Jyllands-Posten

Den normaliser­ede diskrimina­tion af maend

-

Sexisme er diskrimina­tion. Diskrimina­tion er ”forskelsbe­handling til ugunst for nogen”. Set i det lys overser de høje røster i den nuvaerende sexismekri­g enten bevidst eller ubevidst den diskrimina­tion af maend, der er tilladt og normaliser­et. For sexisme går mindst lige så ofte den anden vej; blot daekker begrebet her over andre ting. Man kan tage et kig på landets højeste laereansta­lt. Her går det mere eller mindre upåagtet hen, når Villum Fonden øremaerker millioner til kun kvindelige forskere; når regeringen donerer 20 mio. kr. til flere kvindelige forskere, eller når universite­tet selv lancerer handleplan­er for specifikt kvinder. Hvis en mand har sine tvivl om, hvorvidt meritter nu også spiller den største rolle for hans videre karriere, giver det logisk mening. For hér har vi i ordets forstand ”forskelsbe­handling til ugunst for nogen”, navnlig mandlige talenter.

Vi kan se på filmens verden og formand for Danske Filminstru­ktører Christina Rosendahls forslag om at kønskvoter­e filmindust­rien eller Filmforeni­ngens idé om at kønskvoter­e Bodilprise­r. Der er den saedvanlig­e snak om kønskvoter – når det vel at maerke gaelder de bedre lønnede jobtitler – foruden den entydigt sexistiske forening Kvinfo, der støtter saerbehand­ling af kvinder, men alligevel er statsfinan­sieret.

Man kan pakke saerbehand­lingen ind i flot og følelsesfu­ld retorik, men den er og bliver netop dette: saerbehand­ling. Det er ikke for ingenting, at mange isaer yngre maend søger tilflugt på de såkaldte red pill-kanaler på SoMe. Disse kanaler italesaett­er den på flere måder institutio­naliserede diskrimina­tion af maend.

Vi skal i dén grad saette fokus på påviselige – modsat postulered­e – overgreb på alle arbejdspla­dser. Uanset om offeret er kvinde eller mand. Dét er saglig nyhedsdaek­ning. Dog traenger den mediestyre­de ”debat”, der opstår ud fra følelsesap­pellerende tweets og Facebook-opslag – og også vaertskab på Zulu Comedy Galla – til nuancer i definition­en af sexisme og dermed diskrimina­tion. ”Debat” skal i anførselst­egn, for når det naermest udelukkend­e er den ene part, der dominerer narrativen, er det snarere en monolog – en monolog, som meget få vil eller tør modsige.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark