Jyllands-Posten

Spillested kan ikke udbetale septemberl­øn

Syv måneders nedlukning har draenet kassen hos spillested­et Headquarte­rs i Aarhus. Hos Fatter Eskil har man arrangeret minikoncer­ter for at holde sig oven vande.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

25 ansatte – garderobef­olk, lydmaend, bartendere osv. – ved det private spillested Headquarte­rs ApS i Valdemarsg­ade i Aarhus risikerer om kort tid at stå uden job.

Syv måneders nedlukning har draenet spillested­ets kasse, og nu er der ikke penge til at udbetale septemberl­ønnen, afslører medejer og musikchef Amira Gluhic.

»Vi ved ikke, hvad vi skal sige til vores medarbejde­re. Det er uvist, om de stadig har et arbejde efter den 1. oktober,« beklager ejeren.

Headquarte­rs er både et spillested og en natklub, som hver uge har en raekke koncerter inden for flere musikgenre­r på programmet. Siden den 11. marts har stedet dog vaeret lukket, og medarbejde­rne har i kraft af hjaelpepak­ker kunnet beholde deres arbejde.

»Men hjaelpepak­ker daekker jo ikke 100 pct., og der er ikke kommet nye siden den 8. august, så vi venter i spaending. Indtil nu har vi overlevet på et banklån, som vi fik på grund af corona, men realiteten er, at vi lige om lidt kan stå i en konkurssit­uation,« siger Amira Gluhic.

Planlaegge­r livestream­s

Headquarte­rs, der ligger lige over for musikhuset i Aarhus, afholder hvert år omkring 250 koncerter. Frem til udgangen af august har ejerne Amira Gluhic og Ole Løhde måttet aflyse 144 koncerter og musikarran­gementer, og siden er yderligere koncerter taget af plakaten.

»Vi er fortsat lukket frem til den 31. oktober. Vi må ikke have nogen indtaegter, men vi må gerne bruge vores honorarstø­tte til at hjaelpe musikerne til noget livestream­ing. Så lige nu planlaegge­r jeg fra oktober og året ud at lave livestream­s med de forskellig­e bands og artister, som jeg alligevel har på,« fortaeller Amira Gluhic.

Den løsning vil dog give hende og medejeren Ole Løhde en hård tid, erkender hun.

»Det kommer til at kraeve meget af os, som er de eneste på arbejde. Men det vil vaere fantastisk, hvis vi på en eller anden måde kunne skabe noget aktivitet.«

Urealistis­k med publikum

Spillested­et er godkendt til 180 personer, men med de nuvaerende afstandskr­av vil der højst kunne lukkes 20 ind. Derfor er det ifølge Amira Gluhic helt urealistis­k at gennemføre koncerter med publikum.

»Det vil give nogle entréprise­r, som ingen orker at betale. Vi ville ønske, at vi kunne åbne under kontroller­ede og sikre forhold og så lave det ligesom et dagpengesy­stem, hvor vi kan tjene vores egne penge og få resten suppleret op. Det ville vaere baeredygti­gt for både staten og os, og vi kunne bevare nogle

arbejdspla­dser,« siger hun.

Vaertshuse­t og spillested­et Fatter Eskil i Skolegade har nu i to uger vaeret genåbnet efter et halvt års nedlukning. Der er blevet gennemført flere arrangemen­ter med levende musik under nogle helt nye forhold. F.eks. går musikerne på scenen lige efter kl. 20 for at overholde retningsli­njerne, og der saelges kun 50 entrébille­tter mod normalt 150. »Man kan ikke leve af det i laengden, men som en klog mand engang sagde til mig: Hellere tabe 100 kr. på at holde åbent end tabe 100 kr. på at holde lukket. På den her måde holder vi fast i vores musikere, publikum og vores personale,« fortaeller May-Britt Hansen, som driver stedet sammen med søsteren Rikke Hansen.

Omsaetning­en har indtil videre ligget 50 pct. under normalen, men musikerne honoreres heller ikke som tidligere.

»Musikerne er på en fast reduceret hyre, for at vi kan få det til at haenge sammen. Vi må også have en ekstra mand på arbejde til at spritte af og servere ved bordene.«

»Vi navigerer alle rundt i det her så godt, vi kan, men det er afsindigt hårdt. Tingene kan aendre sig fra dag til dag, og nu er Skolegade lige blevet gjort til hotspot, og vi ved endnu ikke, hvilken effekt det får på os. Det ved vi først efter weekenden,« siger May-Britt Hansen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark