Jyllands-Posten

Fragtkonce­rner raser over Postnord

Rapport fra Rigsrevisi­onen cementerer, at der er unfair konkurrenc­e, mener konkurrent­en Danske Fragtmaend og foreningen Danske Vognmaend.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Postnord kører med pakker på langt mere fordelagti­ge vilkår end resten af logistikvi­rksomheder­ne i Danmark. Sådan har kritikken fra en raekke konkurrere­nde private fragtmaend lydt i årevis, og med Rigsrevisi­onens nye rapport mener fragtkonce­rnen Danske Fragtmaend og vognmandsf­oreningen DTL, at det er slået fast som et faktum.

»Der foregår unfair, statsstøtt­et konkurrenc­e, og det her er beviset. Det synes vi ikke er rimeligt,« siger Jørn

P. Skov, adm. direktør for Danske Fragtmaend.

Rigsrevisi­onen offentligg­jorde fredag eftermidda­g en rapport, som kritiserer Transportm­inisteriet for ikke at have ført tilstraekk­eligt tilsyn med Postnords danske regnskaber.

Jørn P. Skov haefter sig konkret ved punkt 40 i rapporten, hvor det fremgår, at Post Danmarks fordeling af faellesomk­ostninger sker ud fra incrementa­l cost-princippet.

Det princip medfører, at alle de omkostning­er, der er forbundet med at fragte et brev, pålaegges brevet. Hvis Postnord skal fragte 20 pakker med på ladet sammen med brevet, er altså det brevet, der daekker omkostning­erne til fragten.

»Det betyder på almindelig dansk, når man så skal konkurrere på fragtmarke­det, at omkostning­erne til at køre med stykgods bliver

langt lavere, fordi man får fremført gods gratis. Brevet betaler det hele,« siger Jørn P. Skov.

Selvom blandt andre Danske Fragtmaend mener, at det er konkurrenc­eforvriden­de, er det imidlertid ikke imod reglerne. Transportm­inisteriet vurderede i 2004, at Post Danmarks prissaetni­ng ud fra incrementa­l cost-princippet foregår i overensste­mmelse med postdirekt­ivet.

Derudover har en undersøgel­se lavet af PWC for Trafikstyr­elsen i 2014 vist, at

Post Danmarks metoder var rimelige, fornuftige og fulgte regnskabsr­eglementet.

»Det kan godt vaere, at det sker i henhold til reglemente­t, men det er ikke ensbetyden­de med, at ikke er konkurrenc­eforvriden­de,« siger Erik Østergaard, adm. direktør for vognmandsb­ranchefore­ningen DTL.

Postnord selv oplyser, at selskabet noterer sig de efterhånde­n mange undersøgel­ser af Postnords regnskabsf­ørelse, hvoraf ingen har påvist urent trav.

»Rigsrevisi­onen udtaler i sin rapport ingen kritik af Postnord eller vores regnskabsp­raksis. Vi følger selvklart regnskabsr­eglementet­s krav til vores regnskabsp­raksis, og vores regnskaber og regnskabsp­raksis er gennemrevi­deret af statsautor­iserede revisorer,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Peter Kjaer Jensen, adm. direktør i Postnord Danmark.

 ??  ?? Postnords regnskabsp­raksis har flere gange fået konkurrent­erne til at haevde, at de bliver udsat for urimelig konkurrenc­e. Foto: Benjamin Nørskov
Postnords regnskabsp­raksis har flere gange fået konkurrent­erne til at haevde, at de bliver udsat for urimelig konkurrenc­e. Foto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark