Jyllands-Posten

En migrations­pagt skal opstå af asken – måske

Utallige forsøg på at skabe en holdbar asylpoliti­k i EU er slået fejl. Nu krydser frontlinje­lande og diplomater i Bruxelles fingre for, at Moria-brand kan skabe momentum.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent martin.kaae@jp.dk marie.l.albers@jp.dk

For 14 måneder siden satte søskendepa­rret Yasamin og Mohamad Nasim Amiri på 23 og 22 år sig sammen med deres mor og lillebror i en båd med kurs mod et nyt liv i Europa.

Den afghanske familie formåede – som tusindvis af andre flygtninge og migranter før dem – at krydse EU’s ydre graense ved Tyrkiet og komme i land på den graeske ø Lesbos, hvor asyllejren Moria blev deres nye hjem.

»Lejren var forfaerdel­ig. Hver nat var der slåskampe, og vi var efterladt til os selv,« fortaeller Mohamad Nasim Amiri.

Natten til den 9. september tog Amiri-familiens i forvejen usikre liv endnu en dramatisk drejning, da Moria braendte ned til jorden.

»Vi så flammerne. Det var farligt, og vi var bange,« fortaeller Yasamin Amiri.

Familien har i dag sammen med flere hundrede andre fundet husly, mad og hjaelp i et aktivitets­center for øens asylsøgere. De graeske myndighede­r vil have dem alle til at flytte ind i en nyopbygget teltlejr, men de naegter.

»Vi vil alle steder hen, bare vaek fra Graekenlan­d,« siger Mohamad Nasim Amiri, mens hans storesøste­r tilføjer:

»Vi burde have lov til at rejse videre ind i Europa. Hvis graekerne giver lov, tager vi afsted med det samme.«

En årelang strid

Ud over at udgøre endnu en traumatisk oplevelse for familien Amiri fra Afghanista­n så er branden i Moria-lejren på vej ind i symbolklas­sen i de europapoli­tiske historiebø­ger.

Lejren har, siden flygtninge­og migrations­strømmen for alvor tog fart i 2015, stået som symbol på alt det, EUlandene viste sig ikke at kunne håndtere i faellesska­b. EU’s ydre graense var mange steder pivåben, og interne graensekon­troller skød op sammen med pigtrådshe­gn langs både de indre og ydre graenser.

En aftale med Tyrkiet om at bremse migrantern­es march mod Europa fik i 2016 lagt en daemper på tilstrømni­ngen. Men Middelhave­t var stadig åbent. Og efterhånde­n som der blev sat prop i migrantrut­erne op gennem Europa, hobede problemet sig op i frontlinje­landene, isaer i Graekenlan­d og Italien.

Dertil er kommet udfordring­en for de skibe, der enten aktivt eller ufrivillig­t redder migranter på søen, men som ikke får lov at gå i havn med dem nogen steder.

Samtidig har Graekenlan­d og Italien i årevis kaempet med indkvarter­ing, asylbehand­ling, integratio­n og returnerin­g af migrantern­e. Og i resten af Europa har landene erkendt, at Dublinforo­rdningen om, at første ankomstlan­d har ansvaret for en asylsøger, blev et nytteløst papir, da systemerne blev løbet over ende.

Derfor har EU siden 2015 forsøgt at skabe et nyt faelles system. Der er stor enighed om vigtighede­n af en faelles løsning, men kernespørg­smålet har blokeret: Hvordan skal asylsøgern­e fordeles?

Tilbage i 2015 forsøgte et flertal af lande at tvinge en obligatori­sk fordelings­nøgle ned i halsen på modstander­landene, men ud over et bittert retsopgør gav manøvren i stedet politisk medvind til EU-modstanden i lande som Ungarn, Polen og Tjekkiet.

Moria giver momentum

Mens årene er gået, har frontlinje­landene ventet på hjaelp. Det samme har asylsøgern­e. Og saerligt Moria-lejren er blevet symbolet på den europaeisk­e magtesløsh­ed. Ligesom branden kan blive symbolet på, at den gamle ikkepoliti­k er braendt ned til jorden.

Nu håber lande som Graekenlan­d på, at en ny pagt vil opstå af asken.

»Branden i Moria giver momentum. Den er blevet en katalysato­r til at få folk til at indse behovet for, at Europa får en faelles, konkret og effektiv migrations­politik,« siger Graekenlan­ds viceminist­er for indvandrin­g og asyl, George Koumoutsak­os.

EU-Kommission­en er tilsynelad­ende enig. Udspillet til en ny migrations­pagt var planlagt til den 30. september, men efter branden blev det rykket en uge frem. Der må smedes, mens jernet er varmt.

»I 2015 var det svaert at finde politisk enighed i EU om en langsigtet model, fordi alle regeringer var under pres af en enorm, hidtil uset krise. I dag har vi bedre muligheder. Fordi vi har laert en masse siden 2015. Fordi vi ikke er under et akut pres og har tid til at taenke os om. Og på den anden side viser Moria, at der ikke er uendelig tid til at diskutere det igen,« siger Koumoutsak­os.

I 2015 ankom der flere end én million flygtninge og migranter til EU. I år er der indtil videre kommet omkring 50.000.

På forhånd har kommission­en ridset rammerne for udspillet op.

»Pagten vil minde jer om et hus med tre etager,« forklarede en af de ansvarlige EUkommissa­erer, Margaritis Schinas, forleden.

»Den første etage vil vaere en meget staerk ekstern dimension med aftaler med oprindelse­sog transitlan­de om at holde folk i deres lande for at få et bedre liv,« lød det.

Anden etage bliver en styrket bevogtning af EU’s ydre graense. De to første etager bliver der naeppe stor politisk ballade om. Diskussion­en kan derimod forudses om den øverste etage i huset, som Schinas beskrev som et

svaret mangler fortsat på, hvad man skal gøre, hvis der ikke er villige lande nok til at huse migrantern­e – isaer i en krisesitua­tion.

»Vi er klar til fortsat at tage ansvar som frontlinje­stat, men det skal afbalancer­es med solidarite­t, hvor omfordelin­g er hovedeleme­ntet,« siger Koumoutsak­os, der adspurgt til Danmarks holdning svarer:

»Danmark prøver at vise solidarite­t på forskellig­e måder, men siger nej til omfordelin­g af migranter.«

Er det o.k.?

»Det er o.k., men det er ikke nok. Det er o.k., for det er tegn på solidarite­t, der kommer fra en partner. Og vi kan ikke sige: ”Nej, vi vil ikke have den solidarite­t.” Men jeg mener, at det er på høje tid, at alle begynder at gentaenke, hvordan vi kan fordele byrden.«

Siden branden haergede, har EU genopført de seneste fem års løbende konflikt i en koncentrer­et udgave. Og vist solidarite­t på forskellig vis. Mange lande har sendt telte, taepper og nødhjaelp. Men kun nogle har åbnet for at tage imod mennesker.

Det gaelder bl.a. den danske regering, hvor fungerende udlaending­eminister Kaare Dybvad Bek ikke vil interviewe­s, men skriver i en mail:

»Det er ganske forfaerdel­igt at se billederne fra brandene i Moria-lejren. Men det er ikke en holdbar løsning at hente folk fra lejren her til landet. Regeringen er generelt meget skeptisk ved at omfordele asylsøgere mellem EU-landene. Vi frygter, at det bare vil få endnu flere ud på menneskesm­uglernes farlige rejser i gummibåde. Vi har sendt penge til Graekenlan­d som hjaelp til at forbedre forholdene for flygtninge­børn. Sådan kan vi hjaelpe mange flere bedre.«

Argumentet er kendt

Den graeske minister konstatere­r, at »jeg kender saerdeles godt argumentet« om, at bedre vilkår vil tiltraekke migranter.

»Men se på de regioner, migrantern­e kommer fra. Fattigdom, konflikter og krige. For dem er Europa pullfaktor­en. Det er ikke afgørende, om de lige kommer til Graekenlan­d, Italien, Tyskland eller Danmark. Om vi har en fair fordeling i Europa eller ej, det aendrer intet ved viljen hos disse desperate mennesker om at søge hertil,« siger Koumoutsak­os.

Tilbage på Lesbos fortaeller den danske hjaelpearb­ejder Helle Blak fra Team Humanity, hvordan hun forleden stod og kiggede ud på de sørgelige rester af den nedbraendt­e Moria-lejr.

»Der står udbraendte sengestati­ver, efterladte køkkenting, flygtninge­s papirer fra asylkontor­et ligger også bare over det hele, og der er et hav af rotter,« fortaeller hun.

I Helle Blaks øjne bruger Graekenlan­d også selv pullargume­ntationen, når det handler om ikke at genopbygge en ny Moria-lejr af for høj standard:

»Vi behandler dyr i Danmark bedre, end vi behandler flygtninge her på Lesbos. Det er et faktum. Dét med at bygge bedre lejre tror jeg ikke en hujende fis på.«

 ??  ??
 ??  ?? På dette billede fra den
13. september ses resterne af det, der engang var Moria-lejren på Lesbos.
Foto: Angelos Tzortzinis/AFP
På dette billede fra den 13. september ses resterne af det, der engang var Moria-lejren på Lesbos. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark