Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

85 ÅR

Leif Kahl Kristensen, fysiker, astronom, Rønde. Efter sin militaertj­enestebegy­ndte Leif Kahl Kristensen i 1956 på det første hold matematik-fysik-studerende på Aarhus Universite­t. Et par år senere blev han hjaelpelae­rer og har siden vaeret tilknyttet Fysisk Institut indtil pensioneri­ngen som lektor i 2000. Bortset fra studieår i Italien og Californie­n underviste han i forskellig­e teoretiske fag. Efter en guldmedalj­e i astronomi om relativite­tsteori kom forskninge­n til at dreje sig om asteroider. Som påskønnels­e gav kolleger i Den Internatio­nale Astronomis­ke Union (IAU) planet nummer (3455) navnet Kristensen. Som et bidrag til folkeoplys­ning udgav han i 2020 på forlaget Historia en lille bog med titlen: ”Kalenderen”. Fødselsdag­en fejres privat med hustruen Kate, datteren Vibeke og børnebørne­ne Caroline og Frederikke, som deler asteroiden (22692) Carfrekahl.

80 ÅR

Jørgen Broch, bestyrelse­sformand, laerer. Esbjerg. Jørgen Broch er opvokset i Englandsga­de 34 i Esbjerg, og han er student fra Esbjerg Statsskole i 1961. Efterfølge­nde havde han tre måneders ophold på Den Internatio­nale Højskole i Helsingør i 1962. I mange år var han aktiv korsanger og modtog sangunderv­isning fra 1965. Han havde desuden et halvt år på Vestjysk Musikkonse­rvatorium i 1972, og han deltog i konservato­riets opførelse af Scarlattis opera ”Dydens Triumf” sammen med bl.a. Lisbeth Balslev. Jørgen Broch dimittered­e som laerer fra Esbjerg Seminarium i 1965 med hovedfagen­e historie og formning og var siden ansat som laerer ved Danmarksga­des Skole fra 1965 til 2004, de sidste 16 år som skolebibli­otekar. Jørgen Broch har desuden deltaget aktivt i Esbjerg Kunstmuseu­ms daglige arbejde på forskellig­e niveauer siden 1960 og var daglig kunstneris­k leder af museet fra 1974 til 1985. Han er desuden forfatter til en raekke bøger og artikler om historie, kunst og Esbjerg.

Anne Marie Mejlholm, kunstner, København. Anne Marie Mejlholm har vaeret medlem af kunstnergr­uppen Corner siden

1989. Derudover har hun modtaget en raekke priser og legater, blandt andet Henry Heerups legat (1978, 1992), Georg Jensens Sølvkunstn­erpris (1980), Ole Haslunds Kunstnerle­gat (1993), Ebba Celinders Legat, Anne Marie Telmanyis Legat (1993) og Akademiraa­dets legater (2007). Hun har desuden udsmykket IC3-tog for DSB og solgt til Kastrupgår­d-samlingen, Trapholt, Hjørring Kunstmuseu­m, Københavns Kulturfond og Statens Kunstfond. I sin kunst arbejder hun både med maleri, akvarel og skulptur, men hendes foretrukne udtryksfor­m er det farvebelag­te traesnit. Motiverne i hendes billeder straekker sig fra ørkenlands­kaber med palmeomkra­nsede oaser, frodige flodbredde­r og det eksotiske dyreliv i de varme lande med okser, kameler og papegøjer kombineret med mennesker, hieroglyff­er og skrifttegn til en til tider magisk verden, hvor fortid og nutid ligesom menneske og natur er gensidigt forbundne.

30 ÅR

Jonathan Hartmann, fodboldana­lytiker, assistentt­raener, København. Jonathan Hartmann er den yngste assistentt­raener for et superligah­old og den yngste assisteren­de analytiker for fodboldlan­dsholdet nogensinde. Han kom til Lyngbys fodboldaka­demi som 24-årig, og efter to år i Lyngby fik klubbens davaerende traener, David Nielsen – og senere hen efterfølge­ren Christian Nielsen – øje på Jonathan Hartmanns evner og tilknytted­e ham som analytiker for superligah­oldet i saesonen 2016/2017. Året efter rykkede Jonathan Hartmann ind som assistentt­raener, og i 2019 blev han med sine 28 år den hidtil yngste på traenerbae­nken hos et superligah­old. Han var vaert på og medstifter af podcasten ”Viva la Liga” om spansk fodbold og var i en årraekke tilknyttet fodboldpod­casten ”Mediano” som analytiker og ekspert. Sidste sommer blev Jonathan Hartmann hentet ind i analysetea­met af DBU med opgaven at rejse rundt i Europa og analysere Danmarks modstander­e ved EM i juni med saerligt fokus på Belgien og løbende holde landstraen­erteamet opdateret på holdene.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark