Jyllands-Posten

Et nyt, skraekkeli­gt skaeldsord er vokset ud af coronakris­en

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

”Vaccine-nationalis­me”. Ikke noget rart ord. Og slet ikke noget rart at få skudt i skoene.

Den tyske regering har vaeret så optaget af ikke at blive beskyldt for at gå solo på indkøbet af coronavacc­iner, at den har overladt alle indkøb til EU. Det har ført til kritik af, at Tyskland – i hvert fald her og nu – ikke får det nødvendige antal doser, hvilket igen kan forlaenge den samlede vaccinerin­g af befolkning­en.

Hvis nogle derfor tror, at vaccinerne først og fremmest skal bruges til at bekaempe covid-19 med, kan de godt tro om. Vaccinerne er også storpoliti­k, isaer Europa-politik.

Alt tyder på, at Berlin har villet give en hånd med til at rette op på EU’s ramponered­e ry under coronakris­en. Pandemien har vaeret hård ved Bruxelles. Nationalst­aterne trak blank, da det virkelig strammede til. EU måtte kaempe for at gøre sig relevant:

Graensebom­mene blev hurtigt smaekket i, og det kneb med at hjaelpe hinanden med medicinsk udstyr. EU var også meget laenge om at få godkendt de første vacciner. Nu skulle det så vaere, mente kansler Merkel: EU skulle have aeren af at stå i spidsen for indkøbene. Ifølge tyske medier fik Berlin og Bruxelles flere andre lande med på at forpligte sig til at overdrage EU eneansvare­t for indkøbet af vacciner.

Men også det trak ud i Bruxelles, og mens vaccinatio­nerne ruller hurtigt i USA, Storbritan­nien og Israel, er det stadig ikke lykkedes at få et fornuftigt svar på det ellers enkle spørgsmål: Den første vaccine er udviklet af det tyske firma

Biontech, og den produceres i nabolandet Belgien – hvorfor er det så lige, at netop Tyskland og EU halter bagefter? Selv traditione­lt EU-begejstred­e medier beskylder EU for at have kigget for meget på prisen i stedet for bare at købe ind med arme og ben.

EU forekommer bevidst om, at unionen ikke har haft sin finest hour under krisen. Da kommission­sformand Ursula von der Leyen omsider kunne meddele EU’s godkendels­e af den første vaccine, skete det med en betydelig Europa-politisk pompøsitet.

At vaccinatio­nerne skulle begynde samme dag i alle EU-lande, var mere end en opbyggelig gimmick. Det skulle vaere en slags rehabilite­ring af selve idéen om det samarbejde­nde Europa. Egentlig manglede kun selve Europa-hymnen, Beethovens ”An die Freude”. Men man overså nok, at de fleste EU-regeringer først og fremmest er opsat på at få hurtig adgang til en vaccine, der virker, mens de er knap så optaget af den symbolpoli­tiske understrøm.

Omvendt kan der isaer for Tyskland faktisk vaere god grund til også vaccinepol­itisk at taenke europaeisk. Kort før nytår løb forlydende­r gennem europaeisk­e medier om, at Tyskland på egen hånd havde skaffet sig 30 mio. doser ekstra, ud over dem EU sørgede for. Det viste sig ikke at vaere korrekt, men mange nyhedsreda­ktioner, også Jyllands-Postens, gik efter historien. Ikke så underligt: At Tyskland gik solo på den måde, har en helt anden politisk vaegt, end hvis Frankrig eller Italien gjorde det.

Det er de sig pinligt bevidst i Berlin. Den overbevist­e europaeer Angela Merkel har haft et ønske om at bringe EU tilbage på banen. Efter 16 år ved magten går hun af ved forbundsda­gsvalget til september. Men igen måtte også hun sande, at hele Tysklands tunge historiske bagage svinger med i sådanne spørgsmål. Og at mange har en interesse i, at det bliver ved med at vaere sådan.

At vaere ”vaccine-nationalis­t” vil altid vaere saerligt slemt i Tyskland.

At vaccinatio­nerne skulle begynde samme dag i alle EUlande, var mere end en opbyggelig gimmick.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark