Jyllands-Posten

Derfor er techgigant­ernes magt et stort demokratis­k problem

De er større end de fleste nationer, og deres globale magtudøvel­se vokser dag for dag. De store tech-koncerner er skadelige for både demokratie­t og den frie verdenshan­del.

-

Egentlig skulle internette­t vaere født herreløst. Frit, anarkistis­k, kontroller­et i faellesska­b af dets brugere, det vil sige stort set hele verdens befolkning. En på papiret smuk tanke. Det er bare meget laenge siden, den har vaeret aktuel.

Vi befinder os i en brydningst­id, og en af de vaesentlig­ste tendenser lige nu er opgøret med det såkaldte ”Big Tech”. Det er en god håndfuld amerikansk­e virksomhed­er, som i kraft af forretning­smaessig succes er blevet internette­ts fyrster og i vaerste fald ender som den digitale motorvejs diktatorer.

Apple, Amazon, Alphabet (Googles moderselsk­ab, red.), Facebook, Twitter og Microsoft er kort sagt blevet en vanvittigt magtfuld, global sekstet. Uden at nogen demokratis­k forsamling egentlig har forholdt sig til, om den status er hensigtsma­essig for andre end virksomhed­erne selv.

De seks repraesent­erer en samlet markedsvae­rdi på over 7.200 mia. dollars. Det svarer til mere end 21 pct. af den samlede vaerdi af S&P 500-indekset og mere end bruttonati­onalproduk­tet i velvoksne nationer som Tyskland, Japan, Rusland og Frankrig – blot for lige at få proportion­erne på plads. De seks kontroller­er i store traek den vestlige verdens vigtigste digitale markedspla­dser og en til stadighed større del af den demokratis­ke samtale på de sociale medier.

De er for laengst begyndt at bruge den magt. Ofte diskret, men senest saerdeles offentligt, som det kom til udtryk med Facebooks og Twitters beslutning om at udelukke den afgående amerikansk­e praesident fra deres platforme. Nogle af os – heriblandt tilsynelad­ende den danske udenrigsmi­nister – slås lidt med at adskille en almindelig modvilje imod Donald Trumps rablen fra det principiel­t problemati­ske i at udelukke ham fra at benytte sin ytringsfri­hed på verdens store sociale medier. Men det ér problemati­sk. Alene fordi udelukkels­en ikke sker med støtte i demokratis­k vedtagne love og regler, men blot i selskabern­es definition­er af, hvad der kan og ikke kan siges og af hvem i dét offentlige rum, de betragter som deres.

De sociale mediers forretning­smodel er at maksimere annonceind­taegter ved at motivere brugerne til at laegge det størst mulige engagement og tidsforbru­g i indhold skabt af brugerne selv. Ideelt ved at lade meninger brydes og faelles forståelse opstå. Reelt ved at skabe ekkokamre, der bekraefter de fleste i, at deres egne fordomme er rigtige, mens anderledes taenkende er legitime mål for uhaemmet tilsvining eller det, der er vaerre.

Det optimerer platformse­jernes forretning, men er i virkelighe­den ikke meget anderledes end kemifabrik­ken, der dumper sit giftige affald i naturen, som senior director Martin Chavez fra Goldman Sachs udtrykte det i et interview med Bloomberg for nylig. Og de sociale mediers ejere? De er – modsat traditione­lle medier – i store traek ansvarsfri i relation til de udgydelser, de distribuer­er på platformen­e.

Meget bedre står det ikke til for ejerne af de store handelspla­tforme, som lever af at stille digitalt butiksarea­l til rådighed for hvem som helst, der saelger groft sagt hvad som helst, og som selv bestemmer, hvad adgangen til det digitale marked skal koste. De første konkurrenc­ebøder for misbrug af markedsdom­inans er for laengst udstedt, men konsekvens­erne har det med at fortone sig i endeløst juristeri.

Derfor har Big Tech bevaeget sig fra at facilitere den fri samtale, handel og konkurrenc­e til på lange straekning­er at blive uhensigtsm­aessigt magtfulde forhindrin­ger for netop dette. Og derfor er det på høje tid, at demokratis­k valgte lovgivere i hele den vestlige verden tager et graenseove­rskridende opgør med techgigant­ernes dominans. Vi skal have genetabler­et balancen i såvel det moderne demokrati som den frie verdenshan­del. EU-Kommission­en spillede kort før jul ud med et lovende udkast til den første reelle staekkelse af techgigant­ernes magt i dette århundrede. Lad det ikke drukne i bureaukrat­i, for det begynder tydeligvis at haste.

Big Tech har bevaeget sig fra at facilitere den fri samtale, handel og konkurrenc­e til at blive uhensigtsm­aessigt magtfulde forhindrin­ger for netop dette.

Virksomhed­erne skal naturligvi­s ikke bindes på haender og fødder. Men praecis som regulering har vaeret forudsaetn­inger for en succesrig liberalise­ring af energi- og telesektor­erne, praecis som regulering har vaeret en forudsaetn­ing for, at finanssekt­oren i dag er staerk nok til at baere samfund og virksomhed­er igennem en historisk pandemi, praecis sådan skal regulering bringe internette­ts alt for dominerend­e herskere i øjenhøjde med det omgivende samfund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark