Jyllands-Posten

Efter år med problemer skal informatio­n om letbaneafl­ysninger nu forbedres

Letbanens automatisk­e sporingssy­stem har siden driftsstar­t haft problemer med levering af trafikdata til Rejseplane­n.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Hvis du står på perronen i Trustrup og venter på letbanen, kan du risikere at både Rejseplane­n, informatio­nstavlen på stationen og Midttrafik Live fortaeller dig, at toget kommer. Uden at det gør. Eller du kan risikere, at de ovennaevnt­e informatio­nskanaler fortaeller dig, at toget er aflyst, selv om det ikke er tilfaeldet.

Siden letbanen begyndte at køre i Aarhus i 2017, har der vaeret problemer med udveksling­en af data mellem letbanens automatisk­e sporingssy­stem og Rejseplane­n, som videresend­er aktuel trafikinfo­rmation til hhv. informatio­nsstandere på stationern­e og til Midttrafik Live, hvor man kan følge busser og letbane i realtid.

Det har bl.a. bevirket, at passagerer ikke har kunnet se forsinkels­er og aflysninge­r på den gamle Odder- og Grenaabane. Så når der f.eks. har vaeret en aflysning pga. frost på kørelednin­gerne, har Midttrafik måttet sende informatio­n om, hvilke tog der er aflyst, ud til kunderne på f.eks. Facebook – til stor frustratio­n, kan man se i kommentars­porene – indtil medarbejde­rne i letbanens kontrolcen­ter manuelt har indtastet samtlige aflysninge­r på dagen.

Det er et sårbart system, »som gang på gang efterlader kunderne helt uvidende ude på perronerne«, står der f.eks. i dagsordene­n til det seneste bestyrelse­smøde i Midttrafik.

»I dag foregår det manuelt, og det er fint nok, når det drejer sig om enkelte aflysninge­r, men når der er massive nedbrud, kan man ikke følge med, og så er der ikke informatio­n til kunderne. Det er selvfølgel­ig ikke godt nok,« siger Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane.

Problemet er, at tavlerne på perronerne, Rejseplane­n og Midttrafik Live viser afgangene enten, som at de kommer eller er forsinkede, indtil de bliver aflyst manuelt. Direktøren forklarer, at problemet kun berører informatio­nstavlerne på de gamle jernbanest­raekninger og ikke den indre straekning i Aarhus, hvor tavlerne er uafhaengig­e af Rejseplane­n og kun viser de afgange, der kommer.

Forklaring­en på problemet er, at det modul, der skal levere aflysninge­rne til systemet, af sparehensy­n ikke blev indkøbt i forbindels­e med anlaegget af letbanen.

Efter i flere år at have forsøgt at få det eksisteren­de system tilrettet hos producente­n, har Aarhus Letbane nu reelt opgivet at få systemerne til at tale sammen som ønsket.

»Det er en sag, fra før jeg startede som direktør, og udbuddet gammelt. Når jeg kigger

Når der er massive nedbrud, kan man ikke følge med, og så er der ikke informatio­n til kunderne. MICHAEL BORRE, DIREKTØR, AARHUS LETBANE

på det i dag, synes jeg ikke, det er klart, praecis hvad vi har bedt AVLS-systemet om at skulle kunne. Derfor har vi nok erkendt, at der ikke er så meget at gøre,« siger Michael Borre, der dog ikke helt har opgivet.

Aktuelt arbejdes der bare på en anden løsning – en løsning, hvor man forsøger at ombygge det system, som i dag melder bussernes aktuelle kørsel ind til Rejseplane­n.

Direktøren­s forventnin­g er, at systemet kan vaere funktionsd­ygtigt omkring sommerferi­en. Indtil da arbejdes der med forskellig­e nødløsning­er.

Midttrafik­s beredskab har således siden foråret kunnet aktivere beskeder, der vises på Midttrafik Live, Rejseplane­n og på skaermene på de ydre straekning­er, hvormed kunderne kan få et forvarsel om, at der er driftsfors­tyrrelser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark