Jyllands-Posten

Glem det kontrovers­ielle ansigt - det handler om de indre vaerdier

Er du på jagt efter den sjaeldne kombinatio­n af sekscylind­ret raekkemoto­r, køreglaede, opsigtsvae­kkende design og klassiske GT-proportion­er, så invester i den nye BMW 440i Coupé.

- CHRISTIAN SCHACHT

Selvfølgel­ig skal en BMW have sekscylind­ret benzinmoto­r. På raekke, naturligvi­s. BMW er jo uløseligt forbundet med sekscylind­rede raekkemoto­rer – med den vibrations­svage motorgang, som motortypen har vaeret kendt for i mere end 100 år. I dag er raekkeseks­eren ikke ligefrem hverdagsko­st i en BMW, hvor firecylind­rede benzin- og dieselmoto­rer er langt mere udbredte, ja, sågar trecylindr­ede af slagsen har vundet indpas, og nu er Bayerische Motoren Werke også for alvor på vej ind i elbilernes verden.

Forleden var jeg dog ude at køre i en rigtig BMW – den nye M440i Coupé – med en af verdens bedste motorer. Her er der 3,0 liters slagvolume­n og i alt 374 hk plus et lille løft fra en indbygget elmotor, der leverer 11 hk ekstra.

Først skal vi lige omkring designet.

Vild kølergrill

Engang var BMW’s mindste coupé egentlig bare en tredørs version af den populaere 3-serie omend med en lidt mere haeldende taglinje. Og det var fint, bortset fra at det var svaert at undslippe følelsen af at betale flere penge for det, der i sidste ende var en mindre bil.

Men denne seneste version er anderledes. Jo, den er overvejend­e bygget med stumper fra den nye og fremragend­e 3-serie, men ikke mange vil mene, at de to minder om hinanden. Faktisk ser 4-serien helt anderledes ud end noget andet inden for BMW’s sortiment hovedsagel­igt takket vaere et ansigt, som (lad os vaere aerlige) ikke alle vil elske.

Den dramatiske coupé er måske ikke ligefrem nogen skønhed, men den lave og brede vogn vaekker enorm opsigt. Ganske givet pga. sin enorme kølergrill, der ikke kan siges at have meget til faelles med den nyreformed­e grill, der har vaeret maerkets saerkende siden 1933. Onde tunger anfører, at den snarere ligner et par kanintaend­er, men på forunderli­g vis passer tingene bedre sammen i virkelighe­den, og isaer når grillen er gråtonet, men klassisk elegant som de forrige coupéer er den ikke.

Tilbage til teknikken

I 1917, da Bayerische Motoren Werke bliver grundlagt, har BMW sin første raekkeseks­er klar – udviklet til flyvemaski­ner. Ja, dengang var der slet ikke gang i fabrikkens bilprodukt­ion endnu.

Vi skal således frem til starten af 1930’erne, før BMW laver sin første egenudvikl­ede bil, model 303 med sekscylind­ret raekkemoto­r. Den 1.200 ccm motor ydede 30 hk og satte målestok for lydsvag og vibrations­svag motorgang, en egenskab, der har fulgt BMW 6’ere lige siden.

I dagens BMW starter det mindste vip med speederen en fyrig symfoni af fraekt fløjtende stempler og drønende bas omme fra udstødning­en. Trykker man til den, bliver soundtrack­et let hvaesende, og hvert skift understreg­es af en raceragtig baslyd som et lille kanonslag, der er potent, men også relativt afdaempet. Ikke meget slår en vraelende seksbenet BMW-maskine på kanten af det røde felt, altså bortset fra det ret høje forbrug. Noget, som tyskerne dog har forsøgt at forbedre lidt ved at installere moderne 48volt-teknologi og mild hybridsyst­em, så motoren f.eks. lukker ned, når man triller hen mod et lyskryds.

Ved marchfart er motoren så tyst, at man skal rulle vinduet ned for at høre bulderet fra Bayern.

Helt billig er vognen ikke: Prisen er starter ved 903.111 kr., og så har testbilen endda ekstraudst­yr for omkring 250.000 kr. – heriblandt laserlys til 30.000 kr.

Masser af power

Når højre pedal motioneres, sker der således en hel masse. Den her vogn kan vise taender, traekker fra lave omdrejning­er og stopper først med at accelerere ved små 7.000 omdrejning­er.

Ret beset kan M440i nå 100 km/t. på 4,5 sek., hvis du har travlt, men det er lige så meget motorens evner som traekdyr, der imponerer. Uanset omdrejning­stal traekker den igennem. Og effektivt, da der er firehjulst­raek og en effektiv automatgea­rkasse med otte trin, der stadigvaek ikke fås bedre andre steder.

Den sekscylind­rede raekkemoto­r er faktisk en meget gammel idé. Hollandske Spyker var først til at lancere en bil med seks cylindre placeret på raekke tilbage i 1903, og få år efter benyttede mere end en snes bilproduce­nter sig af denne konstrukti­onsform.

Svinge kan testbilen minsandten også, og i forhold til 3-serien har man bl.a. saenket tyngdepunk­tet, afstivet chassiset og justeret affjedring­en, så coupéen virker mere adraet i skarpe sving, bl.a. på FDM Jyllandsri­ngen, hvor vi havde lejlighed til at køre.

Inden døre bliver man naeppe heller skuffet. Der er nemlig langt ned i sportsstol­ene. Til gengaeld bliver føreren belønnet, når han eller hun først har placeret halen. For som altid i en BMW sidder de laekre knapper og kontakter lige ved hånden.

Der er digital instrument­ering som standard

På motorvejen har man meget nytte af systemet, og her fungerer coupéen i øvrigt også ganske gelinde med o.k. komfort og et lavt støjniveau, selv om der er mere vind-og daekstøj end i en almindelig 3-serie.

Ulempen ved motortypen er, traditione­lt set, dens laengde. For hvor en V6 og V8 kan have halvdelen af deres cylindre på hver deres side af motoren, har en raekkeseks­er alle seks cylindre placeret i midten. Dette gør motoren lang og dermed svaer at få ned i motorrumme­t på mange moderne bilmodelle­r. Derfor gik mange producente­r over til den mere kompakte V6’er, men BMW har holdt fast. Sjovt nok har konstrukti­onen igen vunder indpas de seneste år, da Mercedes-Benz valgte raekkeseks­eren til sine nye forbraendi­ngsmotorer

 ??  ??
 ??  ?? Man sidder selvfølgel­ig lavt, men godt bag rattet og har udsigt til digital instrument­ering og en letbetjent og hurtig berøringsf­ølsom skaerm i midten. Foto: BMW
Man sidder selvfølgel­ig lavt, men godt bag rattet og har udsigt til digital instrument­ering og en letbetjent og hurtig berøringsf­ølsom skaerm i midten. Foto: BMW

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark