Jyllands-Posten

Aarhus Universite­tshospital laver forsøg med hjemmetest for corona

Hjemmetest­en er blevet benyttet på hospitalet, som nu vil undersøge og sammenlign­e effekten af den, når udvalgte borgere får tilbudt at teste sig selv hjemmefra.

- EMMA SENNELS emma.sennels@jp.dk

Finder man i disse dage vej til Aarhus Universite­tshospital­s (AUH) testcenter ved Skejby, kan man vaere en af dem, der også får et testkit med hjem.

AUH har nemlig besluttet, at man vil undersøge vaerdien af en hjemmetest, fortaeller ledende overlaege og professor Lars Østergaard.

»Vi vil jo gerne vurdere, hvor god hjemmetest­en er til at fange dem, der er positive, og til at erklaere dem negative, der er negative. Sammenlign­ingsgrundl­aget er så PCRtesten, der jo er ”guldstanda­rden”, som vi kalder den i laegefagli­gt sprog.«

Hvis man siger ja til at medvirke i projektet, vil man få udleveret en lille pose til at tage med hjem, så man kan foretage sin podning derhjemme. Posen vil indeholde et testkit med vatpind og en plade, hvor resultatet vises.

Op i naesen

Løbende skal projektet bruge 400 frivillige forsøgsper­soner, der alle får et testkit med hjem. Forsøgsper­sonernes hjemmeresu­ltat vil blive sammenlign­et med den traditione­lle PCR-test samt en antigen-hurtigtest, fortaeller Lars Østergaard.

Forsøgsper­sonerne skal stikke vatpinden to centimeter op i naesen, klemme på naesefløje­ne og dreje vatpinden rundt. En proces, der beskrives i en vedlagt brugsanvis­ning og online instruktio­nsvideo.

Formålet er at undersøge vaerdien af hjemmetest­en, der, hvis den er effektiv, kan vaere et alternativ til offentlige test og hurtigtest.

»Hvis det skal afhjaelpe noget, så skal det vaere, at man kan finde ud af, om man er smittede, helt undgik at komme uden for døren for at skulle testes.«

Nemmere test

Med succes kan hjemmetest­en også vaere med til at gøre det endnu nemmere for danskerne at blive testet uden at forlade hjemmet. Testen har allerede vaeret i brug noget tid på Aarhus Universite­tshospital, og derfor ville man gerne undersøge effekten for et bredere publikum, fortaeller Lars Østergaard.

»Det jeg synes, der har manglet helt generelt, er, at man ikke har lavet nogle gode danske undersøgel­ser, for at sammenlign­e hvad vaerdien er af de her hjemmetest holdt op mod PCR-metoden.«

Selv om det er helt almindelig­e borgere, der pludselig skal stå for at teste sig selv, er den fejlkilde taget med i vurderinge­n af hjemmetest­en, fordi resultatet bliver sammenlign­et med de velkendte testmetode­r, PCR og kviktest, fortaeller Lars Østergaard.

Projektet er påbegyndt i denne uge og fortsaette­r på nuvaerende tidspunkt, til hjemmetest­en har fundet 100 personer, der er positive med covid-19.

 ??  ?? AUH vil undersøge, om en hjemmetest kan have vaerdi som supplement til de nuvaerende testmuligh­eder, så det var nemmere for danskerne at blive testet for covid-19. Her er det en kø til test i Gellerup.
Foto: Joachim Ladefoged
AUH vil undersøge, om en hjemmetest kan have vaerdi som supplement til de nuvaerende testmuligh­eder, så det var nemmere for danskerne at blive testet for covid-19. Her er det en kø til test i Gellerup. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark