig. Mette Frederikse­n vandt magten på at garantere, at den stramme udlaending­epolitik ligger fast med hende som statsminis­ter. Men hun har også lovet sine støttepart­ier i det såkaldte forståelse­spapir, at regeringen »til enhver tid« skal respektere de internatio­nale konvention­er.

Mange spørgsmål rejser sig derfor: Vil Venstre hjaelpe regeringen med at bringe dansk praksis i samklang med den nye dom? Eller vil de stå fri til at kunne beskylde Mette Frederikse­n for at slaekke linen? Vil støttepart­ierne legitimere og laegge mandater til en toårsregel, som de synes er for stram, men som i deres øjne dog er bedre end tre års ventetid?

Alle afventer en melding fra regeringen, før de laegger sig helt fast på, hvad der bør ske. Udlaending­eminister Mattias Tesfaye vil ikke stille op til interview, men udtaler i en skriftlig kommentar, at juristerne nu skal naerlaese dommen:

»Derefter vil regeringen forholde sig til dommens raekkevidd­e og naermere konsekvens­er.«

Man har bevidst bevaeget sig ud på gyngende grund, og nu har man fået en over nallerne

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark