Jyllands-Posten

Festbranch­en støtter landsdaekk­ende karantaene

Organisati­oner hilser et nyt tryghedssk­abende tiltag fra regeringen velkommen, men savner mere politi til at holde voldsmaend ude af nattelivet.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Vold i nattelivet skal fremover kunne straffes med udelukkels­e fra samtlige barer, natklubber og andre bevaertnin­ger i landet i op til to år.

Sådan lyder er nyt lovforslag, som justitsmin­ister Nick Haekkerup har sendt i høring.

Karantaene­tanken bliver positivt modtaget af to af de brancheorg­anisatione­r, som repraesent­erer diskoteker, barer og andre steder med fest, farver og høj musik.

»Vi er rigtig glade for, at der er fokus på at skabe mere tryghed i nattelivet. Der er brug for mere ro i gaderne, så vi er positivt indstillet,« siger Freja Brandhøj, som er politisk chef for restauratø­rernes brancheorg­anisation, DRC.

Også Horesta, som repraesent­erer en raekke barer og diskoteker, støtter, at politiet får flere vaerktøjer til at sikre en fredelig fest.

»Vi kan ikke vaere imod, at uromagere og folk, der ikke ønsker at bidrage til en sjov og god fest, bliver afvist,« siger Annette Hyldebrand­t, som er chef for turisme- og oplevelses­økonomi.

Udelukket fra hele områder

Regeringen­s lovforslag laegger konkret op til, at personer, som har begået kriminalit­et i nattelivet – f.eks. vold – kan idømmes en ekstrastra­f i form af et landsdaekk­ende forbud mod at faerdes eller opholde sig i nattelivet i op til to år. Det vil sige, at den dømte har karantaene fra samtlige barer, natklubber, restaurant­er og lignende i tidsrummet fra midnat til kl. 05 om morgenen.

Forbuddet kan også omfatte hele områder – såkaldte nattelivsz­oner – såsom Jomfru Ane Gade i Aalborg.

Formålet er at forhindre, at dømte begår ny kriminalit­et i nattelivet, og at voldsofre pludselig står ansigt til ansigt med deres overfaldsm­and i baren, lyder det fra Nick Haekkerup.

»Før coronakris­en lukkede hele nattelivet ned, så vi flere forfaerdel­ige episoder, hvor uskyldige, unge mennesker blev brutalt overfaldet i nattelivet. Sådanne overgreb maerker ikke kun ofrene fysisk, men kan også saette en frygt i dem, når de fremover faerdes på gaden. Derfor skal vi stå bag ofrene og hjaelpe dem til, at de kan faerdes trygt i nattelivet,« siger han i en pressemedd­elelse.

Svaert at håndhaeve

Politiet får det overordned­e ansvar for at håndhaeve opholdsfor­buddet, men natklubber og vaertshuse bliver også involveret.

Annette Hyldebrand­t mener godt, at udskaenkni­ngsstedern­e kan klare opgaven. Mange dørmaend er i forvejen gode til at genkende uromagere og ved, hvem de skal undgå at lukke ind på natklubben, påpeger hun.

Men både Horesta og DRC efterlyser mere politi i gadebilled­et om natten.

»Vores problem har vaeret, at der simpelthen mangler politi til at håndtere alt det, der sker på gaderne i nattelivet. Der kan gå lang tid, fra vores dørmaend kontakter politiet, til vi ser betjentene – hvis vi overhovede­t ser dem,« siger Freja Brandhøj og udtrykker et håb om, at det nye politiforl­ig med flere lokalbetje­nte kan løse problemet.

Straffen for at bryde opholdsfor­buddet skal som udgangspun­kt vaere en bøde på 10.000 kr. første gang og 30 dages faengsel anden gang stigende til maks. et års faengsel, foreslår regeringen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark