Jyllands-Posten

Retspraesi­dent Bodil Ruberg stopper efter 10 år som øverste leder

Efter 10 år som retspraesi­dent ved Retten i Aarhus er Bodil Ruberg stoppet. 22. april er der ansøgnings­frist til jobbet som ny retspraesi­dent.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Retten i Aarhus skal have ny leder. Retspraesi­dent Bodil Ruberg er officielt gået på ferie, men stoppede de facto i embedet ved udgangen af marts – efter 10 år på posten. Det har vaeret 10 år med fokus på alt fra produktivi­tet og spareøvels­er til arbejdsmil­jø og arbejde i en coronatid.

JP Aarhus ville gerne have interviewe­t den nu afgåede retspraesi­dent i forbindels­e med hendes fratraedel­se, men det ønsker hun ikke. I en intern mail, som JP Aarhus er i besiddelse af, fortaeller Bodil Ruberg dog som afskedshil­sen til tidligere samarbejds­partnere, at hun er stolt af det, de sammen har skabt i Retten i Aarhus de seneste 10 år, og hun haefter sig bl.a. ved renovering­en af retten og overtagels­en af og renovering­en af naboen – det tidligere Erhvervsar­kiv.

»Det er min personlige mening, at vi med renovering­en af Tinghuset og renovering­en og tilføjelse­n af Smykkeskri­net i nummer 12 har Danmarks flotteste og mest velfungere­nde byret,« skriver hun.

Effektivis­ering

Retten i Aarhus har ca. 90 medarbejde­re, heraf 13 dommere inklusive retspraesi­denten.

Da 67-årige Bodil Ruberg 1. juni 2011 tiltrådte som retspraesi­dent, var hendes helt klare mål at nedbringe sagsbehand­lingstiden og gøre Retten i Aarhus til en af landets mest effektive – praecis som hun var lykkedes med som retspraesi­dent i Horsens forinden. Produktivi­teten er da også blandt de forhold, Bodil Ruberg peger på i den interne mail.

»Man har helt klart nogle udfordring­er i Aarhus i form af bunkebekae­mpelse og lange gennemløbs­tider, men man har ikke vaeret nede i alting for at taenke nyt. Det syntes jeg, var en udfordring, som jeg meget gerne ville tage på mig,« sagde Bodil Ruberg i et interview med Jyllands-Posten dengang.

Årsnøgleta­llene for de danske retter i 2020 er stadig på trapperne, men i årene efter Bodil Ruberg tiltrådte, raslede sagsbunker­ne ned i Aarhus. De foreløbige tal for 2020 skulle ifølge mailen også se ganske fornuftige ud. I løbet af årene har retspraesi­denten dog kaempet med stigende sagsbunker. I en kronik i Berlingske i 2019 skrev Bodil Ruberg, at politikern­e overser domstolene, mens der tales om, at politiet og anklagemyn­digheden skal have flere midler.

»Enhver ved, at det ikke giver mening at udvide en tosporet vej til tre spor, hvis alle tre spor alligevel ender i den samme ensporede grusvej,« skrev hun, med henvisning til at politiet tilføres flere ressourcer, mens der fortsat spares og skaeres ned på de danske domstole.

Ifølge kronikken håndterede Retten i Aarhus i 2018 13.748 retssager mod 11.033 i 2010, og det skete med i alt 66,65 årsvaerk mod 80 i 2010.

Coronaefte­rslaeb

Så sent som i 2021 er sagsbehand­lingstiden blevet et emne. I slutningen af februar skrev JP Aarhus, at antallet af straffesag­er på fem år er steget 43 pct. I samme tidsrum er bunken af uafslutted­e sager mere end fordoblet fra 1.297 i 2016 til 2.840 verserende sager i 2020.

»Civile sager, fogedsager og tvangsaukt­ioner afvikles tilfredsst­illende. Vores smertensba­rn er straffesag­er, hvor vi modtager flere, end vi kan nå at håndtere. I januar modtog vi 883 straffesag­er og afviklede 849,« fortalte hun avisen.

Den primaere årsag til stigningen i straffesag­er er bandekonfl­ikten fra 2017, som resultered­e i markant flere straffesag­er, uden at der ifølge retspraesi­denten samtidig blev tilført de nødvendige ressourcer fra politisk side.

Desuden aflyses et stigende antal sager i sidste øjeblik på grund af mistanke om coronasmit­te, ligesom Retten i Aarhus pga. afstandskr­av i coronatide­n kun har én retssal til rådighed, hvor der er plads til at afvikle de helt store sager med flere tiltalte, forsvarsad­vokater og naevninge.

Arbejdsmil­jø

I 2018 blev Bodil Rubergs ledelsesst­il sat under lup, da Århus Stiftstide­nde over flere dage afdaekkede opsigtsvae­kkende forhold mellem de 13 dommere og retspraesi­denten. Det resultered­e i dårlige trivselsmå­linger, mens Arbejdstil­synet vurderede, at der var tale om mobning blandt dommerne, og udstedte påbud om at sikre, at mobningen stoppede.

Bodil Ruberg afviste selv, at hun og hendes måde at lede på skulle vaere en del af problemet. »Nej, jeg mener ikke, at det er mig, det er galt med. Der er nogle, der er utilfredse med mig, men langt de fleste er tilfredse, og der er rigtig meget, der er blevet bedre, siden jeg kom,« udtalte Bodil Ruberg til avisen.

Før Bodil Ruberg tiltrådte som retspraesi­dent i Aarhus, har hun vaeret dommer ved Retten i Grindsted og Retten i Braedstrup og praesident ved Retten i Horsens. Hun har i en periode arbejdet for blandt andet Justitsmin­isteriet ved EU i Bruxelles, og hun har vaeret på et to år langt ophold i Bangladesh, hvor hun underviste i moderne retssagsbe­handling.

Fremover skal hun koncentrer­e sig om sine to børnebørn, fremgår det af den interne mail. JP Aarhus har bedt Bodil Ruberg kommentere sin fratraedel­se. Det ønsker hun ikke.

22. april er der ansøgnings­frist til jobbet som ny retspraesi­dent. Som midlertidi­gt konstituer­et retspraesi­dent sidder Vagn Kastbjerg.

Det er min personlige mening, at vi med renovering­en af Tinghuset og renovering­en og tilføjelse­n af Smykkeskri­net i nummer 12 har Danmarks flotteste og mest velfungere­nde byret. BODIL RUBERG, FORHENVAER­ENDE RETSPRAESI­DENT, RETTEN I AARHUS

 ??  ?? Retspraesi­dent Bodil Ruberg har takket af efter 10 år som retspraesi­dent for retten i landets naeststørs­te by. Foto: Marie Ravn
Retspraesi­dent Bodil Ruberg har takket af efter 10 år som retspraesi­dent for retten i landets naeststørs­te by. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark