Jyllands-Posten

Politiet slår ring om gruppering igen: Vil stoppe konflikt med Brabrandgr­uppen

Med to visitation­szoner i Aarhus V vil Østjylland­s Politi have fjernet våben hos en gruppering fra Trillegård­en og Brabrandgr­uppen, der kaemper om narkotikam­arkedet.

- JONAS HVID ESBEN LARSEN MIKKELSEN jonas.hvid@jp.dk Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Blot tre måneder efter at Østjylland­s Politi ophaevede visitation­szonen i et område omkring Trillegård­en i det vestlige Aarhus, tager politiet nu atter dette redskab i brug for at få bremset en ulmende bandekonfl­ikt.

I efteråret blev visitation­szonen indført efter laengere tids uro og konflikt mellem den såkaldte Brabrandgr­uppen og en gruppering fra Trillegård­en. En genopblusn­ing af konflikten mellem disse to bander er årsagen til, at Østjylland­s Politi fra onsdag aften indførte to visitation­szoner: én omkring Trillegård­en/Herredsvan­g ligesom i efteråret og nu også én omkring Gelleruppa­rken/Toveshøj.

Ifølge Klaus Arboe Rasmussen, chefpoliti­inspektør i Østjylland­s Politi, skyldes det ikke en enkelt udløsende faktor.

»Det er summen af det, vi har set den seneste tid. Vi har set det spidse til, de gange vi har vaeret i miljøet. Vi ser bl.a. forsamling­er med utryghedss­kabende adfaerd, og det kulminerer, da vi finder skydevåben,« siger han og fortsaette­r:

»I og med at vi finder våben, så er det en alvorlig situation. Vi skal have våbnene ud af de kriminelle miljøer,« lyder det fra chefpoliti­inspektøre­n, der tilføjer, at visitation­szonen er indført for at få klarlagt, om der er andre våben i omløb.

Visitation­szonen betyder, at politiet nu kan visitere alle og gennemsøge biler uden en konkret mistanke.

Ruster sig med vagtposter

Tirsdag aften og natten til onsdag var der uro i vestbyen, og politiet fandt bl.a. en revolver, en kniv og en peberspray under en indsats ved Torpevaeng­et/Kappelvaen­get i Herredsvan­g. Også i Gelleruppa­rken var der gevinst, da politiet fandt en kniv og peberspray i forbindels­e med ransagning af biler.

På visitation­szonens debutaften, onsdag, var der relativt roligt i området, fremgår det af politiets døgnrappor­t. Politiet foretog 45 visitation­er og ransagede 13 biler i løbet af aftenen og natten. Ved totiden på Herredsvan­g fandt betjente et baseballba­t, da de ransagede en bil, og den 21årige fører af bilen blev sigtet efter våbenloven.

Da visitation­szonen omkring Trillegård­en blev indført i slutningen af september 2020, var en 21-årig mand få dage forinden blevet ramt af skud ved Kappelvaen­get, der ligger taet på Trillegård­en. Drabet skete efter laengere tids uro, der havde udviklet sig til en bandekonfl­ikt mellem Brabrandgr­uppen og en gruppering fra Trillegård­en.

JP Aarhus har tidligere beskrevet, at de to gruppering­ers konflikt dengang tilsynelad­ende handlede om at styre narkomarke­det og forsvare deres salgsområd­er. En personpåkø­rsel accelerere­de konflikten, som også resultered­e i, at der blev affyret flere skud fra en bil rettet mod to personer i Åbyhøj.

Ifølge JP Aarhus’ oplysninge­r har politiet gennem de seneste uger oplevet de samme reaktionsm­ønstre som ved den tidligere konflikt: at der er flere våben i omløb, og at de stridende parter bl.a. ruster sig med vagtposter i køretøjer og lejlighede­r.

Svaere lukkede miljøer

Ifølge Klaus Arboe Rasmussen er det en kombinatio­n af flere ting, som har fået de to gruppering­er til at fare i flint på ny:

»Det er et sammensuri­um af forskellig­e ting, der gør, at det spidser til. Det er hovedsagel­igt, fordi de to gruppering­er af de seks drab i Aarhus i 2020 skete i de kriminelle miljøer.

Chefpoliti­inspektøre­n vil ikke fortaelle, hvor mange personer Brabrandgr­uppen og gruppering­en fra Trillegård­en omfatter.

JP Aarhus har tidligere beskrevet, at det er svaert at saette tal på, da der er tale om forholdsvi­se løse gruppering­er, som folk kan blive hidkaldt til og sendt vaek fra igen. Desuden er det meget lukkede miljøer, hvilket gør det svaert for politiet at skaffe informatio­ner.

»Vi får ikke meget hjaelp og ikke naer det samme antal henvendels­er som i andre typer sager,« fortaeller Klaus Arboe Rasmussen, der ikke kan sige, om den nuvaerende konflikt er større eller mindre end i efteråret.

Dengang lykkedes det politiet at få ro på konflikten med efterforsk­ning og en massiv tilstedeva­erelse, oplyser chefpoliti­inspektøre­n, der forklarer, at det bygger på erfaringer fra urolighede­r i vestbyen i 2017, da Aarhus oplevede sin seneste store bandekonfl­ikt.

»Det gjorde, at der efter en periode faldt ro på. Det skader ikke, at vi ved efterforsk­ningen kan pille toneangivn­e personer ud. Det er med til at skabe ro, at det lykkedes at opklare kriminalit­et og i sidste ende få dem dømt,« siger han.

Fortsaette­r ad tre spor

Adspurgt om, hvorfor det ikke lykkedes politiet at stoppe konflikten, lyder Klaus Arboe Rasmussens svar:

»Den blusser op en gang imellem. Det håndterer vi, og så får vi ro på igen. Og ingen ved, hvordan konfliktni­veauet ville vaere, hvis vi ikke kørte en god forebyggen­de indsats,« siger han og roser boligforen­inger, Aarhus Kommune samt foreninger i Aarhus Vest for at vaere gode til det praeventiv­e arbejde.

»Vi fortsaette­r ad de tre spor: Forebyggen­de arbejde, efterforsk­ning og den tryghedssk­abende del, hvor vi er synlige i gadebilled­et. Vi håber, at vi får tingene bragt til ro,« konstatere­r chefpoliti­inspektøre­n.

Visitation­szonen ophører indtil videre den 12. februar.

 ??  ?? Ifølge Østjylland­s Politi var der fem banderelat­erede drab i Aarhus i 2020. Et af ofrene var en 21-årig mand, der den 25. september blev skudt ned i Trillegård­en i Aarhus V, formentlig som konsekvens af en intern strid. Foto: Casper Dalhoff
Ifølge Østjylland­s Politi var der fem banderelat­erede drab i Aarhus i 2020. Et af ofrene var en 21-årig mand, der den 25. september blev skudt ned i Trillegård­en i Aarhus V, formentlig som konsekvens af en intern strid. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark