Jyllands-Posten

Countrydro­nning med et stort hjerte

Dolly Parton har gjort sit til, at vi kommer igennem coronapand­emien. Hun har doneret penge til vaccinefor­skning og givet børn trøst.

-

”9 to 5”, ”Jolene”, ”I Will Always Love You”.

Det er bare nogle af de store hits, som den amerikansk­e sangerinde Dolly Parton har skrevet, og der kunne stå langt flere titler på listen, for det antages, at den amerikansk­e sanger og sangskrive­r har skrevet omkring 3.000 sange.

Hun har efterhånde­n også haft et stykke tid til det, for nu fortaeller dåbsattest­en, at hun bliver 75 år, men hun er ”still going strong”, som de siger i showbiz. Og hun har overskud til mere end at skrive sange og optraede med sin musik, for under coronapand­emien har hun vist sig at vaere en kvinde med hjertet på rette sted.

Hendes fans vil sige, at hun altid har vaeret optaget af velgørenhe­d, men i fjor blev det synligt i en langt bredere kreds.

I april 2020 kom det frem, at hun havde doneret en million dollars til Vanderbilt University Medical Center i Nashville, Tennessee, for at hjaelpe med udviklinge­n af en vaccine mod coronaviru­s.

Det endte med at blive den vaccine, som selskabet Moderna nu producerer, og som netop er blevet godkendt til vaccinatio­n i Danmark.

I marts i fjor begyndte hun på et ti uger langt børneprogr­am, der kunne streames. Her laeste hun godnathist­orier for børn. Det var gratis.

Hun har tillige i årevis arbejdet for at udrydde analfabeti­sme, og måske skal forklaring­en for hendes hjaelp og støtte til børn findes i Dolly Rebecca Partons egen opvaekst.

Hun er fjerde barn i en søskendefl­ok på 12, der voksede op under små kår i Tennessee.

Da hun var 18 år, tog hun ikke til Hollywood eller New York for at slå igennem i film- eller modelverde­nen, som mange andre gjorde.

Dolly Parton tog til Nashville, countrymus­ikkens hovedstad, for at blive countrysan­ger.

Efter nogle år kom hun med i tv-shows, og hendes talent blev honoreret med en succes, der voksede og voksede. Gradvist smeltede hendes countrymus­ik sammen med popmusik.

Hendes fysiske fortrin har aldrig stået i vejen for hende, men udseendet er ikke noget, der bare kommer af sig selv.

»Det er dyrt at se billig ud,« skal hun engang have sagt.

Dolly Parton kan mere end at spille og synge. Hun har medvirket i flere film, herunder ”9 to 5” og ”The Best Little Whorehouse in

Texas”.

Privat har hun siden 1966 vaeret gift med Carl Thomas Dean. Han er nu pensionere­t efter at have drevet en asfaltvirk­somhed.

Carl Thoms Dean virker til at have det fint med, at konen tager al rampelyset, mens han holder sig ude af det. Parret har ingen børn.

Dolly Parton, sanger, skuespille­r, sangskrive­r, USA

 ??  ?? Ud over en stor karriere som sanger har Dolly Parton også medvirket i flere film, herunder ”9 to 5” og ”The Best Little Whorehouse in Texas”. Foto: Robyn Beck
Ud over en stor karriere som sanger har Dolly Parton også medvirket i flere film, herunder ”9 to 5” og ”The Best Little Whorehouse in Texas”. Foto: Robyn Beck

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark