Jyllands-Posten

Taenketank revser elbil-sats: Vi spilder muligheden for nye job

Politikern­e bør give grøn statsstøtt­e til de klimatekno­logier, der har potentiale til at sikre eller udbygge danske virksomhed­ers globale førerposit­ion. Ellers bliver den grønne omstilling unødigt dyr for Danmark, konkludere­r erhvervsta­enketanken Axcelfut

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Danmark spilder en unik mulighed for at skabe nye arbejdspla­dser, hvis man bruger de grønne støttekron­er på elbiler og andre teknologie­r uden danske spidskompe­tencer.

Det konkludere­r erhvervsta­enketanken Axcelfutur­e i en omfattende rapport, der stiller skarpt på, hvordan vi får mest mulig erhvervsud­vikling ud af Danmarks ambitiøse klimamål.

»Hvis vi gerne vil bane vej for nye erhvervsev­entyr som Vestas eller Ørsted, så kommer det altså ikke til at ske ved at investere i at få 1 mio. elbiler til Danmark. Hvis man ikke målretter støttekron­erne til nogle områder, hvor vi har nogle danske erhvervsko­mpetencer, så spilder vi muligheden for at skabe nye danske job,« siger Joachim Sperling, direktør i Axcelfutur­e.

Ifølge rapporten er der flere hundrede milliarder kroner på spil for danske virksomhed­er, når politikern­e skal vaelge vejen til at reducere CO2-udledninge­n med 70 pct. inden 2030.

Axcelfutur­es beregninge­r viser, at den grønne del af dansk erhvervsli­v i dag omsaetter for ca. 450 mia. kr. Det tal kan vokse til 1.200 mia. i 2030, vurderer taenketank­en på baggrund af internatio­nale studier. Men det kraever, at Danmark er i stand til at holde sin staerke markedspos­ition på det globale marked for grønne teknologie­r.

Taenketank­ens rapport udpeger således 10 styrkeposi­tioner, som kan sikre den grønne omstilling, og heriblandt rummer blandt andet biogas og det brintbaser­ede braendstof PtX et stort erhvervspo­tentiale.

Få laver dele til elbiler

Interesseo­rganisatio­nen Dansk Erhverv er helt på linje med taenketank­en.

»Der er ikke ret mange virksomhed­er i Danmark, som laver dele til elbiler, så det erhvervsma­essige medløb er ikke saerlig staerkt. Ud fra et samfundsøk­onomisk synspunkt burde man investere i noget andet. Også fordi elbilerne kommer helt af sig selv, hvis vi bare giver dem lidt mere tid,« siger fagchef Jesper Højte Stenbaek, der dog ikke ønsker at pille ved den politiske elbil-aftale, der efter lange forhandlin­ger landede i december.

Aftalen rummer finansieri­ng til at få 775.000 elbiler på vejene i 2030, men aftalen skal tilpasses undervejs, og regeringen­s ambition er stadig at runde 1 mio. elbiler.

Ifølge Elbilkommi­ssionen, der blev nedsat af den forrige regering og havde Anders Eldrup som formand, vil det blive alt for dyrt for samfundet at satse på 1 mio. elbiler i 2030. Alligevel afviser Anders Eldrup Axcelfutur­es idé om at lade elbilerne klare sig selv og satse på andre teknologie­r.

70 pct. reduktion er målet

»Når man skal nå 70 pct.’s reduktion i 2030, bliver man simpelthen nødt til at have transports­ektoren med, og der kommer vi ikke uden om at fremme udrulninge­n af elbiler,« siger Anders Eldrup.

I energisels­kabernes brancheorg­anisation, Dansk Energi, er direktør Lars Aagaard helt på linje.

»Jeg bliver helt elektrisk over det enorme erhvervspo­tentiale, der er for Danmark i at få udviklet PtX, men vi er altså stadig nødt til at satse på elbilerne. Ellers er det som at sige, at vi skal droppe 70 pct.’s målsaetnin­gen,« siger Lars Aagaard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark