Jyllands-Posten

VEJEN MOD DEMOKRATI I MYANMAR

-

Myanmar begyndte i 2000’erne at bevaege sig i en mere demokratis­k retning efter årtier med militaerst­yre.

Saerligt Aung San Suu Kyi (ASSK), der i 1991 blev tildelt Nobels Fredspris for sin demokratik­amp, blev udråbt som landets store frihedsiko­n. Hun blev løsladt af militaeret i 2010 efter at have siddet 15 år i husarrest.

I 2012 blev ASSK valgt ind i landets parlament, og ved valget i 2015 vandt hun sammen med sit parti flertal i begge kamre. Året efter blev hun udpeget til en nyoprettet stilling, som de facto gjorde hende til landets leder og statsminis­ter. I Myanmars nye konstituti­on var der dog aldrig tvivl om, at militaeret besad en stor magt i det nye faelles styre med en civil regering.

Militaeret styrede fortsat alt, hvad der omhandlede sikkerhed, graenser og forsvarspo­litik. Det blev saerligt tydeligt for omverdenen under Rohingya-krisen i 2017, hvor det ivaerksatt­e en brutal offensiv mod det muslimske mindretal i landet. ASSK blev staerkt kritiseret af det internatio­nale samfund for ikke at gribe ind.

Ved valget i november 2020 vandt ASSK og hendes parti, Den Nationale Liga, stort.

Den 1. februar i år – få timer før parlamente­t skulle samles for første gang siden valget – ivaerksatt­e militaeret et kup.

ASSK og hele den civile regering blev afsat. Store folkelige demonstrat­ioner har siden fundet sted i landet, hvor over 700 mennesker har mistet livet i urolighede­rne.

 ??  ?? Demonstrat­ionerne i Myanmar har stået på, lige siden militaeret kuppede sig til magten i landet den 1. februar i år. Flere end 700 mennesker har ifølge FN-rapporter mistet livet, men dødstallet kan meget vel vaere højere.
Foto: STR/AFP
Demonstrat­ionerne i Myanmar har stået på, lige siden militaeret kuppede sig til magten i landet den 1. februar i år. Flere end 700 mennesker har ifølge FN-rapporter mistet livet, men dødstallet kan meget vel vaere højere. Foto: STR/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark