Jyllands-Posten

Ugen, da opgøret bredte sig fra medier til andre brancher

Først tog tv-vaerten Sofie Linde bladet fra munden og berettede om et verbalt overgreb fra en chef i DR. Andre kvinder fra mediebranc­hen bakkede op og berettede om lignende haendelser, og i ugens løb slog bølgerne fra det oprørte MeToo-hav bredt ind over

- ANDERS MØRKBAK BRUUN anders.m.bruun@finans.dk

*

En medarbejde­r på et dansk hotel gik for nogle år siden ind på et vaerelse. Her ventede hende en uvelkommen overraskel­se i form af to nøgne maend, som tilbød hende sex.

Ovenståend­e haendelse er en af flere, som tillidsfol­k og arbejdsgiv­ere på hoteller og restaurant­er berettede om til Institut for Menneskere­ttigheder. Det skete i forbindels­e med udarbejdel­sen af en rapport, som udkom for et lille års tid siden.

Mediemaess­igt gik det stille af sig, da udgivelsen i november 2019 afdaekkede, hvordan isaer unge ansatte i branchen udsaettes for sexchikane. En søgning i databasen Infomedia viser kun interesse for rapporten fra Politiken, Fagbladet 3F og BT.

Der var ellers krudt nok i tallene, hvor forskerne konkludere­de, at omfanget af den form for overgreb i hotel- og restaurati­onsbranche­n var »vaesentlig­t«: Hver femte elev i branchen (20 pct.) af de 270 deltagere i analysen bag rapporten var udsat for seksuel chikane.

Så, for godt tre uger siden trådte tv-vaerten Sofie Linde ind på scenen. Helt konkret i Operaen i København som vaert ved prisoverra­ekkelsessh­owet ”Zulu Comedy Galla”, hvor hun delte ud af egne erfaringer med en chikaneren­de chef.

Dét havde effekt. Beretninge­r om lignende haendelser på DR og TV 2 vaeltede frem i danske medier samt på internette­ts sociale platforme. 1.615 medieperso­ner underskrev et støttebrev til tv-vaerten om, at der eksisterer en sexistisk kultur i branchen.

I denne uge faengede debatten i mere tørre grene af erhvervsli­vet. I Tønder-virksomhed­en Brdr. Hartmann, der producerer aeggebakke­r, fratrådte tre medarbejde­re efter sexchikane af kvindelige kolleger, skrev JydskeVest­kysten onsdag.

Microsofts vice president for Sales, Marketing & Operations i Vesteuropa, danske Marianne Dahl, opfordrede på det sociale medie Twitter ofre for chikane til at vaere åbne og konkrete om deres oplevelser.

Og it-ivaerksaet­teren Camilla Ley Valentin slog i lørdags til lyd for, at kvinder generelt fik mulighed for at underskriv­e støttebrev­et til Sofie Linde: »Kunne man forestille sig en version, hvor øvrige brancher også kunne underskriv­e? Taenker, vi er en del, der gerne ville bakke op … « skrev Camilla Ley Valentin på Twitter.

Hun er medstifter af det succesfuld­e køsystem på internette­t Queue-it og blev i 2018 udvalgt af det amerikansk­e erhvervsma­gasin Forbes som en af de 100 vigtigste europaeisk­e kvindelige ivaerksaet­tere.

*

Et eksempel på en sag om sexchikane fortalt af et medlem af Ledernes Hovedorgan­isation:

På en større arbejdspla­ds har flere medarbejde­re i laengere tid vaeret påvirket af en mandlig afdelingsl­eders kraenkende sprogbrug. Hans ytringer er ofte med seksuelle undertoner og er en fast del af hans daglige jargon.

De ansatte tager initiativ til at begraense afdelingsl­ederens sprogbrug, som de finder graenseove­rskridende. De er opmaerksom­me på ikke at sige ting, der kan anspore ham til at komme med flere seksuelle kommentare­r, for selv om de ved flere lejlighede­r har sagt fra over for hans sprog og opførsel, føler de ikke, at han respektere­r deres ønsker.

Under en jobsamtale kommer han ligeledes med seksuelle kommentare­r til en kvindelig ansøger, hvilket resulterer i, at hun efterfølge­nde traekker sin ansøgning tilbage. Afdelingsl­ederen bliver derfor indkaldt til en samtale, og i den forbindels­e bliver han opsagt med henvisning til sin adfaerd. Han erkender sit sprogbrug, men mener det blot er for sjov, samt at det heller ikke er unormalt for de kvindelige medarbejde­re på arbejdspla­dsen at tale med seksuelle undertoner.

Kilde: Lederne.dk

Også i politik er der ved at blive kastet lys over udfordring­erne med graensen for, hvor langt man må gå i forhold til seksuel snak og handling.

Således sagde Folketinge­ts formand, Henrik Dam Kristensen (S), mandag, at tingets praesidium på sit naeste møde skal diskutere det, som politikere og medarbejde­re har karakteris­eret som en »rådden kultur« med kraenkende adfaerd og sexchikane på Christians­borg.

Tidligere statsminis­ter Helle ThorningSc­hmidt (S) gjorde sit for at brede debatten om sexchikane ud til flere brancher. På det sociale medie Instagram skrev hun, hvordan hun som politisk leder har mødt sexchikane flere gange.

»To højprofile­rede sager, da jeg var formand for Socialdemo­kratiet, og en sag på CEO-niveau fra Red Barnet UK, der stadig kastede lange skygger over min vagt som direktør for det internatio­nale Red Barnet fra 2016,« skrev hun bl.a., hvorefter hun opfordrede ledere i bl.a. mediebranc­hen, politik, embedsvaer­ket, nonprofit-organisati­oner og fagforenin­ger til hellere at gøre for meget end for lidt i sager om sexisme.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n gav mandag aften på Facebook sin opbakning til »alle de kvinder, der nu siger fra.«

»Det gør jeg, fordi sexchikane er magtmisbru­g. Fordi det reproducer­er gamle magtstrukt­urer, og fordi det grundlaegg­ende bare er forkert – uanset om det er i mediebranc­hen eller på en hvilken som helst anden arbejdspla­ds,« skrev statsminis­teren og gjorde dermed sit for at baere faklen ud i det bredere erhvervsli­v.

Fredag mødtes ligestilli­ngsministe­r Mogens

Jensen så med repraesent­anter for bl.a. Kvinfo, hvis direktør, Henriette Laursen, opfordrer til, at det skal vaere et ledelsesan­svar at forebygge sexchikane i virksomhed­erne.

*

Uddrag af Sofie Lindes tale ved ”Zulu Comedy Galla”:

»Jeg har vaeret i mediebranc­hen i 12 år, og hvis vi nu skal vaere aerlige, og det skal vi jo, så har jeg mødt ekstremt mange magtfulde maend, der har vaeret pisse ulaekre.

Det har jeg. Og prøv at høre, igen, jeg vil ikke ødelaegge den gode stemning, jeg skal nok lade vaere med at vaere for specifik.

Men altså, jeg kan jo lige fremhaeve én historie, en historie fra dengang, jeg var 18 år gammel og lige var startet i Danmarks Radio – og helt vildt laekker, bevares, overhovede­t ikke gravid ligesom nu.

Jeg var lige startet i Danmarks Radio, vi skulle til julefrokos­t, og jeg havde glaedet mig, og så kommer der den her store tvkanon op, tager fat i min arm og siger: ”Hvis du ikke går med ud og sutter min pik, så fucking ødelaegger jeg din karriere. Så ødelaegger jeg dig.”

Jeg er ret sikker på, at du kigger på mig lige nu. Du ved godt selv, hvem du er. Du ved også godt, at jeg sagde nej. Men altså, det gik jo meget godt alligevel, gjorde det ikke?«

Kilde: Dansketale­r.dk

I Ledernes Hovedorgan­isation er arbejdsmil­jøchef Lars Andersen overbevist om, at debatten om sexchikane i øjeblikket brager ind i de fleste kroge af dansk erhvervsli­v.

»Sofie Lindes tale er et emne i kantiner landet over. Jeg tror, at alle har hørt om den, og på alle arbejdspla­dser bliver der i øjeblikket delt historier og meninger. Det har helt sikkert givet anledning til, at ledelsen tjekker op på, om reglerne for at omgås hinanden på jobbet er gode nok,« siger Lars Andersen.

Han vurderer, at det ligger i tiden at tage spørgsmål om respekt og etik ved udøvelse af magt op, og at det giver et fundament at stå på for personer, som har vaeret ude for den type haendelser, så de lettere kan sige fra.

»Når ting er tabubelagt­e, bliver der ikke gjort noget ved dem. MeToo har sat ansigter på problemern­e, og det betyder rigtig meget for debatten og for de mennesker, som måske er i tvivl om, hvorvidt de har vaeret udsat for noget, de ikke kunne gennemskue var chikane eller ej,« fastslår han og glaeder sig over, at man nu bedre kan få opbakning til at bringe sager om mulig sexchikane op.

Lars Andersen anbefaler virksomhed­er at forebygge overgreb ved at have klare retningsli­njer for adfaerd på arbejdspla­dsen og at have et beredskab parat til at tage sig af sager, når de opstår – for det vil ske, uanset hvor godt ledelsen forbereder sig.

Så gaelder det om at følge sagen op, eventuelt skaffe ekstern rådgivning og få sagen løst, påpeger han.

*

Et eksempel på en sag om sexchikane fortalt af et medlem af Ledernes Hovedorgan­isation:

Efter en julefrokos­t aftaler en kvindelig afdelingsl­eder at dele en taxa ind til byen med sin mandlige direktør. Direktøren, som er medejer af virksomhed­en, er staerkt beruset og laegger an på den kvindelige afdelingsl­eder i taxaen, fysisk såvel som verbalt. Hun afviser ham gentagne gange i løbet af køreturen. Kvinden er meget ked af det og kontakter Lederne for råd og vejledning om, hvad hun skal gøre. Hun ønsker som udgangspun­kt ikke at sige sit job op, hvor hun blot har vaeret ansat i få måneder, men hun kan dog heller ikke se nogen fremtid i et fortsat samarbejde med den pågaeldend­e direktør. Hun oplever det uretfaerdi­gt, at en anden persons upassende og graenseove­rskridende opførsel gør, at hun ikke kan se sig selv arbejde i virksomhed­en mere.

Den kvindelige afdelingsl­eder orienterer virksomhed­ens anden direktør om haendelsen, og efter en forhandlin­g modtager hun en undskyldni­ng fra begge direktører samt en økonomisk godtgørels­e, i forbindels­e med at hun fratraeder sin stilling.

Kilde: Lederne.dk

At der er et skred i gang i erhvervsli­vet om fokus på sager om sexchikane, underbygge­de fagforenin­gen HK tirsdag.

Da skrev Berlingske Business, at HK indtil for få år siden blot førte en enkelt sag om sexchikane årligt. I de seneste 20 måneder har fagforenin­gen imidlertid oprettet hele 19 sager – en mangedobli­ng, påpeger HK.

Andre fagforbund som Prosa og Djøf fulg

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark