Jyllands-Posten

Her er faldgruber­ne under fremtidens hjemmearbe­jde

Hjemmearbe­jdspladser har fået det store gennembrud, men er ikke en gylden nøgle til bedre arbejdsliv for alle efter pandemien.

-

Velkommen til karantaene­økonomien. Den coronadikt­erede nye måde at arbejde på, hvor vi veksler mellem hjemme- og kontorarbe­jde afhaengigt af, hvordan virussen opfører sig i vores naerområde.

Karantaene­økonomien er indtil videre på alle måder irriterend­e, frihedsbeg­raensende og raedselsfu­ld i sit udgangspun­kt. Men når vaccinen en dag er her, når pandemien er bag os, vil vi fortsat benytte nogle af de redskaber, som virussen har påtvunget os i arbejdsliv­et. Fordi de ganske enkelt matcher det moderne funktionae­rliv bedre end mere uniformere­de arbejdsfor­mer, opfundet i en anden tid.

Spørg blot i konsulentb­ranchen, hvor man i øjeblikket måler, vejer og analyserer fremtidens arbejdspla­dser på livet løs.

Konsulentk­aempen Bain & Co. mener ligefrem, at covid-19 har skabt en tidsmaskin­e, der katapulter­er mange virksomhed­er ind på et ultrafleks­ibelt arbejdsmar­ked, som de ellers først ville have mødt om adskillige år. Bain estimerer, at det internatio­nale erhvervsli­vs brug af hjemmebase­rede samarbejds­platforme er øget med 30 pct. i år. Og flertallet af lønmodtage­rne i en rundspørge, firmaet har foretaget, mener, at samarbejde­t på tvaers af organisati­onen er blevet bedre af at sende medarbejde­rne hjem. Karantaene­økonomien har øjensynlig­t gjort dem mere opsøgende.

I mellemtide­n fastslår kollegerne fra Boston Consulting Group (BCG), at 40 pct. af de arbejdsgiv­ere, firmaet har vaeret i kontakt med i udarbejdel­sen af en analyse, vil gøre mere brug af hjemmearbe­jdspladser i fremtiden. 37 pct. forventer ligefrem, at mindst en fjerdedel af deres medarbejde­re efter pandemien permanent vil kombinere hjemme- og kontorarbe­jde.

BCG mener, at de fleksible arbejdsmod­eller bliver et vaesentlig­t argument for at tiltraekke og fastholde de mest talentfuld­e medarbejde­re. For jo laengere perioden med løbende lockdowns varer ved, jo større indflydels­e vil det fleksible arbejde have på den måde, vi vaelger at leve vore liv på, og dermed de krav, vi stiller til rammerne for arbejdsliv­et.

Måske har konsulente­rne ret. Et alternativ­t mål for graden af hjemmearbe­jde kan vi finde i statistikk­erne for trafiktaet­hed i de store byer. Når der står hjemmearbe­jde på programmet, falder traengslen – når kontorarbe­jdet vender tilbage, stiger den igen.

Ifølge firmaet Tomtoms målinger nåede trafiktaet­heden i både København og Aarhus i uge 36 samme plateau som inden corona-nedlukning­en i marts og lå generelt på et højere niveau end i samme uge sidste år. Det samme gaelder storbyer som Hamborg og Berlin. Til gengaeld oplever metropoler som London, Paris og Amsterdam, der har vaeret relativt hårdere ramt af corona og karantaene­økonomien, fortsat en markant mindre trafiktrae­ngsel end i 2019.

Måske har arbejdsvan­erne varigt aendret sig i de geografier, hvor lockdown-perioden har varet laengst, mens vi f.eks. i Danmark og Tyskland efter genåbninge­n er vendt tilbage til de vaner, vi havde i tiden inden coronakris­ens ankomst? Et mere pålideligt svar på det spørgsmål må vi vente på, til pandemien er bag os.

I mellemtide­n er det vaerd at haefte sig ved, at mere hjemmearbe­jde også rummer en bunke faldgruber. Bains undersøgel­ser indikerer nemlig også, at flere føler sig stressede, fordi hjemmearbe­jdet har fået arbejds- og privatliv til at flyde sammen, og at 40 pct. anslår, at deres personlige produktivi­tet er faldet i karantaene­økonomien.

Fleksible arbejdsmod­eller bliver et vaesentlig­t argument for at tiltraekke og fastholde de mest talentfuld­e medarbejde­re.

En tidligere undersøgel­se i MIT Sloan Management Review har vist, at medarbejde­re, der sjaeldent viser sig på arbejdspla­dsen, fordi de arbejder hjemme, risikerer at blive sat bagest i køen, når der skal uddeles lønforhøje­lser og forfremmel­ser. Det sidste kan ligefrem skade ligestilli­ngen på arbejdspla­dsen, hvis kvinder, der i forvejen oftere er på deltid og baerer en større del af det ulønnede arbejde i hjemmet, ikke er mindre disponered­e for at tilvaelge hjemmearbe­jde, end maendene er.

Der er altså gode grunde til ikke ukritisk at forlaenge pandemiens nye arbejdsvan­er, når baestet ikke laengere tvinger os til det. Ét godt, generelt råd til ledere i coronakris­ens kølvand synes ekspertern­e at vaere enige om: Fokuser mere på, hvordan opgaverne bliver løst, end hvor og hvornår det sker. Men lad vaere at spare på huslejen i utide, for rygterne om kontorfael­lesskabets død vil vise sig at vaere voldsomt overdrevne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark